Διαβάζοντας την «Άννα Καρένινα»,(1878)

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Φεβ• 28•15

200px-AnnaKareninaTitle

της Άννας Μπάμπουλη (Α2, Λύκειο)

 Το  μυθιστόρημα πραγματεύεται μια ιστορία που εξελίσσεται γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας αλλά  και σε ορισμένα σημεία στη Γερμανία και την Ιταλία. Τα βασικά του πρόσωπα ανήκουν στη ρωσική αριστοκρατία της εποχής, είναι η Άννα Καρένινα, ο Κόμης Βρόνσκι, ο Ομπλόνσκι, η Ντόλι, η Κίτι,  ο Αλεξέι Καρένιν, ο Κονσταντίν Λεβίν, η Κόμισσα Λίντια και η Κόμισσα Βρόνσκι. Το κεντρικό θέμα του βιβλίου βασίζεται στην εσωτερική σύγκρουση  που βιώνει η Άννα, καθώς ερωτεύεται τον Βρόνσκι, ενώ είναι παντρεμένη με τον Καρένιν. Στο τέλος η πρωταγωνίστρια δεν έχει άλλη επιλογή, ακολουθεί τον έρωτα  και εγκαταλείπει την οικογένειά της.

images

 

Θα συνοψίσω παρακάτω την υπόθεση του έργου για να αναδείξω το βαθύ διχασμό της  πρωταγωνίστριας. Τη βλέπουμε αρχικά να φτάνει στο σπιτικό του Ομπλόνσκι και της Ντόλι, για να βοηθήσει τον αδερφό της να επανασυνδεθεί με τη γυναίκα του, την οποία είχε απατήσει. Καθώς φτάνει στο σταθμό του τρένου, γνωρίζει τον Αλεξέι Βρόνσκι και ερωτεύονται αμέσως. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά εμπόδια σε αυτήν τη σχέση. Από τη μια μεριά, η Άννα είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Από την άλλη, ο Βρόνσκι φαίνεται να φλερτάρει με την αδερφή της Ντόλι, την Κίτι. Σε μία δεξίωση ο Βρόνσκι απορρίπτει την Κίτι για χάρη της Άννας, ενώ εκείνη αναχωρεί την επόμενη μέρα (αφού έσωσε το γάμο του αδερφού της), γυρίζοντας σπίτι της με το τρένο. Ο Βρόνσκι  την ακολουθεί και της εκδηλώνει τα αισθήματά του. Παράλληλα, η Κίτι αρρωσταίνει και μεταφέρεται σε ένα γερμανικό σπα. Ο Βρόνσκι  επιδιώκει να συναντήσει την Άννα στην Πετρούπολη, ενώ εκείνη τον παρακαλεί να συμβιβαστεί με την Κίτι. Ταυτόχρονα, ο Καρένιν αρχίζει να υποψιάζεται διάφορα.  Σε έναν αγώνα ιπποδρομιών που συμμετέχει ο Βρόνσκι και παρακολουθεί η Άννα με τον Καρένιν, ο Βρόνσκι έχει ένα ατύχημα. Η Άννα ταράζεται, με αποτέλεσμα να αποκαλύψει την αλήθεια στον άντρα της, αλλά και την  εγκυμοσύνη της. Ο Καρένιν όμως δεν της δίνει διαζύγιο και η Άννα παραμένει μπερδεμένη. Η Άννα, αφού γέννησε την κόρη της, κάνει ένα ευχάριστο ταξίδι στην Ευρώπη με τον Βρόνσκι. Όταν επιστρέφουν στη Μόσχα, ζητάει διαζύγιο και συζεί με τον Βρόνσκι, σύντομα όμως  νιώθει ότι ο έρωτάς τους φθείρεται, φοβάται ότι την έχει βαρεθεί. Καθώς πηγαίνει στο σταθμό του τρένου για να τον συναντήσει, αποφασίζει να αυτοκτονήσει και πέφτει στις ράγες, απελπισμένη για τον χαμένο, πλέον,  έρωτά τους.

F7D784EC74FDAA0DBCDB79525C847DEB

 Η Άννα είναι μια όμορφη,  κομψή  και μορφωμένη νέα γυναίκα ενός ιδιαίτερα ισχυρού άνδρα του Αλεξέι Καρένιν.  Όντας πολλά χρόνια παντρεμένη, μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας υψηλής κοινωνικής θέσης, διαθέτει αρκετή ψυχραιμία και χειρίζεται αποτελεσματικά διάφορες καταστάσεις. Είναι αποφασιστική, δυναμική και πιστή στις αξίες της,  αλλά και ριψοκίνδυνη αφού τα θυσιάζει όλα για  να ακολουθήσει τον έρωτά της. Ο Λ. Τολστόι  παρουσιάζει με ιδιαίτερη επιτυχία  τον ιστορικό και κοινωνικό διάκοσμο της εποχής, διεισδύοντας στην ψυχολογία των ηρώων  και των  άλλων προσώπων του μυθιστορήματος, αποδίδοντας όχι μόνο τις πράξεις αλλά και  τις βαθύτερες σκέψεις τους. Προς το τέλος, φαίνεται να ταυτίζεται εντελώς με την πρωταγωνίστρια του, την Άννα.

 Επέλεξα αυτό το βιβλίο, γιατί είχα δει προηγουμένως την κινηματογραφική ταινία, η οποία με είχε εξιτάρει αρκετά, με αποτέλεσμα να έχω ανάλογες και ακόμα περισσότερες προσδοκίες από το βιβλίο. Διαβάζοντας το μυθιστόρημα  είχα τη δυνατότητα να «μεταφερθώ» σε μια άλλη χρονική περίοδο και να κατανοήσω τις συνήθειες και τη νοοτροπία  της αριστοκρατικής  κοινωνίας. Επομένως, θα πρότεινα αυτό το  βιβλίο σε άτομα που τους αρέσει η ιστορία,  αλλά και η ρομαντική αναδρομή σε άλλες παλαιότερες  εποχές.

Σχολιάστε

Top