Πολυχρόνης Κουτσάκης, Καιρός για ήρωες

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Απρ• 19•15

της Ειρήνης Περάκη (Γ3, Γυμνάσιο)

 Η υπόθεση αυτού του εφηβικού μυθιστορήματος είναι σύγχρονη, καθώς τοποθετείται το 2013 στην περιοχή των Χανίων. Πρωταγωνιστής είναι ο Γιώργος Δάντης, 16 χρονών, και βασικοί ήρωες που τον πλαισιώνουν είναι η αδερφή του, Βάλια, ο φίλος του, Νικ και η φίλη του, Ρέα. Το κεντρικό του θέμα αφορά δύο νέους, τον Γιώργο και τον Νικ, οι οποίοι προσπαθούν να δώσουν μία λογική εξήγηση για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω τους και να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση της φίλης τους, Χρύσας.

8898

Η πλοκή του έργου αρχίζει με την απόπειρα αυτοκτονίας της Ρέας. Ο Γιώργος και ο Νικ, οι οποίοι δεν κάνουν παρέα με τη Ρέα αλλά την ξέρουν από το σχολείο, μόλις μαθαίνουν τα νέα πηγαίνουν στο νοσοκομείο να την επισκεφθούν. Εκεί, η Ρέα τους εξομολογείται πως κατά τη διάρκεια της πτώσης της είδε έναν άνδρα να μαχαιρώνει μία επίσης γνωστή της από το σχολείο, τη Χρύσα και τους ζητάει να ανακαλύψουν τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό. Φυσικά ο Νικ, δεν την πιστεύει λόγω της τρομακτικής εμπειρίας που είχε, όμως ο Γιώργος, ο οποίος δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τη Ρέα (αλλά φοβάται να το εκδηλώσει νομίζοντας πως αυτή αγαπάει τον Νικ), σπεύδει να λύσει το μυστήριο. Η Ρέα, όντας μοναδικός μάρτυρας της δολοφονίας της Χρύσας, έχει μπει στο στόχαστρο των πιο επικίνδυνων ανθρώπων στην πόλη. Όμως, ανήμπορη να προστατεύσει τον εαυτό της λόγω του τραυματισμού της, τίθεται υπό την προστασία των Νικ και Γιώργου, οι οποίοι τη μεταφέρουν στο σπίτι του πρώτου και της Βάλιας, που είναι η κοπέλα του Νικ και αδερφή του Γιώργου. Τις υπόλοιπες μέρες εκτυλίσσεται ένα ανθρωποκυνηγητό μεταξύ των συμμαθητών και εκείνων που θέλουν να πειράξουν τη Ρέα και ευθύνονται για τη δολοφονία δύο ακόμα ανθρώπων που ήξεραν την αλήθεια, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο ‘’εγκέφαλος’’ της πλεκτάνης. Παράλληλα, ο Γιώργος καταλαβαίνει πως η Ρέα θέλει αυτόν και όχι τον Νικ και γίνονται ζευγάρι. Ύστερα από πολλές μέρες παρακολούθησης, φτάνουν στο συμπέρασμα ότι ο πραγματικός αρχηγός της όλης επιχείρησης ήταν ο διευθυντής του Ecstasy, ενός στριπτιτζάδικου στο οποίο δούλευε ο Γιώργος για  να κερδίζει το χαρτζιλίκι του…

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο  δεκαεξάχρονος Γιώργος Δάντης, ένας νέος με πείσμα και πολλή θέληση να ανακαλύψει το μυστήριο. Διαθέτει χιούμορ, όπως και οι άλλοι έφηβοι στην ηλικία του, και έχει καλές σχέσεις με τους γονείς του. Ιδιαίτερα από τότε που η μεγάλη του αδερφή (Βάλια) έφυγε από το σπίτι για να σπουδάσει, το κλίμα είναι πιο ήπιο αφού δεν υπάρχουν πλέον οι τσακωμοί που χαρακτηρίζουν την αδελφική τους σχέση. Είναι ερωτευμένος με τη Ρέα αλλά φοβάται να εκδηλώσει τα συναισθήματά του γιατί πιστεύει πως αυτή αγαπάει τον Νικ. Αυτή της η απόπειρα τους έφερε τόσο κοντά ώστε να καταλάβει πως ο ίδιος είναι η πραγματική της αγάπη. Παράλληλα με την έρευνα, σκέφτεται συνέχεια τη Ρέα ελπίζοντας πως και εκείνη θα κάνει το ίδιο… και το κάνει! Επιπλέον, είναι ένας έφηβος που τα βράδια δουλεύει, για να βγάλει ένα μικρό χαρτζιλίκι, αφού, όπως λέει, θέλει να είναι ανεξάρτητος. Το σχολείο γι’ αυτόν δεν έχει ενδιαφέρον και αυτό φαίνεται γιατί στην ώρα του μαθήματος προσπαθεί να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά.

Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή και κατανοητή,  όπως ταιριάζει στο νεανικό αναγνωστικό κοινό, παρατηρούνται όμως και κάποιοι ιδιωματισμοί της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, ο συγγραφέας χειρίζεται με ευχέρεια την γλώσσα των εφήβων κάνοντάς το κείμενό του πιο ελκυστικό. Ο αφηγητής συμμετέχει στα γεγονότα (ομοδιηγητικός) και αφηγείται σε πρώτο ρηματικό πρόσωπο (πρωτοπρόσωπη αφήγηση). Επιπλέον είναι και ο βασικός ήρωας του έργου, δηλαδή αφηγείται την προσωπική του εμπειρία (αυτοδιηγητικός).

Ο συγγραφέας αντιμετωπίζει τα λογοτεχνικά του πρόσωπα με την οικειότητα που αρμόζει στον καθένα. Δηλαδή, στους ήρωες που βρίσκονται κοντά στον πρωταγωνιστή απευθύνεται με ευγενικό τρόπο, ενώ στους ανθρώπους που τον κυνηγούν με πιο άγριο, όπως καταλαβαίνουμε και από τα ψευδώνυμα που τους δίνει. Π.χ. Γολιάθ αποκαλεί αυτόν που μαχαίρωσε τη Χρύσα. Ο κεντρικός ήρωας, ο Γιώργος, διαθέτει κοινωνική ευαισθησία καθώς καθημερινά μετά το σχολείο, πηγαίνει και συναντά έναν άστεγο, τον Κόσμιν, και του δίνει λίγο από το χαρτζιλίκι του για να μπορέσει να θρέψει τη γυναίκα του και το παιδί του, που πάσχει από μία σπάνια μορφή αρρώστιας της καρδιάς, όπως και ο ίδιος. Παρά τον αστυνομικό χαρακτήρα του, το μυθιστόρημα αναφέρεται με ρεαλισμό σε υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα, όπως η εγκληματικότητα, η φτώχεια και η περιθωριοποίηση, μέσα από την ιστορία του περιθωριοποιημένου Κόσμιν. Παράλληλα διαφαίνεται και η αξία της αλληλεγγύης. Ο Γιώργος, παρόλο που δεν έχει πολλά χρήματα να διαθέσει, βοηθά αυτόν τον άστεγο.

Επέλεξα αυτό το βιβλίο επειδή η περίληψη στο οπισθόφυλλό του κέντρισε το ενδιαφέρον μου. Προσελκύει τους εφήβους καθώς  έχει χιούμορ και  προκαλεί αγωνία μέχρι και την τελευταία σελίδα. Υπάρχουν πολλές ανατροπές στο έργο, καθιστώντας το εξαιρετικά ενδιαφέρον. Επίσης οι διάλογοι που αναπτύσσονται είναι γοργοί, γεγονός που αποτρέπει τη μονοτονία για τον αναγνώστη. Πιστεύω πως το μεγαλύτερο προτέρημα αυτού του βιβλίου είναι ότι  ο συγγραφέας καταφέρνει να μιλάει πολύ καλά τη γλώσσα των εφήβων. Και, φυσικά, νομίζω ότι  και οι μεγάλοι θα εκτιμήσουν πολύ αυτήν την ιδιαίτερη γλώσσα.

Σχολιάστε

Top