Escher

Εικόνα1
Εικόνα2 Εικόνα3
του Γιώργου Νικηφοράκη
Σκεφτήκατε ποτέ ότι όλα τα γεωμετρικά σχήματα που κατασκευάζουμε με απόλυτη ακρίβεια είτε με κανόνα είτε με διαβήτη είτε αλλιώς, δεν είναι παρά η ατελής αναπαράσταση μιας τέλειας νοητικής εικόνας? Ένα ισόπλευρο τρίγωνο σχεδιασμένο στο χαρτί δεν είναι ποτέ στην πραγματικότητα του χαρτιού μας τέλεια ισόπλευρο όπως είναι στην εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας.
Τα μαθηματικά και η ζωγραφική είναι δυο τομείς που αν και σε πολλούς φαίνονται να αποκλίνουν, τελικά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά,άμεσα η έμμεσα, πράγμα που απέδειξε ο Ολλανδός χαράκτης Maurits Cornelis (M. C.) Escher.
Γεννήθηκε το 1898 στο Leeuwarden της Ολλανδίας Ήταν ο τρίτος γιος μιας οικογένειας και ο πατέρας του ήταν
πολιτικός μηχανικός. Αν και απέτυχε στις εξετάσεις και έτσι ποτέ δεν αποφοίτησε από το λύκειο από νωρίς έδειξε το ιδιαίτερο ταλέντο του στο σχέδιο. Ταξίδεψε στην Ιταλία και την Ισπανία και κατά την παραμονή του εκεί επηρεάστηκε πολύ. Η φύση των χωρών της Μεσογείου, το φως και η θάλασσα, εντυπωσίασαν τον Escher, και επέδρασαν στην πρώτη περίοδο των έργων του.
Κύριο στοιχείο της τέχνης του Έσερ είναι η απεικόνιση αδύνατων γραφικών παραστάσεων (ανθρώπων, ζώων, αντικειμένων κτλ.), οι οποίες δημιουργούν την ψευδαίσθηση του απείρου, δηλαδή της ατελείωτης δημιουργίας σχεδίων ή οι «αδύνατες» παραδοξολογικές κατασκευές (κτήρια).
O M.C. Escher θεωρείται, δικαίως, ως ο χαράκτης που οι ιδέες και οι δημιουργίες του έχουν τη μεγαλύτερη συνάφεια με τα μαθηματικά. Ωστόσο, ο ίδιος επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι δεν κατανόησε ποτέ τα μαθηματικά, ούτε ως μαθητής, ούτε αργότερα όταν στις παρέες του συγκαταλέγονταν μερικοί από τους κορυφαίους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα.
Τα έργα του έχουν ερμηνευτεί με μαθηματικό τρόπο από κορυφαίους μαθηματικούς του 20ου αιώνα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον σπουδαίο μαθηματικό John Conway.

Σχολιάστε

Top