Στήλη: Γενικά

Χριστουγεννιάτικες ευχές

cristmans_cart2

Ασημένιο μετάλλιο για την ομάδα Ρομποτικής

   γράφουν οι Κατρανίτσας Κωνσταντίνος, Κρομμύδας Αλέξανδρος,  Χαριτόπουλος Κυριαζής

μαθητές της Γ” Γυμνασίου

     Το Σάββατο 16/12/2017, στους χώρους του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διεξήχθη το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής (ΜΦΡ) με συμμετοχή ομάδων από όλη την Ελλάδα. Το ΜΦΡ έχει τόσο διαγωνιστικό, όσο και εκθεσιακό χαρακτήρα και οι ομάδες που συμμετέχουν κατέχουν υψηλό επίπεδο κατάρτισης και προέρχονταιdiagonismos_robotikis33 κυρίως, από σχολές ρομποτικής, από ακαδημίες πανεπιστημίων και από ιδιωτικά σχολεία. Το διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ είναι απαιτητικό και δύσκολο καθώς το θέμα δεν είναι γνωστό από πριν και οι μαθητές καλούνται να το αντιμετωπίσουν τη στιγμή του διαγωνισμού.

    Το Roboticsclubτου 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας συμμετείχε στο διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ με μια ομάδα μαθητών, η οποία, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, Καρκαμάνη Γεώργιο, κατάφερε, μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση, να κατακτήσει τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα.

Συγχαρητήρια στους μαθητές και στον καθηγητή τους.

diagonismos_robotikis22

 

Μπορείς να γνωρίζεις το ύψος σου;

                             γράφουν οι Κατερίνα Καρολίδου και Νάσια Νταλαγιώργου, μαθήτριες της Γ’Γυμνασίου

      Το ύψος είναι αυτό, που καθορίζει την πορεία της ανάπτυξης  ενός  ανθρώπου. Υπάρχουν ποικίλοι  παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του ύψους, ενώ, παράλληλα, κάθε άτομο περνάει από συγκεκριμένα στάδια ανάπτυξης.

     Το ύψος καθορίζεται κυρίως από δύο είδη παραγόντων, τους  ενδογενείς, με άλλα λόγια την κληρονομικότητα, και τους εξωγενείς, δηλαδή το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, την κληρονομικότητα αποτελούν τα γονίδια που προϋπάρχουν στο DNA ενός ανθρώπου. Μπορούμε να προβλέψουμε το ύψος, αλλά όχι με προσέγγιση και πλήρη ακρίβεια. Αυτό  γίνεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι το άθροισμα του ύψους των γονιών δια δύο, και ο άλλος είναι ο διπλασιασμός του ύψους στην ηλικία των δύο ετών, συν ή μείον 13 πόντους ανάλογα με το φύλο (συν 13 για το αγόρι και μείον 13 για το κορίτσι). Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, το ύψος επηρεάζεται από τις συνθήκες διαβίωσης και τις συνθήκες του περιβάλλοντος του ανθρώπου. Για παράδειγμα, η κακή διατροφή εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη, ενώ ο αθλητισμός συμβάλλει θετικά στην άρτια διάπλαση του σώματος. Επίσης, κάποιες αρρώστιες στην παιδική ηλικία αποτελούν συχνά πρόσκομμα στην αύξηση του ύψους του παιδιού.

     Υπάρχουν τέσσερα στάδια ανάπτυξης. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η διαδρομή κατά τη βρεφική ηλικία, η οποία είναι 35 περίπου πόντοι κάθε χρόνο έως την ηλικία των 2 ετών. Επόμενο στάδιο αποτελεί η πορεία μέχρι την εφηβεία. Στο στάδιο αυτό, η ανάπτυξη που παρουσιάζει το παιδί είναι 7 με 7,5 πόντους ανά έτος.  Το επόμενο βήμα είναι αυτό που αναμφίβολα έχετε προϊδεαστεί, η εφηβεία. Στην εφηβεία υπάρχει μια έξαρση που κυμαίνεται από 7 έως 12 πόντους κάθε χρόνο έως ότου το άτομο φτάσει στο τελικό ύψος που θα έχει και ως ενήλικας. Τελικό στάδιο αποτελεί η πορεία της ηλικίας των 40 έως 50 ετών και εκεί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τότε παρατηρείται μια αναπόφευκτη,  ελαφρώς φθίνουσα πορεία του ύψους.

     Το ύψος, λοιπόν, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, είτε θετικούς είτε αρνητικούς. Επίσης, διακρίνουμε τέσσερα σημαντικά στάδια ανάπτυξης σε κάθε άτομο. Άρα καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να γίνει μια υπόθεση, με μεγάλο ποσοστό πιθανοτήτων για το οριστικό ύψος του καθενός.

 

Χριστούγεννα στο 1ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας

 

   Η ομάδα περιβαλλοντικής του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας υλοποιώντας την οικολογική πρακτική της επαναχρησιμοποίησης υλικών, κατασκεύασαν τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σχολείου, δίνοντας το παράδειγμα για την άποψή τους ότι, «Η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινά από την καθημερινότητά μας».

 

 

IMG_20171213_120153

 

Τι ξέρετε για τα ηφαίστεια;

                                                                                        γράφει ο Κόντης Στάθης, μαθητής της Β” γυμνασίου

    Ηφαίστειο είναι μια ανοιχτή δίοδος στην επιφάνεια της γης που επιτρέπει την εκροή ή την έκρηξη πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό της γης ( μανδύας ) στην επιφάνεια του στερεού φλοιού με τη μορφή λάβας. Αυτή η δραστηριότητα  θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο σήμερα ονομάζουμε ηφαίστειο. Τα ηφαίστεια μελετά ένας ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της Γεωλογίας, η Ηφαιστειολογία.

    Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα ηφαίστεια είναι το πώς ακριβώς δημιουργούνται οι εκρήξεις. Όταν γίνεται μια έκρηξη σε ένα ηφαίστειο, βγαίνουν από αυτό καπνοί, στάχτες και κυρίως λάβα. Η λάβα αυτή προέρχεται από το εσωτερικό της γης, όπου λιώνουν  τα πάντα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Το πιο ψηλό βουνό του πλανήτη είναι ένα ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ξεκινάει από το βυθό του Ειρηνικού ωκεανού και έχει ύψος 10.000 μέτρα. Μόνο η κορυφή ξεπροβάλλει από το νερό και σχηματίζει, έτσι, το νησί της Χαβάης.

    Επίσης, να προσθέσουμε ότι οι ηφαιστειολόγοι χωρίζουν τα ηφαίστεια σε δύο κατηγορίες, τα ενεργά και τα σβησμένα.Ένα ηφαίστειο χαρακτηρίζεται ως «ενεργό», αν έχει καταγραφεί κάποια δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια των ιστορικών χρόνων. Αντίθετα ,αν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιου ηφαιστείου, αλλά δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των ιστορικών χρόνων, το ηφαίστειο ονομάζεται «σβησμένο», «νεκρό» ή «ανενεργό». Ωστόσο, σεισμοί που γίνονται στην περιοχή που υπάρχει ανενεργό ηφαίστειο μπορεί να είναι προμήνυμα ότι το ηφαίστειο θα ξαναγίνει ενεργό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ηφαίστειο του ιαπωνικού νησιού Σακουρατζίμα, όπου το 1914 σημειώθηκαν 420 σεισμικές δονήσεις σε 30 περίπου ώρες, πριν γίνει η μεγάλη έκρηξη.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθούν οι επιδράσεις των ηφαιστείων στη ζωή των ανθρώπων. Τα ηφαίστεια είναι γνωστά για τις μεγάλες και δυνατές εκρήξεις τους, οι οποίες προκαλούν σεισμούς που είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Σε κάποιες, βέβαια, περιπτώσεις τα ηφαίστεια βοηθούν την τοπική οικονομία της περιοχής στην οποία βρίσκονται, αφού τα μέρη αυτά επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, όπως συμβαίνει με το ηφαίστειο της  Σαντορίνης. Τέλος, σπανιότερα η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας, όπως στην Ισλανδία.

 

3 Δεκεμβρίου-Παγκόσμια ημέρα Α.με Α.

Γράφει η Χρύσα Γκουτσίδου, μαθήτρια της Γ΄τάξης

     Στις 3 κάθε Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Η ημέρα αυτή δίνει μια ευκαιρία στην κοινωνία να δώσει την προσοχή της στα δικαιώματα και στις δυνατότητες αυτών των ατόμων για κοινωνική ενσωμάτωση. Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή τους, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δεν λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητές τους και τις ειδικές ανάγκες τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για 3 Δεκεμβρίου

     Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού. Αισθάνονται περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής τους στα κοινωνικά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη, αλλά ίση με τη δική μας. Αυτή η μέρα είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε, να θυμηθούμε και να αναλογιστούμε όλοι μας τι έχει κάνει η πολιτεία αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά, για να αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία ισότιμα.

Η μετονομασία της πόλης μας από Γιδάς σε Αλεξάνδρεια

γράφουν οι  Ματοπούλου Γεωργία και Μαββίδου Μαρία, μαθήτριες  της Β΄ Γυμνασίου

     Ζούμε και μεγαλώνουμε σε μία πόλη που ονομάζεται «Αλεξάνδρεια». Στους παλιούς, όμως, είναι γνωστή και ως «Γιδάς». Αυτό μας έδωσε το ερέθισμα να ερευνήσουμε και να μάθουμε για την ιστορία της πόλης μας.  Σύμφωνα με τους μελετητές της τοπικής ιστορίας υπάρχουν δύο εκδοχές για το όνομα Γιδάς. Η πρώτη, και ίσως  επικρατέστερη, είναι ότι προέρχεται από τη λέξη «γίδι». Η άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η περιοχή όλη ήταν βάλτος  και γεμάτη νερά της λίμνης των Γιαννιτσών και του Αλιάκμονα ποταμού. Παρόλα αυτά υπήρχε ένα κομμάτι γης, στην περιοχή που τώρα ονομάζεται Νησί και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έλεγαν «Γη-δα» δηλαδή «εκεί είναι γη». Την άποψη αυτή δεν τη στηρίζει, όμως, η ορθογραφία της λέξης, αφού ο Γιδάς γραφόταν με «γιώτα» και όχι με «ήτα», όπως θα έπρεπε, αν προερχόταν από τη λέξη «Γη».

    Σύμφωνα με τον ιστορικό μελετητή της περιοχής μας, κ. Γεώργιο Ντελιόπουλο, η μετονομασία του Γιδά  σε «Αλεξάνδρεια» προτάθηκε με την υπ΄αριθμών 72 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1952 και επικράτησε το 1953. Οι λόγοι που επικαλέστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ότι η πόλη του Γιδά ήταν εμπορικό κέντρο και η μητρόπολη του κάμπου που βρισκόταν μεταξύ Βέροιας, Κατερίνης και Γιαννιτσών. Επίσης,  η πόλη ήταν πολύ κοντά στη γενέτειρα του Μ. Αλεξάνδρου και έπρεπε να φέρει το όνομα αυτού, μια ονομασία που καμία πόλη ή χωριό της Ελλάδας δεν έφερε. Τέλος, οι γυναίκες της περιφέρειας του Γιδά φορούσαν στην παραδοσιακή τους φορεσιά περικεφαλαία του Μ. Αλεξάνδρου και έτσι θεωρούσαν ότι η φορεσιά τους είχε καταγωγή από τα χρόνια του.

    Βλέπει κανείς ότι το σκεπτικό του Δημοτικού Συμβουλίου επικαλείται λόγους γεωγραφικούς, ιστορικούς, λαογραφικούς και αισθητικούς, αφού διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι το όνομα «Γιδάς» είναι κακόηχο.   Για την απόφαση της μετονομασίας υπήρξαν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, κάτι που σύμφωνα με το βιβλίο «Γιδάς, Άνθρωποι και Τοπία » του κ. Ντελιόπουλου , διαπιστώνεται και από τα σχόλια της εφημερίδας «Ο Αστήρ» που ήταν από τις αρχαιότερες εφημερίδες της Βέροιας. Στις 20 Απριλίου 1953  η εφημερίδα είχε γράψει το εξής ειρωνικό  σχόλιο:» Το Δημοτικόν Συμβούλιον Γιδά μετονόμασε τον ιστορικό Γιδά εις Αλεξάνδρειαν. Τώρα δεν μένει άλλο παρά το Κοινοτικό Συμβούλιον Κοινότητος Πλατέος να μετονομάσει το Πλατύ εις Κάιρον, η δε περιφέρεια του ξακουσμένου Ρουμλουκιού εις Αίγυπτον, δια να ολοκληρωθεί ο μοντερνισμός. Μη χειρότερα.»

    Τελικά η μετονομασία έγινε πραγματικότητα και η πόλη μας φέρει από τότε το όνομα «Αλεξάνδρεια», που προσδίδει μεγαλοπρέπεια και κύρος στον τόπο μας.

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

                                                              γράφουν οι Στάμου Ηλιάνα και Χρυσικού Ιωάννα, μαθήτριες της Β” γυμνασίου

    Στις μέρες μας τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος απασχόλησης των νέων παιδιών και κυρίως των εφήβων. Ωστόσο, υπάρχουν θετικές και αρνητικές επιδράσεις σε αυτούς που τα παίζουν. Ποιες υπερισχύουν, όμως;

    Αρχικά, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα σχετικά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ένα από αυτά είναι ότι βοηθούν το άτομο να χρησιμοποιεί το μυαλό του δραστήρια. Για παράδειγμα, παίζοντας ένα παιχνίδι, το οποίο απαιτεί να βρεις λύση σε ένα πρόβλημα ή να καταστρώσεις κάποιο σχέδιο, σε βοηθά να μάθεις πώς να σκέφτεσαι, αφού ερευνήσεις όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα. Ακόμα, είναι ένας τρόπος ψυχαγωγίας, με τον οποίο τα παιδιά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους ευχάριστα και, ταυτόχρονα,  καλλιεργούν τη φαντασία τους.

    Από την άλλη, υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ένα από αυτά είναι ότι οδηγούν τα παιδιά στην απομόνωση, καθώς τις περισσότερες φορές προτιμούν να κάθονται μόνα τους στο δωμάτιό  τους μπροστά από μία οθόνη, παρά να βγαίνουν έξω και να κοινωνικοποιούνται. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το θέμα της βίας. Τα περισσότερα παιχνίδια πλέον έχουν αρκετά επιθετικό περιεχόμενο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να επιλέγουν τη βία ως λύση στα προβλήματά τους και στην πραγματική τους ζωή.

     Εν κατακλείδι, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι αναμφίβολα ένας ευχάριστος τρόπος απασχόλησης, όμως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο, διότι στην αντίθετη περίπτωση έχουν αρνητικές επιδράσεις.

Σου αρέσουν τα μαλλιά μου;

                                          γράφουν οι Κυροπούλου Κωνσταντίνα και Κόντρα  Άντζελα, μαθήτριες της Β” τάξης

    Ο άνθρωπος από τα αρχαία χρόνια ήθελε να περιποιείται τον εαυτό του και κυρίως τα μαλλιά του, πράγμα που γίνεται ακόμη και σήμερα.Στη μεταπολεμική εποχή οι επιλογές στα κουρέματα των παιδιών ήταν περιορισμένες. Τα αγόρια τα κούρευαν με την «ψιλή» και τα κορίτσια έπλεκαν χαλαρές πλεξούδες. Αυτό βέβαια εξυπηρετούσε και πρακτικούς σκοπούς, όπως την αποφυγή μετάδοσης «παρασίτων της κεφαλής», τις «φθείρες» (ψείρες).

    Στη σημερινή εποχή εποχή οι επιλογές για το πώς θα φτιάχνουμε τα μαλλιά μας είναι απεριόριστες. Το πρόβλημα με τα κοριτσίστικα χτενίσματα, όμως, είναι καθημερινό. Μας προβληματίζει το πώς θα περιποιούμαστε τα μαλλιά μας στο σχολείο, στις εξόδους, στους γάμους και τις βαπτίσεις που είμαστε καλεσμένοι. Στα αγόρια, το κοντό μαλλί είναι το πιο δημοφιλές κούρεμα, αν και οι επιλογές που υπάρχουν για τα αγορίστικα κουρέματα και χτενίσματα είναι πραγματικά πολλές.

    Σήμερα υπάρχουν πολλά προϊόντα «styling» των μαλλιών. Αυτά είναι ο αφρός, το τζελ, η λακ, όπως επίσης και βαφές. Παρόλο που κάνουν τα μαλλιά μας να φαίνονται όμορφα και περιποιημένα,  δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των μαλλιών. Εκτός από αυτά τα προϊόντα υπάρχουν,  βέβαια, τα πιστολάκι, όπως και οι άλλες συσκευές, που λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

    Για να έχουμε ένα ωραίο χτένισμα αποφεύγοντας την καταστροφή των μαλλιών, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι. Όπως για παράδειγμα,τα πλεξουδάκια μετά το μπάνιο είναι η ιδανική λύση, για να βγουν τα μαλλιά μας σγουρά το επόμενο πρωί, απλά λύνοντάς τα, χωρίς τη χρήση κάποιας συσκευής υψηλής θερμοκρασίας. Άλλος τρόπος είναι μια απλή χαλαρή πλεξούδα, η οποία δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα να φτιαχτεί και το αποτέλεσμα φαίνεται πολύ ωραίο. Αντί για τζελ, που καταστρέφει τα μαλλιά, μπορούμε να κατασκευάζουμε το δικό μας τζελ, που, σε αντίθεση με το άλλο, θρέφει τα μαλλιά. Αρκεί να ανακατεύσουμε δύο κουταλιές λεμονιού με ζελατίνη και να το κρατάτε κρύο κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε.

    Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, τα μαλλιά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή μας και μπορούμε να τα περιποιούμαστε με διάφορους τρόπους, ώστε να φαίνονται ωραία, χωρίς να τα βλάπτουμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΡΙΤΣΙΣΤΙΚΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ

 

3o Βραβείο για το διαδικτυακό περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας.

3ο Βραβείο για το διαδικτυακό περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας.

 

Το 3ο βραβείο ανάμεσα σε 80 συμμετοχές, απέσπασε το διαδικτυακό περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας «Φωteenες Σελίδες»,  http://schoolpress.sch.gr/fselides/

στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων 2017 στην κατηγορία του Γυμνασίου.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Απρίλιο του 2017, με τη βράβευση να γίνεται στη Σύρο στις 30 Απριλίου 2017.

Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα βρείτε στον επίσημο χώρο του διαγωνισμού: http://2017.eduwebawards.gr/awards2017/

Συγχαρητήρια στους μαθητές και στους καθηγητές που συμμετείχαν στην υλοποίηση της δράσης αυτής.

 

Top