Στήλη: Γενικά

3o Βραβείο για το διαδικτυακό περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας.

3ο Βραβείο για το διαδικτυακό περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας.

 

Το 3ο βραβείο ανάμεσα σε 80 συμμετοχές, απέσπασε το διαδικτυακό περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας «Φωteenες Σελίδες»,  http://schoolpress.sch.gr/fselides/

στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων 2017 στην κατηγορία του Γυμνασίου.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Απρίλιο του 2017, με τη βράβευση να γίνεται στη Σύρο στις 30 Απριλίου 2017.

Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα βρείτε στον επίσημο χώρο του διαγωνισμού: http://2017.eduwebawards.gr/awards2017/

Συγχαρητήρια στους μαθητές και στους καθηγητές που συμμετείχαν στην υλοποίηση της δράσης αυτής.

 

Η ομάδα πειραμάτων του σχολείου μας

 Η Ομάδα Πειραμάτων είναι μια ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών που ασχολείται με θέματα που αφορούν κυρίως στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία. Δημιουργήθηκε τη σχολική χρονιά 2013 – 2014 με πρωτοβουλία του υπεύθυνου του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Γυμνασίου, κ. Αναστάσιο Ζουπίδη. Τη σχολική χρονιά 2016 – 2017, με την καθοδήγηση του κυρίου Ζουπίδη, της κυρίας Κατσίκα και της κυρίας Πουρτσίδου, οι μαθητές πραγματοποιούν πειράματα με στόχο: α) τη δημιουργική ενασχόληση, β) τη βιωματική κατανόηση φυσικών φαινομένων και εννοιών που σχετίζονται με αυτά, και γ) την απόκτηση γνώσεων που χρησιμεύουν στην καθημερινή ζωή (π.χ. τη δημιουργία μπαταρίας από λεμόνια ή την παρασκευή υγρού σαπουνιού).

Σημαντικές δραστηριότητες της Ομάδας Πειραμάτων, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, μέχρι σήμερα, είναι:

α) η πραγματοποίηση του “Πειράματος του Ερατοσθένη”, που διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Σερρών σε πανελλαδικό επίπεδο, τον Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο,

β) η παρουσίαση πειραμάτων σε Νηπιαγωγεία της Αλεξάνδρειας (3ο και 6ο Νηπιαγωγείο)

γ) η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, τον Δεκέμβριο,

δ) η συμμετοχή στον 4ο Mαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών, που διοργανώθηκε από το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Ν. Χαλκηδόνας, τον Μάιο.

ε) η δραματοποίηση όρων βιολογίας στο πλαίσιο «Η Επιστήμη μέσα από το Θέατρο», και η συμμετοχή στο μαθητικό διαγωνισμό «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» που διοργανώθηκε από το Science View σε συνεργασία με το τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επίσης, η δραστηριότητα παρουσιάστηκε στις εκδηλώσεις:

α. θεματική εβδομάδα του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας

β. θεματική εβδομάδα του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας

γ. τελετή λήξης της Β/θμιας Εκ/σης Ημαθίας που πραγματοποιήθηκε στο Μεντρεσέ Τζαμί Βέροιας

Ζωγραφίζω τη δική μου πραγματικότητα

γράφει ο Καπετάνιος Αντώνιος, μαθητής της Γ” Γυμνασίου  

Η Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón γνωστή και ως Frida Kahlo αποτέλεσε αναμφίβολα μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες της τέχνης καθώς και του ακτιβισμού του περασμένου αιώνα. Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου, 1907, και απεβίωσε στις 13 Ιουλίου, 1954, στην Πόλη του Μεξικού. Πατέρας της ήταν ο Γερμανός φωτογράφος Wilhelm (Guillermo) Kahlo ενώ μητέρα της η ισπανομεξικανή Matilde. Η Kahlo είχε τρεις αδελφές, την Matilde, την Adriana και την Cristina. Μεγάλωσε στην Πόλη του Μεξικού, στο «Γαλάζιο Σπίτι» (La Casa Azul).

Η ζωή της -από αρκετά μικρή ηλικία- ήταν μια συνεχής μάχη με το σώμα της. Στα έξι της χρόνια αρρώστησε από πολιομυελίτιδα. Έμεινε κατάκοιτη για εννέα μήνες. Αυτό της κόστισε το αριστερό της πόδι το οποίο έμεινε ημιπαράλυτο. Το 1922 άρχισε να φοιτά στο Escola Preparatoria, όντας μια από τις ελάχιστες μαθήτριες του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης της γνώρισε τον Diego Rivera (μελλοντικό σύζυγο της), ο οποίος δούλευε πάνω σε μια τοιχογραφία στο χώρο του σχολείου.

Λίγα χρόνια αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, 1925, σημαδεύεται η ζωή της νεαρής Frida από ένα τροχαίο ατύχημα. Το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με ένα άλλο, εν κινήσει, όχημα με αποτέλεσμα να διαπεράσει μία κουπαστή το ισχίο της προκαλώντας κατάγματα στην σπονδυλική της στήλη και τη λεκάνη της. Νοσηλεύτηκε για σχεδόν ένα μήνα στο νοσοκομείο και έπειτα επέστρεψε στο σπίτι της για να αναρρώσει περεταίρω. Τότε ήταν που άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική, σχεδιάζοντας την  πρώτη της αυτοπροσωπογραφία την οποία δώρισε στον τότε σύντροφο της, Gómez Arias.

Image result for frida kahloΠερίπου στα τέλη του 1927, αφότου είχε η περίοδος ανάρρωσης είχε λάβει τέλος, επανασυνδέθηκε με πολλούς παλιούς -πολιτικά ενεργούς- φίλους της. Έγινε μέλος του Μεξικάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος (Partido Comunista Mexicano) ενώ ταυτόχρονα άρχισε να έρχεται σε επαφή με σημαντικά πρόσωπα της τέχνης και του ακτιβισμού, μεταξύ αυτών ήταν και ο Diego Rivera με τον οποίο είχε γνωριστεί το 1922. Οι δύο τους διατήρησαν δεσμό για σχεδόν ένα χρόνο, καθώς το 1929 που παντρεύτηκαν. Ένα χρόνο αργότερα μετακόμισαν στο San Francisco και λίγο αργότερα στο Detroit. Οι μετακομίσεις ήταν συχνό φαινόμενο για το ζευγάρι και οφείλονταν στις επαγγελματικές υποχρεώσεις του Rivera.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο San Francisco η Kahlo παρουσίασε στην Έκτη Ετήσια Έκθεση της Κοινότητας του San Francisco των Γυναικών Καλλιτεχνών, τον πίνακά της με τίτλο «Η Φρίντα και ο Ντιέγκο Ριβέρα» (Frieda and Diego Rivera). Επίσης, σημείο σταθμό για την ζωή της και την τέχνη της αποτέλεσε και η περίοδος κατά την οποία κατοίκησε στο San Francisco. Εκεί απέβαλε για δεύτερη φορά και εμπνευσμένη από το γεγονός δημιούργησε το 1932, τον πίνακα «Henry Ford Hospital».

Τον Δεκέμβριο του 1933, επέστρεψαν από τη Νέα Υόρκη στο Μεξικό. Εκεί ζούσαν χωριστά λόγω του άστατου βίου. Παράλληλα η επιθυμία της για να γίνει μητέρα μεγάλωνε. Έμεινε έγκυος για τρίτη φορά, ωστόσο απέβαλε ξανά το 1934.Το 1938, η Kahlo έκανε μία αρκετά μεγάλη έκθεση στη Νέα Υόρκη όπου πούλησε σχεδόν τα μισά από τα εικοσιπέντε έργα που είχε εκθέσει. Τον επόμενο χρόνο μετακόμισε στο Παρίσι. Εκεί ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον Marcel Duchamp και τον Pablo Picasso. Λίγο αργότερα, την ίδια χρονιά, πήρε διαζύγιο από τον Rivera με τον οποίο όμως ξαναπαντρεύτηκε το 1940. Την ίδια χρονιά (1939) δημιούργησε έναν από τους διασημότερους πίνακες της, «The Two Fridas». Ο πίνακας απεικονίζει δυο εκδοχές της Frida και οι δυο με τις καρδιές τους εκτεθειμένες και μάλιστα, την μία να αιμορραγεί.

Η δουλειά της Kahlo συνέχισε να αποκτά φήμη, αλλά ταυτόχρονα η υγεία της επιδεινώνονταν. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της φορούσε έναν ειδικό κορσέ και ένα κολλάρο για να βοηθηθεί η μέση της. Το 1950 διαγνώστηκε με γάγγραινα δεξί της πόδι. Υποβλήθηκε σε πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για εννέα μήνες. Παρόλα αυτά δεν τα παράτησε, συνέχισε να ζωγραφίζει και να είναι πολιτικά ενεργή. Το 1953, διοργάνωσε την πρώτη και τελευταία της solo έκθεση στο Μεξικό. Παρά την επιβαρυμένη της κατάσταση κατάφερε να πάει στην έκθεση. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα οι γιατροί ακρωτηρίασαν μέρος του δεξιού της ποδιού. Η Frida Kahlo άφησε την τελευταία της αναπνοή στο «Γαλάζιο Σπίτι» (La Casa Azul) στις 13 Ιουλίου, 1954, σε ηλικία σαράντα επτά ετών.

Η ζωή της ήταν έντονη και περιπετειώδης. Μέσω της τέχνης της εξέφραζε τον σωματικό αλλά και ψυχικό της πόνο. Το ατύχημα με το λεωφορείο, ο ταραχώδης γάμος της με τον Diego Rivera και οι συνεχείς αποβολές είναι οι κύριοι άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται τα έργα της, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά της περί κοινωνικού φύλου και τάξης, φυλής και προσωπικής ταυτότητας.

Έχει μείνει γνωστή για τις αυτοπροσωπογραφίες της, οι οποίες αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των πινάκων της. Τα έργα της χαρακτηρίζονται από έντονα, ζωηρά και θερμά χρώματα και από τον σουρεαλιστική τους σύνθεση. Αποτελεί μια μορφή ιδιαίτερα αγαπητή από τους Μεξικανούς διότι απεικόνισε τον Μεξικάνικο πολιτισμό με ακρίβεια, αλλά και από υποστηρικτές του φεμινισμού για την παρουσίαση της γυναικείας φύσης χωρίς αυτή να γίνεται σεξουαλικό αντικείμενο.

Αξιοσημείωτο είναι πως αν και οι κριτικοί και οι μελετητές κατατάσσουν την Frida Kahlo στο κίνημα του σουρεαλισμού, η ίδια δεν το αποδέχτηκε ποτέ δηλώνοντας πως ήταν ρεαλίστρια. Χαρακτηριστική είναι η φράση της «Δεν ζωγραφίζω όνειρα ή εφιάλτες, ζωγραφίζω την δική μου πραγματικότητα». Σήμερα το «Γαλάζιο Σπίτι» στο οποίο γεννήθηκε, έζησε και απεβίωσε, λειτουργεί ως μουσείο φιλοξενώντας δικά της έργα, αλλά και του Diego Rivera.Το 2002, της αποδόθηκε φόρος τιμής μέσω της βιογραφικής ταινίας «Frida» σε σκηνοθεσία της Julie Taymor με πρωταγωνίστρια την Salma Hayek.

Πηγές πληροφόρησης: 1) https://el.wikipedia.org/wiki/Φρίντα_Κάλο

2) https://en.wikipedia.org/wiki/Frida_Kahlo

3) http://www.biography.com/people/frida-kahlo-9359496

4) http://www.fkahlo.com/ingles/index_ingles.html

Η παχυσαρκία στην Ελλάδα

γράφει η Κίτσα Μαρία ,μαθήτρια της Γ” γυμνασίου

Από την αρχή του 21 ου αιώνα η παχυσαρκία έχει αρχίσει να αυξάνεται παγκοσμίως.Πρόσφατες έρευνες έχουν παρουσιάσει πως 300 εκατομμύρια άνθρωποι είναι παχύσαρκοι και πως αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025.

Στην Ελλάδα η παχυσαρκία  συνεχώς αυξάνεται ιδιαίτερα στις γυναίκες.Η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες στις ηλικίες 18 και άνω .Συγκεκριμένα 40% των γυναικών είναι υπέρβαρες και 30% του ελληνικού γυναικείου πληθυσμού είναι παχύσαρκες.Στην Αθήνα πρόσφατες έρευνες παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και στους άνδρες ηλικίας 20-87 ετών .Το 58% του δείγματος της έρευνας είναι υπέρβαροι άνδρες ,ενώ το 20% είναι παχύσαρκοι.Τέλος ,όσον αφορά στην παιδική παχυσαρκία έρευνα του 2005 παρουσιάζει την Κρήτη να κατέχει τα πρωτεία στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 13-17 ετών.

Σημάδια και συμπτώματα  της παιδικής παχυσαρκίας είναι το ότι το παιδί εμφανίζεται συχνά ανυπόμονο για το φαγητό του ,αλλά και  τρώει πολύ γρήγορα.Συνήθως το παιδί κάνει αρνητικά σχόλια για τον εαυτό του και φαίνεται ανήσυχο.Εμφανίζει τάσεις κατάθλιψης και είναι μοναχικό ή περιγράφει τον εαυτό του ως μοναχικό. Η θεραπεία της παχυσαρκίας δεν είναι εύκολη και απλή ,αλλά ούτε και αδύνατη. Απαιτείται καταρχήν ψυχολογική υποστήριξη από το περιβάλλον και από κάποιον ειδικό. Απαιτείται, επίσης, δίαιτα από διατροφολόγο και αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.Σε ειδικές περιπτώσεις ίσως χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή , αν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα.

Εύχομαι το πρόβλημα της παχυσαρκίας  να λυθεί και να μην εξελιχθεί σε μια καινούρια πανώλη του νέου αιώνα.

 

 

Εσείς κάνετε σκονάκια;

                                                                                     γράφει ο  Χαριτόπουλος Κυριαζής, μαθητής της Β΄Γυμνασίου

   Οι περισσότεροι μαθητές για να πετύχουν ένα ικανοποιητικό βαθμό σε ένα διαγώνισμα ή σε ένα τεστ στο μάθημα της ημέρας , επιλέγουν ένα πιο εύκολο τρόπο από το διάβασμα ,δηλαδή τα σκονάκια. Τα σκονάκια είναι διάφορα μικρά χαρτάκια ,σημειώσεις συνήθως γραμμένες στο χέρι ,που χρησιμοποιούν οι μαθητές ως βοήθεια .Σκονάκια χρησιμοποιούν όλοι οι μαθητές ,οι μαθητές με χαμηλό βαθμό για να ανεβάσουν τον μέσο όρο τους ,αλλά και οι καλοί μαθητές ,όταν δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά.Συνήθως τα περισσότερα σκονάκια βοηθούν τους μαθητές στα φιλολογικά μαθήματα ,όπως στην Αρχαία  Ελληνική Γλώσσα(δύσκολοι ρηματικοί τύποι ) και στην Ιστορία (χρονολογίες και ονόματα),αλλά και στη Βιολογία και στη Χημεία (ορισμοί και χημικοί τύποι).

Αποτέλεσμα εικόνας για σκονάκιαΤα κλασικά σκονάκια είναι συνήθως κρυμμένα στις τσέπες των ρούχων ή στις κάλτσες των παιδιών.Μπορούμε, επίσης ,να βρούμε σκονάκια μέσα σε κασετίνες ή κάτω από ένα ρολόι.Οι μαθητές γράφουν σημειώσεις και σε διάφορα μέρη του σώματος τους ,όπως στις παλάμες τους ή στα πόδια τους.Γράφουν φυσικά και επάνω στα θρανία τους ή στην καρέκλα του μπροστινού τους . Στις μέρες μας  που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολλά παιδιά εμφανίζονται στο σχολείο με <<Smart Watches>> ,δηλαδή έξυπνα ρολόγια , τα οποία είναι  ρολόγια και κινητά τηλέφωνα μαζί.Αυτά τους επιτρέπουν να γράφουν διάφορες σημειώσεις και απλά την ώρα που τις χρειάζονται κοιτάν την ώρα!Αλλά η εφευρετικότητα δεν τελειώνει εκεί.

   Οι μαθητές ψάχνοντας για κάτι νέο και πρωτότυπο ανακάλυψαν το στυλό -σκονάκι. Το συγκεκριμένο στυλό έχει κρυμμένο μέσα στο πλαστικό του ένα χαρτάκι.Υπάρχει μια λαβή την οποία όταν τραβάς προς τα έξω  εμφανίζεται το χαρτάκι και εκεί γράφεις τις σημειώσεις σου με μολύβι . Όταν τελειώσεις την εξέταση τις σβήνεις και ξαναχρησιμοποιείς το στυλό. Βέβαια τα σκονάκια δεν έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.Πρώτα πρώτα δεν γνωρίζεις τα θέματα και έτσι μπορεί να περάσεις ώρες ολόκληρες για να τα φτιάξεις,αντί να μελετάς , και τελικά να μην <<πέσουν>> αυτά που προετοίμασες. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι και οι καθηγητές ήταν κάποτε μαθητές ,οπότε μπορούν να βρουν τα σκονάκια ή να καταλάβουν αν ένας μαθητής δεν έχει διαβάσει από το ένοχο ύφος του. Κατά τη γνώμη μου τα σκονάκια πάντα θα υπάρχουν στο μυαλό των μαθητών. Ελπίζω όμως οι μαθητές να καταλάβουν  ότι κοροϊδεύουν  τον εαυτό τους  παίρνοντας ένα βαθμό που δεν τους αξίζει. Άλλωστε το σχολείο δεν είναι μόνο για να παίρνουμε καλούς βαθμούς , αλλά και για να μάθουμε να προσπαθούμε και όχι να επιλέγουμε τον εύκολο δρόμο.

Γνωρίζοντας τον νομό Πέλλας

                                                                                                      γράφει η Καρολίδου Κατερίνα, μαθήτριας της Β “ τάξης

   Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου  Γυμνασίου Αλεξάνδρειας , οι μαθητές που συμμετέχουν στο περιοδικό  <<Φωteenές σελίδες >> και η ομάδα της ρομποτικής πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας. Εκεί με ευχάριστο τρόπο, μέσα από ένα παιχνίδι με αινίγματα ,οι υπεύθυνοι μας μίλησαν για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Στη συνέχεια κάναμε μια βόλτα και θαυμάσαμε τους καταρράκτες της Έδεσσας. Μπορεί κανείς με ασφάλεια να θαυμάσει τον μεγάλο Καταρράκτη «Κάρανο» με το νερό να πέφτει από ύψος 70 περίπου μέτρων και τον διπλό καταρράκτη, όπως επίσης και το σπήλαιο κάτω από τον βράχο.

  Εξερευνήσαμε την περιοχή και βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες. Μετά από αυτό ξανανεβήκαμε στο λεωφορείο  και πήγαμε στα Λουτρά Πόζαρ μια περιοχή με ζεστά ιαματικά νερά ,  13 χλμ έξω από την Αριδαία. Το νερό που αναβλύζει σε θερμοκρασία 37°C, με αξιόλογη χημική σύσταση ,είναι πόσιμο. Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, ποσιοθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση.Η φυσική ομορφιά του χώρου είναι μοναδική και πραγματικά αξίζει να τον  επισκεφτεί κάποιος .Εμείς τον γνωρίσαμε καλά με τη βοήθεια των υπευθύνων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Έδεσσας που μας συνόδευσαν και μας χώρισαν σε δύο ομάδες ,του νερού και της φωτιάς.Παίξαμε παιχνίδια αναζητώντας ζωάκια και φυτά ,εξερευνήσαμε το δάσος ,μετρήσαμε τη θερμοκρασία του νερού σε διαφορετικές τοποθεσίες. Τελικά μάθαμε με διάφορους τρόπους , πιο ευχάριστους από το βιβλίο, πληροφορίες  για το περιβάλλον και την περιοχή μας.

Ελληνική γλώσσα, ποια η αξία της και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει.

γράφει ο Αντώνης Καπετάνιος, μαθητής της Γ΄τάξης

   Η ελληνική γλώσσα έχει αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα της στον παγκόσμιο πολιτισμό και στην παγκόσμια ιστορία. Όπως έγραψε και ο Οδυσσέας Ελύτης, «Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία Ελληνική, όπως εξελίχθηκε από την Αρχαία, που έφτασε να είναι το μεγάλο καμάρι μας και το μεγάλο μας στήριγμα … Τήν γλώσσαν μοῡ  ἒδωκαν Ἑλληνικήν».

   Κατά τον Αριστοτέλη, η γλώσσα αποτελεί μέρος του ενδότερου πνεύματος (volks) κάθε λαού και εκφράζεται μέσα από «τὸ ὁμόρροπον», «τὸ ὁμόθρησκον» και το «τὸ ὁμόγλωσσον», τα οποία, κατά τον Πλάτωνα στο «Περί Δικαίου», υπηρετούν τον κοινωνικό οργανισμό, δηλαδή την συλλογική ψυχή (ὃλον), στην οποία υποτάσσεται η ατομική ψυχή (μέρος).

   Ειδικότερα,  η γλώσσα αποτελεί ένα πανίσχυρο εκφραστικό μέσο, το οποίο επιτρέπει στον άνθρωπο να εκφράσει από τις απλούστερες ιδέες του και πληροφορίες, οι οποίες του είναι αναγκαίες στην καθημερινότητα του, έως και τις βαθύτερες του σκέψεις και διανοήματα τα οποία ασκούν επίδραση, τόσο στον περίγυρό του ,όσο και στην κοινωνία.

   Κατά συνέπεια, η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων καθίσταται εφικτή, κάτι το οποίο επηρεάζει πληθώρα πτυχών της ζωής τους. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η εξωτερίκευση των συναισθημάτων η οποία επιφέρει την ψυχική και πνευματική ισορροπία του ατόμου. Συνάμα, συντελεί στην ενίσχυση και εμβάθυνση των ανθρωπίνων σχέσεων, ενώ επιτρέπει την τροποποίηση της συμπεριφοράς όταν παρατηρείται πως αυτή επενεργεί αρνητικά εις βάρος άλλων.

   Ωστόσο, η γλώσσα και ιδίως η ελληνική, αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων που αποτρέπουν την ορθή και άρτια χρήση της. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες και πτυχές της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό σύστημα, παραμελώντας την ουσιαστική διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας κάνει το άτομο πιο επιρρεπή σε γραμματικά και συντακτικά λάθη, ενώ παράλληλα το αποτρέπει από την καλλιέργεια του πνεύματος του και την πραγματοποίηση πολύπλοκων συλλογισμών.

   Επιπρόσθετα, η τάση των νέων να υιοθετούν χωρίς καμία κρίση, ξένα πρότυπα και τρόπους ζωής τους απομακρύνει από τη γλώσσα τους. Αυτό επιτυγχάνεται από την εκτενή χρήση ξένων -κυρίως αγγλικών- λέξεων και φράσεων. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται με την χρήση των greeklish (γραφή ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες). Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες χάνουν κάθε επαφή με την γλώσσα και τους ορθογραφικούς της κανόνες.

Τέλος, ένα ανησυχητικό φαινόμενο είναι το περιορισμένο λεξιλόγιο. Η λεξιπενία οφείλεται στην προβολή μη υγιών γλωσσικών προτύπων από τα ΜΜΕ και από την απουσία επαφής των ατόμων με τα λογοτεχνικά έργα. Αυτό κάνει την έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων του ανθρώπου πιο δύσκολη, δημιουργώντας ένα επικοινωνιακό χάσμα.

   Στο μεταίχμιο των δύο αιώνων, η κοινωνία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει κινδύνους, προκλήσεις και προβλήματα που την κινητοποιούν σε ομαδική δραστηριοποίηση. Οφείλουμε όλοι μαζί, στο μέγεθος του δυνατού, ναι μεν να διαφυλάττουμε «Θερομπύλας» μέσω μιας γλώσσας που έλαμψε στο μακραίωνο παρελθόν, αλλά έπαψε πλέον να αποτελεί τηλαυγή φάρο και φωτεινό οδοδείκτη για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αρκεί λοιπόν να αποτελούμε Θεματοφύλακες ενός γλωσσικού κώδικα που κοσμεί «τὸν δὲ ἄν­θρω­πον γυ­μνόν τε καὶ ἀ­νυ­πό­δη­τον».

Ο ιδανικός προορισμός για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές, η Κρήτη.

γράφει η Ψυχογιού Ιωάννα, μαθήτρια της Β΄τάξης

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κάτι που περιμένουν μικροί και μεγάλοι με ανυπομονησία .Αυτό που τις κάνει τόσο ξεχωριστές είναι  η επιθυμία για ξεκούραση σε κάποιο μαγευτικό μέρος. Πολλές φορές όμως το να βρεις το κατάλληλο μέρος, για να περάσεις τις μέρες των διακοπών σου, δηλαδή το μέρος το οποίο θα συνδυάζει θάλασσα και βουνό ,παράδοση και διασκέδαση, είναι δύσκολο. Όμως σ’αυτό το άρθρο θα σας προτείνω τον ιδανικό για πάρα πολλούς καλοκαιρινό προορισμό.

   Ο προορισμός αυτός είναι η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας. Έχει μήκος περίπου 260 χιλιόμετρα και ποικίλλει στο πλάτος από μέγιστο 60 χιλιομέτρων, από το ακρωτήριο Δίον έως το ακρωτήριο Λίθινο, σε ελάχιστο 12 χιλιομέτρων στον ισθμό της Ιεράπετρας στην ανατολική Κρήτη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να την επισκεφτείς και πόσο μάλλον το καλοκαίρι. Το μεσογειακό της κλίμα, οι υπέροχες παραλίες και γενικότερα τα τοπία, οι δραστηριότητες και τα πράγματα που μπορείς να κάνεις εκεί, πιστεύω είναι ήδη αρκετά. Για παράδειγμα η παραλία Φαλάσαρνα θεωρείται μία από τις πιο ωραίες στην Ευρώπη.

  Έπειτα κατά τα έτη 3000 π.Χ.–1400 π.Χ. άκμασε στο νησί ο Μινωικός πολιτισμός, ένας από τους πρώτους πολιτισμούς της Ευρώπης, με κυριότερα κέντρα του την Κνωσό, τη Φαιστό, τα Μάλια, τη Ζάκρο και τα Γουρνιά όπου βρέθηκαν ανακτορικά συγκροτήματα. Η Κνωσός είναι επισκέψιμη από πάρα πολλούς τουρίστες για την αρχαιολογική της σημασίας. Επίσης, το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης, αποτελώντας τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια το καλοκαίρι. Για πολλούς αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 18 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό σας, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη. Είναι κάτι το οποίο προκαλεί ενδιαφέρον στους τουρίστες να το διασχίσουν καθώς είναι το μακρύτερο της Ευρώπης. Κάτι ακόμα το οποίο προκαλεί ενδιαφέρον στους επισκέπτες είναι το Φοινικόδασος Βάι το οποίο ανακαλύφτηκε από Χίπις. Τέλος, η Κρήτη μπορεί να προσφέρει υπέροχες στιγμές για όλα τα παραπάνω και για αυτά τα οποία θα ανακαλύψετε μόνοι σας!

falasarnabeach36006bb25pq0Παραλία Φαλάσαρνα.

1054_2Ένα από τα μνημεία της Κνωσού.

Samaria090Το Φαράγγι της Σαμαριάς.

VaiPalms-03Φοινικόδασος Βάι.

 

Ταξιδιωτικός οδηγός για το καλοκαίρι: ΛΕΥΚΑΔΑ

γράφουν οι Τόκα Μάγδα και  Μπουφίδου  Χρύσα, μαθήπτριες της Β΄τάξης

   Σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνουμε έναν αρκετά δημοφιλή  τουριστικό προορισμό της χώρα μας, τη  Λευκάδα. Το νησί της Λευκάδας, με έκταση 225 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι το 4ο μεγαλύτερο νησί στο Ιόνιο Πέλαγος και έχει μήκος ακτών 117 χλμ.

Αποτέλεσμα εικόνας για leykada

Το όνομά της προέρχεται από το ακρωτήριο «Λευκάτα» στο νοτιότερο σημείο του νησιού .Ανάμεσα στη Λευκάδα και στην ηπειρωτική Ελλάδα, η απόσταση είναι πολύ μικρή και αρκεί μία γέφυρα λίγων μέτρων για να ενώσει τις δύο πλευρές. Κατά μήκος των ακτών βρίσκονται δεκάδες παραλίες , αλλά ειδικότερα στη δυτική πλευρά  του νησιού, με θέα το Ιόνιο Πέλαγος, βρίσκονται οι πιο γνωστές , όπως τα Πευκούλια , οι Εγκρεμνοί , το Κάθισμα και φυσικά το πασίγνωστο Πόρτο Κατσίκι. Συγκεκριμένα , οι παραλία Εγκρεμνοί βρίσκεται στην νοτιοδυτική Λευκάδα και έχει έκταση  2  χλμ. Είναι φημισμένη για τα καταγάλανα νερά της ,ωστόσο για να την επισκεφτεί κανείς χρειάζεται να κατέβει 35Ο σκαλοπάτια,προκειμένου να φτάσει στην παραλία .

   Το Πόρτο Κατσίκι ανήκει και αυτό στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού κοντά στο ακρωτήριο της Λευκάτας. Η

Αποτέλεσμα εικόνας για leykadaπαραλία αυτή έχει καταταχτεί στις 6 κορυφαίες παραλίες της Μεσογείου με τα βαθιά γαλαζοπράσινα νερά της να δικαιολογούν  τη  διασημότητά  της.   Χιλιάδες τουρίστες παγκοσμίως κάθε χρόνο προτιμούν τη Λευκάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές λόγω του ζεστού μεσογειακού κλίματος που έχει ,καθώς και για τη θάλασσα που την  περιβρέχει και την κάνει ιδανική για καλοκαιρινά οικογενειακά αθλήματα . Αθλήματα και δραστηριότητες , όπως περιηγήσεις με σκάφος , scuba diving, καταδύσεις,wind surfing , περίπατος στη φύση και θέα του νησιού από το πιο ψηλό σημείο της , καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες  για οικογένειες – και όχι μόνο θα διασκεδάσουν τον επισκέπτη   . Όλα αυτά μαζί   με τους  εκλεκτούς  μεζέδες στην πόλη της Λευκάδας, στο γραφικό χωριουδάκι Νυδρί , αλλά και σε κάθε οικισμό , θα τα ανακαλύψετε  κατά τη διαμονή σας στην πανέμορφη Λευκάδα.   

H ιστορία του fast food

γράφει η Σιταρίδου Κωνσταντίνα, μαθήτρια της Β τάη=

Tα εστιατόρια και οι ταβέρνες υπήρχαν σε κάθε βήμα του ανθρώπινου πολιτισμού και τα επισκέπτονταν κυρίως ταξιδιώτες και οι περαστικοί.Τέτοιου είδους καταστήματα πρωτοεμφανίστηκαν στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη και σέρβιραν φαγητό σε όσους βρίσκονταν μακριά από το σπίτι τους.Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα σε αυτά τα καταστήματα δεν παρουσιάστηκε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή. Η μορφή του fast food που γνωρίζουμε σήμερα δημιουργήθηκε από τους Αμερικάνους και άλλαξε σταδιακά σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

    Στην Αμερική δημιουργήθηκαν επίσης πολλά είδη fast food βασιζόμενα στην ιδέα της μαζικής παραγωγής.Η προώθηση και το marketing έκαναν το fast food  δημοφιλές. Η ιστορία του σημερινού fast food ξεκινά λοιπόν στις  αρχές του 20ου αιώνα .Ένα από τα πρώτα καταστήματα   και από τα πιο δημοφιλή ήταν αυτό των αδελφών Mc Donald που άνοιξε το 1939 στην Pasadena της Καλιφόρνια .Το μενού του καταστήματος ήταν ειδικά σχεδιασμένο ώστε να μην χρειάζονται μαχαιροπίρουνα.Επίσης , δεν χρησιμοποιούσαν γυάλινα πιάτα και ποτήρια ,αλλά πλαστικά και οι πελάτες έπρεπε να πηγαίνουν μόνοι τους να παραγγείλουν και να μεταφέρουν το φαγητό τους.

   Η σημαντικότερη αλλαγή όμως που έγινε ήταν ότι κατένειμαν τις εργασίες παρασκευής του φαγητού σε γραμμή παραγωγής. Το δεύτερο κατάστημα των Mc Donald  άνοιξε το 1948.Λίγα χρόνια αργότερα ο Κeith Kramer ταξίδεψε στην Καλιφόρνια , για να δοκιμάσει τις συνταγές στα Mc Donald’s και όταν επέστρεψε στη Φλόριδα ίδρυσε τα Berger King το 1953.Το 1969 ο Dave Thomas άνοιξε το Wendy’s στο Ohio και ο George Clark ίδρυσε τα Burger Queen.Mια άλλη αλυσίδα που μιμήθηκε την τεχνική των Mc Donald ήταν τα KFC.Η επιτυχία της τεχνικής των Μc Donald τους βοήθησε στη δημιουργία μιας τεράστιας αλυσίδας καταστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο  και έκανε το όνομά τους συνώνυμο της λέξης fast food. της μαθήτριας της Γ τάξης ,

Top