Στήλη: Περιβάλλον

Zούμε σε μια καθαρή πόλη;

                        γράφουν οι μαθήτριες της Α” ,Ματοπούλου Γεωργία ,Μπαμπαλή Αντιγόνη ,Μαββίδου Μαρία

    Η Αλεξάνδρεια είναι το τρίτο μεγαλύτερο οικιστικό συγκρότημα του Νομού Ημαθίας και παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια καθώς πλησιάζει σε πληθυσμό τη δεύτερη πόλη της Ημαθίας ,τη Νάουσα.Κτισμένη στο κέντρο του μεγάλου κάμπου της κεντρικής Μακεδονίας είναι το κέντρο και η έδρα του δήμου Αλεξάνδρειας.Η πόλη αναπτύσσεται ταχύτατα έχοντας το ρόλο της πόλης- δορυφόρου  αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη από την οποία απέχει 50 χλμ.

   Image result for περιβάλλον  πόλη

    Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη της πόλης τις δεκαετίες 1960-1970 οδήγησε σε μια άναρχη και πολλές φορές αυθαίρετη δόμηση , όπως στην περίπτωση των Αμπελοτόπιων ,που εντάχθηκαν πολύ αργότερα στο σχέδιο πόλης.Αυτό είχε ως συνέπεια να έχουν δομηθεί ολόκληρες περιοχές χωρίς τα απαραίτητα δίκτυα υποδομής ,όπως το δίκτυο αποχέτευσης. Το αποτέλεσμα ήταν για πολλά χρόνια να χρησιμοποιούνται βόθροι αντί  οργανωμένου συστήματος αποχέτευσης ,κάτι που αποτελεί το χειρότερο μέσο διάθεσης των ακάθαρτων νερών ,αφού  ρυπαίνουν το φυσικό αποδέκτη ,το έδαφος.Από την άλλη η ανάπτυξη του αστικού ιστού οδήγησε σε μια πόλη όπου δεν υπάρχουν χώροι με πράσινο , πάρκα και παιδικές χαρές που θα αποτελούσαν πνοή ζωής για την πόλη.

   Στην περιοχή υπάρχουν επίσης πολλά εργοστάσια .Πρόκειται για μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που δίνουν δουλειά στους κατοίκους της περιοχής ,δίνοντας ώθηση στην οικιστική ανάπτυξη της πόλης ,αλλά δημιουργούν και πολλά προβλήματα.Οι αέριοι ρύποι που εκπέμπουν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα υγείας στους κατοίκους  ,κυρίως αναπνευστικά.Από την άλλη τα λύματα που χύνονται σε παρακείμενους ποταμούς ,όπως ο Αλιάκμονας και ο Λουδίας ,προκαλούν  οικολογική υποβάθμιση μειώνοντας τη βιοποικιλότητα τους ,αφού πεθαίνουν πολλά είδη ψαριών.   Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι γύρω από την πόλη υπάρχουν μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες που προκαλούν πολλά προβλήματα , τόσο με τη διάθεση των υγρών αποβλήτων τους ,όσο και με την έντονη δυσοσμία που  αναδύεται στην ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα κατά τους θερινούς  μήνες.

   Όπως αναφέραμε η πόλη μας είναι χτισμένη στον κάμπο , πράγμα που σημαίνει ότι είναι μια γεωργική περιοχή. Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των αγρών οδηγούν και αυτά σε ρύπανση της περιοχής. Η ρύπανση αυτή φτάνει στα επιφανειακά νερά μέσω της επιφανειακής απορροής με τα νερά της βροχής ή με την επικοινωνία με τα υπόγεια νερά που στο μεταξύ έχουν μολυνθεί από τη στράγγιση των νερών άρδευσης των αγρών.

   Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο να αναρωτηθούμε :<<Ζούμε σε μια καθαρή και όμορφη πόλη ;>>.Τελικά ,αν και υπάρχουν προβλήματα, μπορούμε όλοι μας ,η πολιτεία αλλά και εμείς , να οργανωθούμε και να δώσουμε λύσεις ώστε να έχουμε μια πόλη που θα μας προσφέρει μια ζωή με ποιότητα.

Εκδρομή στα λουτρά του Πόζαρ

γράφουν οι Γκουτσίδου Χρύσα και Συμεωνίδης Γιάννης, μαθητές της Β΄τάξης

  Που θα πάμε εκδρομή με φίλους μικρούς ή «μεγάλους»; Μα στα λουτρά Αριδαίας. Να κάνουμε το ζεστό μπάνιο στον καταρράκτη, στην εξωτερική πισίνα ή στους εσωτερικούς λουτήρες , να φάμε το κατιτί μας ή αν δεν θέλουμε μπορούμε απλώς να περπατήσουμε στο φαράγγι.

Αποτέλεσμα εικόνας για λουτρά ποζαρ1

   Εμείς γνωρίσαμε την περιοχή  όταν την επισκεφτήκαμε  ως εξόρμηση των ομάδων του περιοδικού και της περιβαλλοντικής. Περπατήσαμε στα μονοπάτια, κάναμε μετρήσεις του νερού σε τιμές ρΗ,  περιεκτικότητας σε άλατα και οξυγόνο, αλλά και παίξαμε και ένα περιβαλλοντικό παιχνίδι με γρίφους οργανωμένο από το ΚΠΕ Έδεσσας για να γνωρίσουμε την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

   Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) βρίσκονται 80 χμ. από την Αλεξάνδρεια στην πόλη της Αριδαίας στον νομό Πέλλας και απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά». Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από το βουνό και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και αφού φτάσει σε μεγάλο βάθος, θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για ρευματοπάθειες και δερματικές παθήσεις.

   Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του «Τόπλιτσα», θερμοποτάμου που διασχίζει την περιοχή δημιουργώντας  ένα φαράγγι που εκτείνεται από τα Ελληνικά σύνορα μέχρι τα Λουτρά.  Ένα  μονοπάτι ξεκινά πάνω από την μεγάλη ανοιχτή πισίνα με θερμό νερό, που είναι σε ένα πλάτωμα παράλληλα με το ποτάμι, και οδηγεί στο φαράγγι. Αν ακολουθήσετε  τις ξύλινες γέφυρες και τα δρομάκια με πλακάκια παράλληλα με το ποτάμι με το παγωμένο νερό ,αλλά και ποταμάκια με ζεστό νερό, θα φτάσετε στα σπήλαια(αρκουδοσπήλαια) όπου βρήκαν οστά από λύγκες, αρκούδες και άλλα άγρια ζώα.

Μπορείτε να πάτε εκδρομή στην περιοχή για ένα μπάνιο και περίπατο στο φαράγγι όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Ποδηλατάδα στον Αλιάκμονα ποταμό

γράφει η Κική Πετρίδου, μαθήτρια της Γ” τάξης
   Με σημείο συνάντησης το σχολείο ξεκινήσαμε το Σάββατο στις 10:30 π.μ. με τα αυτοκίνητα για τον Αλιάκμονα. Ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι. Μόλις φτάσαμε στο χωριό Κλειδί, ανεβήκαμε στα ποδήλατα και ξεκινήσαμε την βόλτα μας πλάι στην αλμυραύλακα του ποταμού Αλιάκμονα φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα και από εκεί στις εκβολές του ποταμού Λουδία(εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου).
     Πηγαίναμε αργά ,έτσι ώστε να μπορούμε να παρατηρούμε τη φύση και τις επιδράσεις του ανθρώπου σε αυτή. Ο καλός καιρός μας επέτρεψε να παρατηρήσουμε πολλά είδη πουλιών όπως ο αργυροτσικνιάς, ο σταχτοτσικνιάς, το ψαρόνι, το βραχοκιρκινέζι, η γερακίνα, κ.α.. Ήταν όλα τόσο όμορφα.  Στη διαδρομή κάναμε τρεις στάσεις κατά τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε τα πουλιά από μια πιο κοντινή γωνία με την βοήθεια ενός τηλεσκοπίου.
     Ωστόσο, δεν μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Τα σκουπίδια βρισκόταν σε κάθε γωνιά αποτελώντας κίνδυνο για τα φυτά και τα ζώα που ζούσαν εκεί. Επίσης, δεν έλειπαν τα τεράστια βαρέλια που ήταν πεταμένα στις όχθες του ποταμού. Αυτό μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι για να συνεχίσει να είναι μαγευτικό το περιβάλλον, θα πρέπει οι άνθρωποι να είμαστε πιο προσεκτικοί και να αναγνωρίζουμε τις συνέπειες των πράξεών μας σε αυτό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές που μας χαρίζει η φύση.
     Τέλος, η ποδηλατάδα αυτή με βοήθησε  και να μάθω περισσότερα για το περιβάλλον ενός υδροβιότοπου. Όμως μου έμαθε ,επίσης, να είμαι πιο προσεχτική και να προστατεύω το περιβάλλον για να μπορώ να το απολαμβάνω.

Οικολογικοί προβληματισμοί-Προβλήματα στο «σπίτι» μας

Γράφουν οι Έλενα Σιταρίδου, Κυριακή Στεφανίδου, Τόζιου Ευαγγελία μαθήτριες της Γ τάξης

   Ο άνθρωπος χρειάζεται την επαφή με το φυσικό περιβάλλον με τον ίδιο τρόπο που η επαφή με τους άλλους ανθρώπους είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή του. Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον βοηθά, ώστε το άγχος να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και γενικότερα επιδρά καταλυτικά στην υιοθέτηση μιας περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν με ρύπους τα φυσικά οικοσυστήματα που με τη σειρά τους ευθύνονται για τις διαταραχές λειτουργιών της βιόσφαιρας και οδηγούν σε μία οικολογική κρίση.

   Στα περιβαλλοντικά προβλήματα συγκαταλέγονται η κλιματική αλλαγή, η τρύπα του όζοντος, η αποψίλωση των δασών, η ερημοποίηση, η εξαφάνιση βιολογικών ειδών, η όξινη βροχή κ.λπ. . Τα οικολογικά προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται κυρίως μετά τη βιομηχανική επανάσταση, ενώ υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Η πόλη μας δεν είναι εκτός της σφαίρας της οικολογικής κρίσης και παρακάτω παρουσιάζουμε σύντομα μερικά σημαντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Αλεξάνδρειας.

α) Η παράνομη θήρευση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί  και συγκεκριμένα στο Δέλτα του ποταμού Αξιού και του Αλιάκμονα. Παρόλο, που οι αρχές  έχουν πάρει ορισμένα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξουν την ισορροπία της πανίδας, η κατάσταση  δεν έχει βελτιωθεί και παρατηρούνται πάρα πολλά επεισόδια παράνομης θήρευσης. Η περιοχή του Δέλτα και οι περιοχές  γύρω από τις όχθες του ποταμού αποτελούν σημαντικό βιότοπο  υδρόβιων πτηνών,  όπως είναι οι ερωδιοί, χαλκόκοτες, νεροχελίδονα κ.α.. Ειδικότερα, κατά τις μεταναστευτικές περιόδους, τα είδη πουλιών υπερβαίνουν τα διακόσια και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται σπάνια αρπακτικά, όπως ο θαλασσαετός. Η λαθροθηρία, όμως,  έχει ως αποτέλεσμα  τη μείωση του αριθμού των ζώων που ζουν στην περιοχή αυτή και ορισμένα σπάνια είδη τείνουν να εξαφανίστουνν, όπως για παράδειγμα ο αργυροπελεκάνος. Αυτό θα έχει τρομερές συνέπειες: η  τροφική αλυσίδα θα σπάσει και πολλά ζώα θα εγκαταλείψουν τον συγκεκριμένο βιότοπο. Μέσα από δημοσκοπήσεις  που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί  δεν γνωρίζουν πως ο Αξιός έχει κηρυχθεί Εθνικό Πάρκο ή δεν γνωρίζουν το πλούτο της ορνιθοπανίδας της περιοχής.

β) Η τάφρος του 66 κατασκευάστηκε το 1935, όταν αποξηράνθηκε η λίμνη των Γιαννιτσών ,με σκοπό να συγκεντρώνει τα πλεονάζοντα επιφανειακά νερά της λεκάνης από την Πέλλα και την Ημαθία και να αρδεύει τις παρόχθιες  γεωργικές εκτάσεις. Αυτό το αποστραγγιστικό κανάλι του κάμπου της Βέροιας  που έχει δημιουργηθεί για να «προστατεύει» την Ημαθία  από τις χειμερινές πλημμύρες , έχει γίνει  μια από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης  του Θερμαϊκού, που οι αιτίες φαίνεται να είναι οι εξής: Στον ποταμό και συγκεκριμένα με την τάφρο 66 συνορεύουν ανενεργές χωματερές. Επιπρόσθετα, στη περιοχή συναντάται ανεξέλεγκτη  βιομηχανική δραστηριότητα  και τα περισσότερα χωριά της περιοχής αφήνουν τα λύματα τους ανεπεξέργαστα στην τάφρο, καθώς δεν είναι συνδεδεμένα με βιολογικό καθαρισμό. Δίκαια, λοιπόν, η τάφρος 66 μπορεί να θεωρηθεί ως  «Δηλητήριο στην καρδιά  της Ημαθίας». Εξαιτίας της ανευθυνότητας  των ανθρώπινων παραποτάμιων δραστηριοτήτων και των βιομηχανιών απειλείται η χλωρίδα και η πανίδα της τάφρου, καθώς και του ποταμού Αλιάκμονα. Γεωργικά και βιομηχανικά λύματα καταλήγουν ακατέργαστα στην τάφρο και δια μέσου αυτής στον ποταμό Αλιάκμονα.Η δυσοσμία και τα νεκρά ψάρια, είναι ενδεικτικά της περιβαλλοντικής καταστροφής ενώ το πρόβλημα εντείνεται τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες που η δραστηριότητα των βιομηχανιών αυξάνεται. Οι αρμόδιοι φορείς ξέρουν ποιες εταιρίες είναι υπεύθυνες  για την διοχέτευση των ρύπων και τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης παραδέχονται ότι  δεν έχει ληφθεί  κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

γ) Λιπάσματα- Φυτοφάρμακα: Η περιοχή γύρω από τον Αλιάκμονα καλλιεργείται εντατικά με αποτέλεσμα να γίνεται χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ουσιών καταλήγει στο ποτάμι με την άρδευση ή τις βροχές. Οι συγκεντρώσεις κάποιων επικίνδυνων ουσιών στο νερό του ποταμού είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

   Ο τόπος μας είναι μια περιοχή που εμφανίζει αρκετά περιβαλλοντικά προβλήματα που όμως μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους  μείωσης ή και εξάλειψή τους. Όλοι πρέπει να προσπαθούμε να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον, ώστε να προστατεύουμε τη φύση γύρω μας .

Ερυθρά(Κόκκινη) Παλίρροια

   Ερυθρά παλίρροια είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτόν όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών (υδρόβιοι μικροοργανισμοί) οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την πλευστότητά τους και να σχηματίζουν πυκνές, εμφανείς κηλίδες κοκκινωπού έως καφετί χρώματος, κοντά στην υδάτινη επιφάνεια. Η ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτόν, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών. Συνήθως συμβαίνει σε παράκτιες περιοχές και δεν σχετίζονται άμεσα με την παλιρροϊκή κίνηση των νερών και ως εκ τούτου οι επιστήμονες προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο άνθιση φυτοπλαγκτόν έναντι του όρου ερυθρά παλίρροια.
   Σε περιπτώσεις ερυθρών παλιρροιών (και στις ελληνικές θάλασσες) παρατηρήθηκε παραγωγή βιοτοξινών, εξάντληση του διαλυμένου στο νερό οξυγόνου, έντονη δυσοσμία και  περιγράφονται ως επιβλαβείς ανθίσεις φυτοπλαγκτόν γιατί  σχετίζονται με τη θνησιμότητα της ιχθυοπανίδας, πελαγικής και παράκτιας, της ορνιθοπανίδας και άλλων οργανισμών.
    Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι επιστήμονες, το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» εμφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Θερμαϊκό Κόλπο, συνήθως δύο φορές το χρόνο (άνοιξη- φθινόπωρο) και «κρατάει» μία εβδομάδα με δέκα μέρες. Κύρια αιτία του φαινομένου θεωρείται η χρήση λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες, που διαλυόμενα στο νερό της βροχής, διοχετεύονται στα κανάλια και στην συνέχεια με τα νερά των ποταμών στη θάλασσα. Οι οικονομικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, όπως τα αλιεύματα και κυρίως οι μυδοκαλλιέργειες είναι τεράστιες.
Η παραλία της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της φετινής «κόκκινης παλίρροιας».

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο όρος Βέρμιο

                                                                                                                                                                       της  Εβελίνας Παπαδοπούλου

  Στις μέρες μας οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον είναι καταστρεπτικές, τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο όσο και για το ίδιο το φυσικό περιβάλλον . Τα οικοσυστήματα και οι τροφικές αλυσίδες διαταράσσονται σε τεράστιο βαθμό. Ενα τέτοιο διαταραγμένο οικοσύστημα είναι και του όρους Βερμίου.

  Το Βέρμιο βρίσκεται στη Μακεδονία και καταλαμβάνει ένα τμήμα του νομού Κοζάνης, του νομού Πέλλας και του νομού Ημαθίας. Αποτελείται από πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Τα δέντρα που μπορεί κανείς να συναντήσει σε αυτό το βουνό είναι οξιές, έλατα, πουρνάρια , καστανιές, πεύκα. Ο λύκος, η αλεπού, το πανέμορφο ζαρκάδι, το ελάφι, ο λαγός , η βερβερίτσα, καθώς και τα ορτύκια, οι φασιανοί, οι τσαλαπετεινοί, ο περήφανος αετός και το γεράκι είναι μερικά από τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν τη πανίδα του τόπου. Το κλίμα είναι ορεινό με ήπιο χειμώνα και ξηρά καλοκαίρια.

   Δυστυχώς, ποικίλες ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η παράνομη υλοτομία και τα λατομεία, η άναρχη ίδρυση ξενοδοχείων και οικισμών, οι πυρκαγιές και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων έχουν φέρει το οικοσύστημα του Βερμίου σε οριακό σημείο. Καταρχάς, οι τοξικές ουσίες που προέρχονται από τα φυτοφάρμακα μπορεί να είναι φαινομενικά ακίνδυνες, όμως η συσσώρευση των ρύπων αποβαίνει συχνά θανατηφόρα για τους οργανισμούς που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Παραδείγματος χάρη, εάν το γεράκι εξαφανιστεί από τη συσσώρευση των ρύπων, τότε τα ποντίκια και τα φίδια θα πολλαπλασιαστούν, με αποτελέσματα τη βαθμιαία αυξομείωση άλλων ζωικών ειδών, τη διατάραξη της τροφικής αλυσίδας, άρα και την υποβάθμιση της φυσικής ισορροπίας. Επίσης, οι πυρκαγιές και η παράνομη υλοτομία επιφέρουν καταστροφή και επηρεάζουν αρνητικά τα δασικά οικοσυστήματα.

   Εκτός αυτών, διάφορες τεχνικές εταιρείες που κατασκευάζουν έργα στην περιοχή, σκάβουν στο βουνό, για να κόψουν βράχους ή να εξασφαλίσουν χαλίκια. Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφουν το έδαφος του βουνού. Τέλος, περπατώντας κανείς στο Βέρμιο μπορεί να συναντήσει ξενοδοχεία, ο τρόπος ίδρυσης των οποίων μαρτυρεί την απουσία οικολογικής συνείδησης των ιδιοκτητών τους. Για το κτίσιμο των ξενοδοχείων χρειάζεται να ξεριζωθούν δέντρα και φυτά και αυτό, βέβαια, αλλοιώνει σοβαρά το συγκεκριμένο οικοσύστημα.

   Καταλήγοντας, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον με σκοπό το κέρδος επιφέρουν επικίνδυνα αποτελέσματα στην ισορροπία της φύσης. Για τον λόγο αυτό, ο άνθρωπος πρέπει να ειναι περισσότερο προσεκτικός, φιλικός και προστατευτικός προς το περιβάλλον και να αξιοποιεί τον φυσικό αυτόν πλούτο με μέτρο. Με το να σέβεται το περιβάλλον, συμβάλλει στο να ζει μια ποιοτικότερη ζωή, καθώς η φύση είναι το σπίτι του.

Top