Archive for: Απριλίου 2018

Μετρώντας την ακτίνα της Γης!

από την ομάδα πειραμάτων του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας

   Ο Ερατοσθένης όταν ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, διάβασε σε έναν πάπυρο  ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), στα νότια όρια της πόλης Συήνη (Ασσουάν), οι κατακόρυφοι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος καθρεφτίζεται ακριβώς στον πυθμένα ενός πηγαδιού (δηλαδή, βρίσκεται στο Ζενίθ του τόπου). Ως επιστήμονας, λοιπόν, ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε μια άλλη πόλη πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά.

    Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δυο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δυο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβαίνει; Την απάντηση έδωσε ο Ερατοσθένης υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στον Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειάς της Γης. Πραγματικά, από το μήκος της σκιάς υπολογίζεται αμέσως η διαφορά των γεωγραφικών πλατών των δύο πόλεων, ίση περίπου με 7 μοίρες. Επειδή η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από αφηγήσεις βηματιστών και ίση περίπου με 800 Km (φημολογείται ότι ο Ερατοσθένης μίσθωσε βηματιστές για τη μέτρησή της), η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε ίση με 40000 Km.

   Αυτή είναι η σωστή απάντηση και ο Ερατοσθένης την έδωσε χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν από 2,5 χιλιετίες. Άρα, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι” αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.

   Χρησιμοποιώντας όλα τα παραπάνω την Τρίτη 20/03/2018 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας πραγματοποίησαν «το πείραμα του Ερατοσθένη» που διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Σερρών σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι μαθητές, δουλεύοντας σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων ατόμων και ακολουθώντας τον τρόπο του Ερατοσθένη (3ος π.Χ. αιώνας), μέτρησαν την περίμετρο και την ακτίνα της Γης. Στη συνέχεια, υπολόγισαν την απόκλιση των μετρήσεών τους από τις πραγματικές τιμές. Μία από τις τέσσερις ομάδες κατάφερε να μετρήσει την ακτίνα της Γης με απόκλιση μόλις 0,5%! Δηλαδή, υπολόγισαν ότι η ακτίνα της Γης είναι 6405,57 km ενώ η πραγματική τιμή της είναι περίπου 6371 km.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν είναι:

από τη Γ΄ Γυμνασίου Τόκα Μάγδα, Μπουφίδου Χρυσούλα, Μπρούσα Βιβιάννα, Μπαντή Σοφία και

από τη Β΄ Γυμνασίου Ματοπούλου Γεωργία, Ταβλαντά Ευδοκία, Γώτης Θέμης, Μαργαρίτης Παύλος, Καραλιόπουλος Βασίλης, Αναστασόπουλος Αντώνης, Τόκα Ελένη, Στάμου Ηλιάνα,  Κεφαλοπούλου Χρυσάνθη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «πείραμα του Ερατοσθένη»: http://ekfe.ser.sch.gr/site/index.php/peirama-eratostheni/138-astronomia-7

Αντισταθμιστικά Κεφάλαια

γράφει ο Κωνσταντίνος Κατρανίτσας, μαθητής της Γ΄τάξης

    Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία άνοδος στα αντισταθμιστικά κεφάλαια (hedge fund). Αυτή η άνοδος οφείλεται στη σχετική «ασφάλεια» που παρέχει το συγκεκριμένο χρηματιστηριακό προϊόν. Η βασική ιδέα είναι ότι αγοράζεις μία συγκεκριμένη μετοχή και έχεις ένα long outlook. Αυτό σημαίνει ότι πιστεύεις πως η τιμή της μετοχής θα ανέβει, και στην συνέχεια κάνεις short την αντίστοιχη αντίπαλη μετοχή. Όταν κάνεις short, πιστεύεις ότι η τιμή θα κατέβει. Με αυτόν τον τρόπο έχεις neutral στάση, δηλαδή ούτε χάνεις αλλά ούτε κερδίζεις γιατί όταν ανεβαίνει η τιμή μιας μετοχής θεωρητικά η αντίπαλη κατεβαίνει. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κάνεις hedge out, δηλαδή μπορείς να ρυθμίσεις το ρίσκο σου η αλλιώς το “exposure” που έχεις στο συγκεκριμένο ζευγάρι μετοχών.

    Αυτές οι κινήσεις και αυτοί οι τρόποι και τακτικές επενδύσεων είναι πολύπλοκες και συνήθως συνδυάζονται με κάποιο swap. Φανταστείτε το swap σαν μία ασφαλιστική εταιρία η οποία σου εγγυάται την πληρωμή κάποιου πράγματος εάν πάθει κάτι. Τα swaps ,όμως, δεν εμφανίζονται στις μετοχές εμφανίζονται κυρίως στις πιστωτικές αγορές, όπως τα ομόλογα. Υπάρχουν κάποιες εταιρείες οι οποίες ασχολούνται μόνο με αυτόν τον τρόπο επενδύσεων. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Bridgewater Associates
  • AQR Capital Management
  • BlackRock

   Η Bridgewater Associates είναι το μεγαλύτερο Hedge Fund σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα κεφάλαια υπό διαχείρηση αγγίζουν τα 109 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Μπορείς να γνωρίζεις το ύψος σου;

                             γράφουν οι Κατερίνα Καρολίδου και Νάσια Νταλαγιώργου, μαθήτριες της Γ’Γυμνασίου

      Το ύψος είναι αυτό, που καθορίζει την πορεία της ανάπτυξης  ενός  ανθρώπου. Υπάρχουν ποικίλοι  παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του ύψους, ενώ, παράλληλα, κάθε άτομο περνάει από συγκεκριμένα στάδια ανάπτυξης.

     Το ύψος καθορίζεται κυρίως από δύο είδη παραγόντων, τους  ενδογενείς, με άλλα λόγια την κληρονομικότητα, και τους εξωγενείς, δηλαδή το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, την κληρονομικότητα αποτελούν τα γονίδια που προϋπάρχουν στο DNA ενός ανθρώπου. Μπορούμε να προβλέψουμε το ύψος, αλλά όχι με προσέγγιση και πλήρη ακρίβεια. Αυτό  γίνεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι το άθροισμα του ύψους των γονιών δια δύο, και ο άλλος είναι ο διπλασιασμός του ύψους στην ηλικία των δύο ετών, συν ή μείον 13 πόντους ανάλογα με το φύλο (συν 13 για το αγόρι και μείον 13 για το κορίτσι). Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, το ύψος επηρεάζεται από τις συνθήκες διαβίωσης και τις συνθήκες του περιβάλλοντος του ανθρώπου. Για παράδειγμα, η κακή διατροφή εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη, ενώ ο αθλητισμός συμβάλλει θετικά στην άρτια διάπλαση του σώματος. Επίσης, κάποιες αρρώστιες στην παιδική ηλικία αποτελούν συχνά πρόσκομμα στην αύξηση του ύψους του παιδιού.

     Υπάρχουν τέσσερα στάδια ανάπτυξης. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η διαδρομή κατά τη βρεφική ηλικία, η οποία είναι 35 περίπου πόντοι κάθε χρόνο έως την ηλικία των 2 ετών. Επόμενο στάδιο αποτελεί η πορεία μέχρι την εφηβεία. Στο στάδιο αυτό, η ανάπτυξη που παρουσιάζει το παιδί είναι 7 με 7,5 πόντους ανά έτος.  Το επόμενο βήμα είναι αυτό που αναμφίβολα έχετε προϊδεαστεί, η εφηβεία. Στην εφηβεία υπάρχει μια έξαρση που κυμαίνεται από 7 έως 12 πόντους κάθε χρόνο έως ότου το άτομο φτάσει στο τελικό ύψος που θα έχει και ως ενήλικας. Τελικό στάδιο αποτελεί η πορεία της ηλικίας των 40 έως 50 ετών και εκεί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τότε παρατηρείται μια αναπόφευκτη,  ελαφρώς φθίνουσα πορεία του ύψους.

     Το ύψος, λοιπόν, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, είτε θετικούς είτε αρνητικούς. Επίσης, διακρίνουμε τέσσερα σημαντικά στάδια ανάπτυξης σε κάθε άτομο. Άρα καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να γίνει μια υπόθεση, με μεγάλο ποσοστό πιθανοτήτων για το οριστικό ύψος του καθενός.

 

Η δημοφιλέστερη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης

γράφουν οι Μαββίδου Μαρία και Ματοπούλου Γεωργία μαθήτριες της Β΄τάξης

 

    Στην σημερινή εποχή υπάρχουν πολλές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές. Σύμφωνα με έρευνες αυτή που χρησημοποιήται συχνότερα είναι το instagram με πάνω από 600 εκαττομύριους ενεργούς μηνιαίους χρήστες με τον διαμοιρασμό να ξεπερνά τις 40δις. φωτογραφίες, να φτάνει τις 80 εκαττομύρια φωτογραφίες ημερισίως και τα likes να φτάνουν τα 3,5δις. ημερισίως.

    Ξεκίνησε ως εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για κινητές συσκευές με σκοπό τη λήψη, επεξεργασία και διαμοιρασμό φωτογραφιών, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και η λειτουργεία βίντεο. Δεν έμεινε όμως μόνο στις κινητές συσκευές, αφού πλέον διαθέτει web έκδοση για χρήση μέσω υπολογιστή, χωρίς όμως την δυνατότητα διαμοιρασμού περιεχομένου παρά μόνο προβολής.Η εφαρμογή ανήκει από το 2012 στην εταιρία facebook μετά από εξαγωρά συνολικού ύψους 1δις. δολαρίων.

    Σίγουρα φωτογραφίες και βίντεο μπορεί να βρεις σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί να επιλέξεις το instagram; Πρώτα από όλα, οι περισσότεροι χρήστες επιλέγουν να κοινοποιούν φωτογραφίες και βίντεο περισσότερο εκεί καθώς έχει διάφορα φίτρα και εργαλεία επεξεργασίας κάνοντας τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά. Δεύτερον, γιατί η φιλοσοφία των χρηστών εκεί είναι να δημοσιεύουν δημόσια, επιτρέποντας σου να βρεις εύκολα και γρήγορα φωτογραφίες και βίντεο για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, είτε μέρος, είτε προϊόν. Τρίτον, γιατί εκεί μπορείς να βρεις φωτογραφίες και βίντεο από όλο τον κόσμο, χωρίς να σε διακόπτουν διάφορες διαφημίσεις.

    Επίσης, η δημιουργία λογαριασμών είναι δωρεάν και οι χρήστες είτε μπορούν να ακολουθήσουν στην συνέχεια άλλους χρήστες ώστε να βλέπουν τις δημοσιεύσεις τους, είτε να δημιουργήσουν δικό τους περιεχόμενο το οποίο το βλέπουν οι ακόλουθοι τους, είτε να συνδυάσουν και τα δύο. Φυσικά ως κοινωνικό δίκτυο, επιτρέπονται τα σχόλια κάτω από τις δημοσιεύσεις, τα tags,όχι όμως οι κοινοποιήσεις, επίσημα τουλάχιστον, καθώς υπάρχουν τρίτες εφαρμογές που το επιτρέπουν. Η εφαρμογή αυτή επιτρέπει επίσης εκτός από αναζήτηση χρηστών, την προσθήκη των φίλων μας του facebook και των επαφών της συσκευής εντοπίζοντας ποιοι από αυτούς βρίσκονται στο instagram ώστε να τους ακολουθήσουμε. Οι χρήστες μπορούν να κοινοποιούν φωτογραφίες και βίντεο είτε δημόσια είτε ιδιωτικά επιλέγοντας την δημιουργία ιδιωτικού λογαριασμού κάτι που είναι πιο ασφαλές καθώς οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν αυτούς που θα έχουν πρόσβαση στις δημοσιεύσεις τους.

    Βασισμένοι σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα μπορούμε με σιγουριά να χαρακτηρίσουμε το instagram ως την δημοφιλέστερη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης καθώς είναι ένας εύκολος τρόπος επικοινωνίας και διαμοιρασμού φωτογραφιών

Ποδόσφαιρο στις αλάνες

                                                                                                      της μαθήτριας  της Γ” Γυμνασίου, Χρύσας Γκουτσίδου

     Όλοι μας στον ελεύθερο χρόνο μας-που πλέον είναι ελάχιστος όσο μεγαλώνουμε-  παίζουμε διάφορα παιχνίδια .Ένα από αυτά είναι και το ποδόσφαιρο στις αλάνες ,το αγαπημένο παιχνίδι  των περισσότερων αγοριών και ελάχιστων κοριτσιών. Συνήθως τα μέρη που δίνονται τα ποδοσφαιρικά ραντεβού είναι τα προαύλια των σχολείων,κάποιες πλατείες,δρόμοι που δεν περνάν συχνά αυτοκίνητα και κυρίως κάποια αλάνα.Τα γήπεδα 5χ5 αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σαν να  θέλουμε να παίξουμε στο <<Anfield>>.Τις περισσότερες φορές είμαστε τυχεροί και έχουμε μια κανονική ποδοσφαιρική μπάλα είτε μια <<Select>> είτε μια <<Mitre>>, όμως υπάρχουν και φορές που δεν υπάρχει μπάλα και το παιχνίδι αναβάλλεται .

Όπως σε όλα τα παιχνίδια έτσι και στο ποδόσφαιρο στις αλάνες υπάρχουν κανόνες.Οι τρεις σημαντικότεροι είναι:

1)Αυτός που έχει στην ιδιοκτησία του μια μπάλα είναι ότι ο Platini για την UEFA.Αυτός κανονίζει την ώρα που θα ξεκινήσει αλλά και την ώρα που θα τελειώσει το παιχνίδι.Όλοι μαζευόμαστε και το διαλύουμε ανάλογα με το πρόγραμμα του.

2)Δεν υπάρχει διαιτητής .Οι παίκτες ,δηλαδή εμείς ,αποφασίζουμε πολλές φορές με φωνές και φασαρία ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι.

3)Το πέναλτι δίνεται μόνο για σοβαρούς λόγους, όπως όταν κάποιος σπάσει το χέρι του ή το πόδι του!

Πρέπει όμως να τονίσω ότι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα η αδρεναλίνη <<χτυπάει κόκκινο>> και το παιχνίδι έχει τέτοια ένταση σαν να παίζουμε στο <<Champion League>>.Τελικά κάποια στιγμή τελειώνει και γυρίζουμε ικανοποιημένοι σπίτια μας.

Τελικά, τι πραγματικά είναι οι «χίπστερς» ;

 γράφουν η Καρολίδου Κατερίνα και η Νταλαγιώργου Αθανασία, μαθήτριες της Γ” τάξης

   Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά σε ένα από τα πιο ανατριχιαστικά ποιήματα το 1956 από τον Allen Ginsberg. Συχνά η ονομασία αυτή απευθύνεται σε κάποιον ο οποίος ασχολείται με οτιδήποτε εκτός του θεσπισμένου mainstream, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μουσική.

   Θα μπορούσαμε παραλληλίσουμε με το σήμερα και να πούμε ότι οι χίπστερς ξέρουν όλα τα hypes και ακούνε Lana Del Ray. Προφανώς όσοι αγοράζουν από το top shop δεν είναι χίπστερ. Το να τρέχεις, όμως, να προλάβεις κάθε meet market και κάθε second hand, κάθε φορά που γίνεται bazzar, το να μετράς τις μέρες για το Plissken Festival, να έχεις tumblr, η αρχική σου σελίδα να είναι γεμάτη από newsfeed, το να έχεις όμπρε, παπούτσια δίπατα, το να έχεις το Nylon για βιβλίο, να έχεις προσπαθήσει να είσαι vegan, αλλά το μπεργκεράκι ποιος το αποχωρίζεται και, βέβαια,  το #foodporn στη γλώσσα του instagram, όλα αυτά είναι σίγουρα γνωρίσματα των hipster.

   Ο hipster είναι είρωνας. Έχοντας βασίσει το οικοδόμημα της προσωπικότητάς του στην πνευματική, πολιτισμική και στιλιστική ανωτερότητα σε σχέση με τον εκάστοτε mainstream βαρετό βλάχο, εκ των πραγμάτων αισθάνεται υπεροπτικά απέναντι στη μάζα. Το αποδεικνύει φορώντας βαμβακερό σαρκασμό, μπλούζες με αφοριστικά ή ακατανόητα μηνύματα, εικόνες από πόλεις του κόσμου που ονειρεύεται να ζήσει.. Μεγάλη αγάπη, επίσης, επιδεικνύει ο hipster και για οτιδήποτε ρετρό, ντεμοντέ, ξεπερασμένο και κιτς, με έμφαση στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 – επαναφέροντας στο προσκήνιο μνήμες της παιδικής του ηλικίας, στην οποία, πιθανόν, θα ήθελε να επιστρέψει.

   Οι χίπτερς, λοιπόν, είναι άτομα με ένα διαφοροποιημένο και μοναδικό στυλ. Οι διαφορές αφορούν τη μουσική που συνηθίζουν να ακούν, τις σελίδες που επισκέπτονται με μεγάλη συχνότητα στο διαδίκτυο και τον τρόπο που αρέσκονται να ντύνονται. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως η διαφορετικότητά τους αυτή είναι πάντοτε αρνητική.

Τα e-sports σήμερα

γράφει ο Κυριαζής Χαριτόπουλος, μαθητής της Γ” Γυμνασίου

Αναμφισβήτητα, η τεχνολογία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές όλων μας. Η τεχνολογία πλέον επηρεάζει όσο τις δουλειές των ενηλίκων όσο και τις δραστηριότητες των εφήβων και, γενικότερα, των παιδιών. Έτσι, η μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφορα λογισμικά που κάνουν καλύτερη και ευκολότερη την χρήση του Η/Υ στις διάφορες υπηρεσίες. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί διάφορα παιχνίδια για την ενασχόληση και την ψυχαγωγία των παιδιών.

Τα α ηλεκτρονικά παιχνίδια για πολλούς ενήλικες θεωρούνται χάσιμο χρόνου, είτε αυτό το παιχνίδι παίζεται σε κονσόλα είτε σε Η/Υ. Πολλοί θα συμφωνήσουν, αλλά κάποιοι θα διαφωνήσουν, με βασικό τους επιχείρημα ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κυρίως του Η/Υ έχουν δημιουργηθεί για διασκέδαση αλλά ταυτόχρονα μέσα από το παιχνίδι ο εγκέφαλος «γυμνάζεται» και  έχει καλύτερη αντίληψη του χρόνου. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στα ΜΟΒΑ games (Multiplayer Online Battle Arena), επειδή παίζεις live με τον αντίπαλο σου, δηλαδή ό,τι κάνεις μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου έχει φτάσει σε αυτόν και το αντίστροφο. Ο χρόνος που έχεις για να αντιδράσεις κυμαίνεται από κλάσματα του δευτερολέπτου έως σχεδόν ένα δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να πρέπει να πάρει μια απόφαση (σε μικρό χρονικό διάστημα), η οποία πρέπει να είναι και σωστή. Με αυτόν τον τρόπο πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια του Η/Υ, τα e-sports όπως ονομάζονται, «προπονούν» τόσο τα αντανακλαστικά σου όσο και τον εγκέφαλο σου, γενικότερα. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτού του είδους παιχνιδιού είναι το Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), που είναι πολύ δημοφιλές, και το γνωστό σε όλους League of Legends (LoL). Τα παιχνίδια αυτά κατέχουν την Τρίτη και πρώτη θέση, αντίστοιχα, σε έρευνα για τα πιο δημοφιλή e-sports.

Τα e-sports, επίσης, πραγματοποιούνται σε επαγγελματικό επίπεδο και έχουν διοργανωθεί πολλοί επαγγελματικοί αγώνες που έχουν προσεγγίσει ως θεατές εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις διοργανώσεις. Για παράδειγμα, ο προπέρσινος τελικός του League of Legends 2016 γέμισε ολόκληρο γήπεδο ποδοσφαίρου με θεατές. Βέβαια για να διοργανωθούν επαγγελματικοί αγώνες πρέπει να υπάρχουν και επαγγελματίες, οι οποίοι πληρώνονται πολλά χρήματα για το κάθε τους παιχνίδι. Κάποιοι γνωστοί παίχτες από το CS είναι ο «KennyS» και ο «s1mple»,  ενώ στο LoL, εάν όχι ο γνωστότερος, ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο «Faker». Ένας ακόμα γνωστός είναι ο «Forg1ven» για τον ρόλο του ΑDC, ο οποίος μάλιστα είναι Έλληνας. Ήδη από το 2013 άρχισαν να συγκροτούνται στην Ελλάδα ομάδες e-sports με χορηγούς, δηλαδή  σαν κανονικές ομάδες οποιουδήποτε άλλου αθλήματος. Μία από αυτές είναι η Different Dimension (DD).

Έτσι, λοιπόν, τα  e-sports  τείνουν να γίνουν αποδεκτά από όλους. Έχουν ήδη αναγνωριστεί ως αθλήματα από το 2016, λόγω της ψυχικής ενέργειας, καθώς οι ώρες προπόνησης ενός επαγγελματία μπορεί να φτάσουν και τις δέκα σε μια μέρα. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει κάποιες ανεπίσημες ειδήσεις, ότι υπάρχει ενδεχόμενο τα e-sports να είναι από τα αθλήματα που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024. Μέσα σε μία οκταετία, βέβαια, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή και ο χρόνος θα δείξει

 

 

 

Η ιστορία των αθλητικών παπουτσιών

                                                                           γράφει ο Τζατζάνης Γιώργος – Ραφαήλ, μαθητής της Β” τάξης

                                                               Αποτέλεσμα εικόνας για converse first shoes

1892 Η αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής ελαστικών Goodyear ξεκινά τη παραγωγή παπουτσιών με βάση το επεξεργασμένο λάστιχο. Ύστερα από αρκετές δοκιμές καταλήγει στην ονομασία Keds, ως την πιο ενδεδειγμένη. Μέχρι σήμερα η αθλητική εταιρεία «ADIDAS» παράγει παπούτσια με το λογότυπο «Goodyear«.

 1908 Ο Marquis M. Converse ιδρύει την εταιρεία παπουτσιών «Converse» . Η «Converse» θα αποτελέσει για ολόκληρες δεκαετίες κομμάτι του αμερικάνικου τρόπου ζωής.

1917  Η Keds ξεκινά τη μαζική παραγωγή αθλητικών παπουτσιών. Ο διαφημιστής Henry McKinney προωθεί τον όρο «sneakers» που από τότε και στο εξής θα ακολουθεί τα αθλητικά παπούτσια ( στην αμερικάνικη αγορά τουλάχιστον).

Η Converse προωθεί για πρώτη φορά το πρώτο εξειδικευμένο παπούτσι για το basket. Το γνωστό σε όλους μας «Converse All Star«. Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί το περισσότερο αγορασμένο αθλητικό παπούτσι . Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 750.000.000 All Star σε 144 χώρες!

1920  Ο Adi Dassler ( ιδρυτής της «Adidas» ) ξεκινά τη παραγωγή χειροποίητων αθλητικών παπουτσιών στην αποθήκη του σπιτιού του. Το σπίτι δεν διέθετε ούτε καν ηλεκτρικό ρεύμα!

1924  Ο Adi Dassler μαζί με τον αδελφό του Rudolph Dassler και άλλα 50 μέλη της οικογένειας του ιδρύουν την «Adidas».

1931  Η «Adidas» παράγει το πρώτο παπούτσι ειδικά για tennis.

 Αποτέλεσμα εικόνας για adidas first tennis shoes

1948  Ιδρύεται η «Puma Schuhfabrik Rudolph Dassler». Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δυτικής Γερμανίας δοκιμάζει για πρώτη φορά αθλητικά παπούτσια αποκλειστικά για ποδόσφαιρο.

1961 Σχεδιάζονται και κατασκευάζονται τα «Trackster», τα πρώτα παπούτσια τρεξίματος παγκοσμίως με κυματοειδή σόλα. Είναι, επίσης, το πρώτο παπούτσι τρεξίματος που βγήκε σε διάφορα πλάτη. Το «Trackster» γίνεται η επιλογή των προπονητών του στίβου και των γυμναστών και οδηγεί στην αυξανόμενη φήμη της «New Balance» για την κατασκευή καινοτόμων και εξειδικευμένων υποδημάτων σε πολλαπλά πλάτη.

1962 Ο Phil Knight και ο Bill Bowerman ιδρύουν την «Blue Ribbon Sports» ( BRS). Στόχος της εταιρείας είναι η κατασκευή οικονομικών αθλητικών παπουτσιών με ενισχυμένη τεχνολογία.

Το 1968  η «BRS» μετονομάζεται σε «Nike«, η οποία παίρνει την ονομασία της από την ελληνική μυθική θεά Νίκη, ενώ το 1971 η εταιρεία κατοχυρώνει το σήμα της,  για το οποίο ο graphic designer πληρώνεται με 35$!

1972  Η «Nike» προωθεί το κλασσικό πλέον μοντέλο της, «Waffle Racer«. Τέσσερις από τους δέκα καλύτερους δρομείς στους ολυμπιακούς αγώνες του ίδιου έτους αγωνίζονται με τα συγκεκριμένα παπούτσια.

1979  Η Nike προωθεί στην αγορά το πρώτο παπούτσι με αεροσόλα, το «Nike tailwind» (AIR), όπως ονομάστηκε,  και συνεχίζει να καινοτομεί για πολλά χρόνια. Αποτελεί επανάσταση για την εποχή εκείνη, διότι ο πεπιεσμένος αέρας που περιέχει σε κάποια επιλεγμένα σημεία της σόλας (ειδικές κυψέλες) συμπιέζεται κατά την επαναφορά στο έδαφος μετά από το κάθε άλμα και απορροφά την ενέργεια της προσγείωσης επιβαρύνοντας στο λιγότερο δυνατό τα πόδια του αθλητή.

1985  Βγαίνει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη κολεξιόν ρούχου και παπουτσιού βασισμένη στον παίκτη του NBA, Michael Jordan.

1998 Η Nike παρουσιάζει τη θρυλική πλέον σειρά ποδοσφαιρικών παπουτσιών Mercurial.

 2001 Η Nike εισάγει για ακόμα μια φορά νέα τεχνολογία. Το όνομα της είναι «Nike Shox«. Το πίσω μέρος του παπουτσιού στηρίζεται σε πυλώνες που με το κατάλληλο υλικό τους επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα στον χρήστη και έχει ως σκοπό την μείωση των κραδασμών στους αθλητές και στους δρομείς.

Η χρήση του αθλητικού παπουτσιού σε καθημερινή βάση ξεκινά από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Τα πρώτα αθλητικά παπούτσια κατασκευάζονται από πανί και λάστιχο, τα οποία έως το 1950 είναι από τις βασικές προτιμήσεις των εφήβων, γιατί αποτελούν για εκείνους ένα σύμβολο εξέγερσης. Στην δημοτικότητά τους βοηθά το Hollywood και, έτσι, μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τα αθλητικά παπούτσια καθιερώνονται στη συνείδηση των νέων.

 

BTS-NOT TODAY

                               Γράφουν οι Στάμου Ηλιάνα,  Τόκα Έλενα και Χρυσικού Ιωάννα, μαθήτριες της Β” Γυμνασίου

BTS-NOT TODAY

All the underdogs in the world

A day may come when we lose
But it is not today
Today we fight!

No not today
언젠가 꽃은 지겠지
But no not today
그 때가 오늘은 아니지
No no not today
아직은 죽기엔
Too good day
No no not today
No no no, not today

그래 우리는 extra
But still part of this world
Extra plus ordinary
그것도 별 거 아녀
오늘은 절대 죽지 말아
빛은 어둠을 뚫고 나가
새 세상 너도 원해
Oh baby yes I want it

날아갈 수 없음 뛰어
Today we will survive
뛰어갈 수 없음 걸어
Today we will survive
걸어갈 수 없음 기어
기어서라도 gear up
겨눠 총! 조준! 발사!

Not not today!
Not not today!
(Hey!) 뱁새들아 다 hands up
(Hey!) 친구들아 다 hands up
(Hey!) 나를 믿는다면 hands up
총! 조준! 발사!

죽지 않아 묻지 마라
소리 질러 not not today
꿇지 마라 울지 않아

Όλα τα αουτσάιντερ του κόσμου

θα έρθει η μέρα που θα ηττηθούμε

αλλά αυτη η μέρα δεν είναι σήμερα

σήμερα παλεύουμε

 

Όχι,όχι σήμερα

κάποτε το λουλούδι θα μαραθεί

μα όχι σήμερα

αυτή η στιγμή δεν είναι σήμερα

όχι,όχι σήμερα

ακόμα είναι μια πολύ όμορφη μέρα

για να πεθάνω

όχι όχι σήμερα

όχι όχι σήμερα

 

Nαι είμαστε επιπλέον

αλλά ακόμα είμαστε κομμάτι αυτού του κόσμου

ξεχωριστοί

αυτό δεν είναι τίποτα

σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να πεθάνουμε

το φως κόβει το σκοτάδι

και εσύ θες ένα νέο κόσμο

ω μωρό μου ναι το θέλω

 

Αφού δεν μπορείς να πετάξεις ,τρέξε

σήμερα θα επιβιώσουμε

αφού δεν μπορείς να τρέξεις ,περπάτα

σήμερα θα επιβιώσουμε

αφού δεν μπορείς να περπατήσεις,σύρσου

καθως θα συρθείς, ετοιμάσου

σκόπευσε,ετοιμάσου,ρίξε

 

Όχι,όχι σήμερα,όχι όχι σήμερα

ε, όλοι εσείς που κοκορεύεστε,τα χέρια ψηλά

ε,όλοι εσείς οι φίλοι,τα χέρια ψηλά

ε,αν με εμπιστεύεστε, τα χέρια ψηλά

όπλο,έτοιμο,ρίξε

 

Μην πεθάνεις , μη ρωτάς

ούρλιαξε, όχι όχι σήμερα

μη γονατίζεις, μη κλαις

ύψωσε τα χέρια όχι όχι σήμερα

ε, όχι σήμερα

ε, όχι σήμερα

ε, όχι σήμερα

όπλο,έτοιμο,ρίξε

Οι  Bangtan Boys, γνωστοί ως BTS, είναι ένα κορεάτικο συγκρότημα που αποτελείται από επτά μέλη : τον Park Jimin, τον Kim Taehyung, (γνωστό ως V), τον Kim Namjoon, (αλλιώς RM), τον Jeon Jungkook, τον Min Yoongi, (αλλιώς Suga), τον Kim Seokjin, (αλλιώς Jin) και τον Jung Hoseok,( γνωστό ως J-Hope). Ξεκίνησαν να γράφουν τραγούδια από τον Ιούνιο του 2013, τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά. Κάποια από αυτά είναι  το<< Blood, Sweat & Tears>>, το<< No More Dreams>> και το<< Save me>>. Οι fans τους  ,που τους υποστηρίζουν σε όλα και είναι πάντα μαζί τους. τους ονομάζουν A.R.M.Y, που σημαίνει στρατός, επειδή στα κορεάτικα “Bangtan” σημαίνει αλεξίσφαιρος.

Ένα από τα πιο γνωστά τους τραγούδια είναι το “Not Today”, το οποίο παροτρύνει όλους τους ανθρώπους του κόσμου να μην εγκαταλείπουν και να συνεχίζουν να αγωνίζονται για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Επιπλέον, μεταφέρει το μήνυμα ότι κάποτε θα έρθει η μέρα που θα αποτύχουμε, άλλα αυτή η μέρα δεν είναι σήμερα. Μαζί με τους στίχους, το βίντεο δείχνει πλήθος ανθρώπων, οι οποίοι πετούν τα ρούχα τους, ως σύμβολο ελευθερίας, και ενώνονται για να δημιουργήσουν έναν νέο κόσμο με την ιδέα της αντιμετώπισης όλων των εμποδίων που τους αποτρέπουν από την επιτυχία. Τέλος, το “Not Today” μπορεί να θεωρηθεί το πιο ενθαρρυντικό τραγούδι των BTS, λόγω των στίχων αλλά και του video clip.

Link για το βίντεο :

Μπορώ να βοηθήσω τα αδέσποτα;

Γράφουν οι Κυροπούλου Κωνσταντίνα, Κόντρα Άντζελα, Κατσαβού Ελένη

    Τα αδέσποτα σκυλιά στις ημέρες μας έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό καθώς πολλοί εγκαταλείπουν το κατοικίδιο τους.Επίσης  οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν σκύλο προτιμούν την αγορά παρά την υιοθέτηση ενός ζώου.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά αδέσποτα πεταμένα στο δρόμο χωρίς στέγη και τροφή. Υπάρχουν τρόποι να λυθεί αυτό το πρόβλημα;  Μέσω της υιοθέτησης μπορούμε να λύσουμε ή να μειώσουμε σημαντικά αυτό το πρόβλημα που για χρόνια μας απασχολεί.

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να υιοθετήσει κάποιος ένα αδέσποτο σκύλο:

  •  Θα δώσετε σπίτι σε ένα ζώο που το έχει ανάγκη αλλάζοντας τη ζωή σας αλλά και τη δική του.
  •  Υιοθετώντας ένα σκύλο κάνετε χώρο στο καταφύγιο για να πάρει τη θέση του κάποιο άλλο ζώο  που βρίσκεται στο δρόμο.
  •  Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που θα λάβετε από ένα αδέσποτο ζώο δεν περιγράφεται με λόγια.
  •  Θα δώσετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, την οικογένειά σας και τους φίλους σας τονίζοντας την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης.
  •  Συνήθως τα ζώα για υιοθεσία είναι μεγαλύτερα σε ηλικία κι έτσι δεν θα κάνουν τόσες ζημιές στο σπίτι, όπως ένα κουτάβι.
  •  Θα δώσετε αγάπη και στοργή σε ένα πλάσμα που μπορεί να είναι ταλαιπωρημένο και κακοποιημένο.
  • Μέσα από την υιοθεσία, καταγγέλλετε έμμεσα το εμπόριο, το λαθρεμπόριο και την παράνομη αναπαραγωγή ζώων και θα αποδυναμώσετε τη δράση του.

 

 

 

 

 

 

 

 

Top