Τα e-sports σήμερα

γράφει ο Κυριαζής Χαριτόπουλος, μαθητής της Γ” Γυμνασίου

Αναμφισβήτητα, η τεχνολογία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές όλων μας. Η τεχνολογία πλέον επηρεάζει όσο τις δουλειές των ενηλίκων όσο και τις δραστηριότητες των εφήβων και, γενικότερα, των παιδιών. Έτσι, η μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφορα λογισμικά που κάνουν καλύτερη και ευκολότερη την χρήση του Η/Υ στις διάφορες υπηρεσίες. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί διάφορα παιχνίδια για την ενασχόληση και την ψυχαγωγία των παιδιών.

Τα α ηλεκτρονικά παιχνίδια για πολλούς ενήλικες θεωρούνται χάσιμο χρόνου, είτε αυτό το παιχνίδι παίζεται σε κονσόλα είτε σε Η/Υ. Πολλοί θα συμφωνήσουν, αλλά κάποιοι θα διαφωνήσουν, με βασικό τους επιχείρημα ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κυρίως του Η/Υ έχουν δημιουργηθεί για διασκέδαση αλλά ταυτόχρονα μέσα από το παιχνίδι ο εγκέφαλος «γυμνάζεται» και  έχει καλύτερη αντίληψη του χρόνου. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στα ΜΟΒΑ games (Multiplayer Online Battle Arena), επειδή παίζεις live με τον αντίπαλο σου, δηλαδή ό,τι κάνεις μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου έχει φτάσει σε αυτόν και το αντίστροφο. Ο χρόνος που έχεις για να αντιδράσεις κυμαίνεται από κλάσματα του δευτερολέπτου έως σχεδόν ένα δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να πρέπει να πάρει μια απόφαση (σε μικρό χρονικό διάστημα), η οποία πρέπει να είναι και σωστή. Με αυτόν τον τρόπο πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια του Η/Υ, τα e-sports όπως ονομάζονται, «προπονούν» τόσο τα αντανακλαστικά σου όσο και τον εγκέφαλο σου, γενικότερα. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτού του είδους παιχνιδιού είναι το Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), που είναι πολύ δημοφιλές, και το γνωστό σε όλους League of Legends (LoL). Τα παιχνίδια αυτά κατέχουν την Τρίτη και πρώτη θέση, αντίστοιχα, σε έρευνα για τα πιο δημοφιλή e-sports.

Τα e-sports, επίσης, πραγματοποιούνται σε επαγγελματικό επίπεδο και έχουν διοργανωθεί πολλοί επαγγελματικοί αγώνες που έχουν προσεγγίσει ως θεατές εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις διοργανώσεις. Για παράδειγμα, ο προπέρσινος τελικός του League of Legends 2016 γέμισε ολόκληρο γήπεδο ποδοσφαίρου με θεατές. Βέβαια για να διοργανωθούν επαγγελματικοί αγώνες πρέπει να υπάρχουν και επαγγελματίες, οι οποίοι πληρώνονται πολλά χρήματα για το κάθε τους παιχνίδι. Κάποιοι γνωστοί παίχτες από το CS είναι ο «KennyS» και ο «s1mple»,  ενώ στο LoL, εάν όχι ο γνωστότερος, ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο «Faker». Ένας ακόμα γνωστός είναι ο «Forg1ven» για τον ρόλο του ΑDC, ο οποίος μάλιστα είναι Έλληνας. Ήδη από το 2013 άρχισαν να συγκροτούνται στην Ελλάδα ομάδες e-sports με χορηγούς, δηλαδή  σαν κανονικές ομάδες οποιουδήποτε άλλου αθλήματος. Μία από αυτές είναι η Different Dimension (DD).

Έτσι, λοιπόν, τα  e-sports  τείνουν να γίνουν αποδεκτά από όλους. Έχουν ήδη αναγνωριστεί ως αθλήματα από το 2016, λόγω της ψυχικής ενέργειας, καθώς οι ώρες προπόνησης ενός επαγγελματία μπορεί να φτάσουν και τις δέκα σε μια μέρα. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει κάποιες ανεπίσημες ειδήσεις, ότι υπάρχει ενδεχόμενο τα e-sports να είναι από τα αθλήματα που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024. Μέσα σε μία οκταετία, βέβαια, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή και ο χρόνος θα δείξει

 

 

 

Σχολιάστε

Top