Συνέντευξη από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ»

γράφουν οι  Καρολίδου Κατερίνα και  Νταλαγέωργου Νάσια, μαθήτριες της Γ” τάξης

 Το περιοδικό μας «Φωteenές Σελίδες»  διοργάνωσε εκπαιδευτική εκδρομή στον Βόλο Θεσσαλίας και  στη διάρκεια της είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Θεσσαλία» , κ. Πελεκούδα Δ. .Η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι η παλαιότερη στον ελληνικό χώρο .

 Ερ: Από ποιον και πότε εκδόθηκε η συγκεκριμένη εφημερίδα;

Το 1898 ανέλαβε τη διεύθυνσή της ο Δημοσθένης Ρίζος, οποίος αργότερα, από το 1901 έως το 1924, υπήρξε και ιδιοκτήτης της.

 Ερ: Για ποιους λόγους αποφασίσατε να της δώσετε αυτό το όνομα;

Η εφημερίδα απευθύνεται στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.Παρ’όλα αυτά, η εφημερίδα επεκτείνεται και εκτός των συνόρων της, στην Αθήνα. Βέβαια, διαδίδεται και ηλεκτρονικά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπου μπορεί οποιοσδήποτε να έχει  πρόσβαση.

 Ερ: Κάθε πότε κυκλοφορεί η εφημερίδα και σε πόσα αντίτυπα;

Η εφημερίδα κυκλοφορεί καθημερινά και κατά μέσο όρο σε 5-6 χιλιάδες αντίτυπα.

 Ερ:Ποια είνα τα συνηθέστερα θέματα με τα οποία ασχολείται η εφημερίδα σας;

Η εφημερίδα προσπαθεί καθημερινά να ασχολείται με όλα τα θέματα που θεωρεί σημαντικά, αξιολογώντας το ρεπορτάζ και το τι ακριβώς συμβαίνει σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο. Τα θέματα αυτά συνήθως αφορούν σε αστυνομικά ζητήματα, δίκες, δημοτικά ζητήματα, αλλά και στην επικαιρότητα. Επίσης, ασχολούμαστε με θέματα του αγροτικού τομέα προσπαθώντας να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται και ποτέ δεν απορρίπτουμε την αντίθετη άποψη.

 Ερ: Σε όλη αυτήν τη δημοσιογραφική σας διαδρομή θυμάστε κάποιο θέμα που σας εντυπωσίασε και ταυτόχρονα σας προβλημάτισε;

Μέσα σε αυτά τα τριάντα περίπου χρόνια, μεγαλύτερη εντύπωση μου έχει κάνει η περίπτωση του πολέμου του Ιράκ. Αυτό γιατί, ενώ κλείναμε τα γραφεία στη 13:00, ξαναγυρνούσαμε στα γραφεία τα χαράματα για να συμπληρώσουμε νέες ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο.

 Ερ: Για ποιούς λόγους θεωρείται σημαντική για την ζωή μιας επαρχιακής πόλης την κυκλοφορία μιας εφημερίδας;

Διότι  η εφημερίδα μπορεί να κάνει παρεμβάσεις στην κοινωνία, να διαμορφώσει την κοινή γνώμη, και αυτό να το κάνει με ρεαλιστικό και αντικειμενικό τρόπο, όπως ειπώθηκε νωρίτερα. Ο παρεμβατικός της ρόλος διαμορφώνει την νεολαία και τους μεγαλύτερους.

 Ερ: Διαπιστώνεται, γενικότερα, ότι τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι δεν διαβάζουν εφημερίδα και άλλα έντυπα εξαιτίας της κυριαρχίας του διαδικτύου. Εσείς προσωπικά θεωρείται ότι κάποια στιγμή ο τύπος θα πάψει να υπάρχει;

Ασφαλώς, η τεχνολογία εξελίσσεται και θα υπάρξουν αλλαγές εξαιτίας του διαδικτύου, όμως παρ’όλα αυτά πιστεύω πως η εφημερίδα θα διατηρηθεί, ακόμα και μέσα στην οικονομκή κρίση.

 Ερ:Για ποιους λόγους θα συνιστούσατε σε κάποιον νέο να ακολουθήσει τον δρόμο της δημοσιογραφίας;

Θα το συνιστούσα αν είχε μεράκι για το γράψιμο, αν πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει κάτι στα κοινά, γιατί το επάγγελμα είναι δύσκολο. Επίσης, εάν το άτομο θέλει να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι το ωράριο δεν είναι πάντα ακριβές, καθώς πολλές φορές θα δουλεύει με υπερωρία.

 Ερ:Πώς σχολιάζετε την άποψη πολλών ανθρώπων ότι αρκετοί δημοσιογράφοι δεν επιδιώκουν την αντικειμενική ενημέρωση;

Εμείς σίγουρα δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο στην εφημερίδα μας, όμως δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις. Άρα, προσπαθούμε να αποφεύγουμε τέτοιου είδους πηγές πληροφόρησης και να βρίσκουμε αποδεικτικά στοιχεία σε κάθε περίπτωση, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι πώς συνθέτουμε την κάθε είδηση.

 Ερ:Τέλος, κατά την γνώμη σας, ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις , για να υπηρετεί κάποιος έντιμα το λειτούργημα του δημοσιογράφου;

Καταρχήν, ο ίδιος θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και επίσης να φροντίζει να διασταυρώνει αυτά που γράφει. Αν καταφέρει να τηρήσει αυτά τα δύο, σίγουρα θα έχει επιτυχία στο επάγγελμά του ως δημοσιογράφος.

 Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

Σχολιάστε

Top