Η μόλυνση του περιβάλλοντος, ένα σημαντικό πρόβλημα της ανθρωπότητας

γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Παμπόρη Βασιλική και Ευαγγελοπούλου Ελισάβετ

   polΗ ονομασία «περιβάλλον» προέρχεται από τα ανόργανα στοιχεία και τους έμβιους οργανισμούς που μας περιτριγυρίζουν. Αυτά τα στοιχεία και οι οργανισμοί χωρίζονται σε περιβαλλοντικές υποκατηγορίες. Το περιβάλλον αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και ιδίως τα τελευταία χρόνια μολύνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειλείται γενικότερα το φαινόμενο της ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαφάνιση κάποιων ειδών φυτών και ζώων, με άμεσο αποτέλεσμα τη διατάραξη της ισορροπίας στον πλανήτη μας.

   Πολλοί παράγοντες προκαλούν την υποβάθμιση της φύσης, όπως η περιβαλλοντική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η τρύπα του όζοντος, η εξαφάνιση βιολογικών ειδών, τα απόβλητα  κ.ά. Για παράδειγμα, τα απόβλητα τα οποία προέρχονται από τα εργοστάσια και χύνονται στη θάλασσα απειλούν τη ζωή των θαλάσσιων οργανισμών, με συνέπεια να επηρεάζονται αρνητικά και  οι άνθρωποι.

   Συνηθισμένα γεγονότα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω είναι η υπερβολική υλοτομία, δηλαδή το κόψιμο μεγάλης ποσότητας δέντρων από τα δάση, με άμεση επίπτωση τη μείωση του οξυγόνου. Επίσης, συχνό είναι το φαινόμενο της όξινης βροχής. Πρόκειται για ένα ακόμα αποτέλεσμα των τοξικών καυσαερίων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους των μεγαλουπόλεων και επιδεινώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

   Παρατηρώντας τις παραπάνω αρνητικές συνέπειες, καλό θα ήταν να αξιοποιούμε κάποιους τρόπους, ώστε να περιοριστεί η ρύπανση του περιβάλλοντος. Αρχικά, θα μπορούσε να μειωθεί η  κυκλοφορία των αυτοκινήτων, για να ελαττωθεί η εκπομπή ατμοσφαιρικών ρύπων. Επίσης, να προστατεύονται πιο αποτελεσματικά τα δάση και, γενικότερα, όλα τα οικοσυστήματα, με σκοπό να αυξηθεί το οξυγόνο στον πλανήτη και να περιφρουρηθεί το φαινόμενο της ζωής.

Τέλος, είναι αναγκαία η περιβαλλοντική αγωγή στην οικογένεια, στο σχολείο και από πλευράς της πολιτείας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να αποκτά από νωρίς το παιδί οικολογική συνείδηση και επίγνωση ότι  φύση αποτελεί το σπίτι μας και πως όταν δε τη σεβόμαστε, εκδικείται με τον χειρότερο τρόπο.

 

One comment on “Η μόλυνση του περιβάλλοντος, ένα σημαντικό πρόβλημα της ανθρωπότητας

  1. Ο/Η Θάνος Γιαννόπουλος λέει:

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ !!

Σχολιάστε

Top