Η αληθινή αγάπη

Της Καλλιόπης Μουσκεφτάρα

Αφού σε λίγο καιρό έρχεται η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου (η γιορτή των ερωτευμένων) σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο με θέμα την αγάπη.

Στις μέρες μας, ακούγοντας τη λέξη αγάπη συχνά  μας έρχεται στο μυαλό η όμορφη ανάμνηση από την ηλικία των έξι χρονών όπου «παντρευόμασταν» με το άτομο που αγαπούσαμε. Ωστόσο, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις κάνουμε πονηρές σκέψεις διότι δεν κατανοούμε πλήρως την έννοια του όρου αγάπη. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα συναίσθημα που να είναι πιο αγνό και πιο αθώο από την αληθινή αγάπη.

Τι είναι όμως η αγάπη; Υπάρχει άραγε τρόπος για να ερμηνεύσουμε αυτό το υπέροχο αίσθημα που συμβαίνει ελάχιστες φορές στη ζωή μας; Αγάπη λοιπόν είναι η σχέση μεταξύ δύο ατόμων, συνήθως του αντίθετου φύλου, που βασίζεται στην εχεμύθεια, στην ανιδιοτελή προσφορά και ανταπόδοση και την αμοιβαία παρηγοριά και συμπαράσταση. Είναι μία σχέση ανώτερη από τη φιλία στην οποία το κάθε άτομο αφιερώνει τη ζωή του στο να προσφέρει στον άλλο και θυσιάζεται προκειμένου να είναι ευτυχισμένος ο σύντροφός του. Ξεχνάει τον εαυτό του, βάζει στην άκρη τις υποχρεώσεις και προσπαθεί σκληρά για να διατηρήσει το δεσμό αυτό παρόλο που συχνά υπάρχουν δυσκολίες (απόσταση, διαμάχες οικογενειών, ζήλια). Γιατί όποιος νιώθει πραγματικά το συναίσθημα δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες στο πρώτο πρόβλημα που θα παρουσιαστεί.

Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε πως πρέπει να περιμένουμε τη σωστή στιγμή για να βρούμε την αληθινή αγάπη ακόμη και αν αυτή δεν θα έρθει ποτέ. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να κάνουμε υπομονή καθώς οι βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις δεν έχουν θετικά αποτελέσματα (διαζύγια, χωρισμοί, διάλυση οικογενειών). Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθούμε στη ζήλια, η οποία είναι η ένδειξη της έλλειψης εμπιστοσύνης σε μία σχέση. Όταν μετά από καιρό η υποτιθέμενη αγάπη δώσει τη θέση της στη ζήλια, στους καυγάδες και τις αμφιβολίες συνειδητοποιούμε πως δεν πρόκειται για αγάπη αλλά για έναν απλό ενθουσιασμό.

Ανακεφαλαιωτικά, η αγάπη είναι, αν όχι το πιο ωραίο, ένα από τα πιο ωραία συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ο  άνθρωπος και στην περίπτωση που αυτή είναι πολύ δυνατή δημιουργείται ένας δεσμός ανάμεσα σε δύο άτομα, τόσο στενός που μπορούν να ξεπεράσουν μαζί ακόμη και τη μεγαλύτερη καταστροφή γιατί η ανώτερη δύναμη της αγάπης τους κρατά δεμένους.

3 comments on “Η αληθινή αγάπη

  1. Ο/Η ματινα βελουδη λέει:

    Ανιδιοτελης αγαπη ,αυτοθυσια …σπανια αλλα υπαρχουν .Με συγκινησε πολυ το αρθρο σου Ποπη μου …μεσα απο την καρδια μου ευχομαι και προσευχομαι κι εσυ προσωπικα αλλα και τα υπολοιπα παιδια τετοια αγαπη να βιωσετε και τετοια αγαπη να δωσετε απλοχερα!!!

  2. Ο/Η Σπύρος Κιζιρίδης λέει:

    Ενδιαφέρον και επίκαιρο κείμενο! Όχι λόγω Βαλεντίνου, αλλά διότι πρόκειται γι’αυτό (αγάπη) που όλοι επιθυμούν στη ζωή τους, αλλά λίγοι είναι διατεθειμένοι να το ζήσουν (όπως έγραψες, η ανιδιοτέλεια, η αμοιβαιότητα και να «ξεχνά» κανείς τον εαυτό του, είναι δύσκολα, γι” αυτό και δε βιώνονται) κι ακόμη λιγότεροι καταφέρνουν να το ζουν.

  3. Ο/Η Τάσος Ζουπίδης λέει:

    Μπράβο Πόπη, να ένα τραγούδι ταιριαστό στο άρθρο που έγραψες.

    ΛΟΥΖΕΤΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
    http://www.youtube.com/watch?v=pkhb2nWIxGQ

    Ποίηση : Federico Garcia Lorca
    Ποιητική απόδοση : Λευτέρης Παπαδόπουλος
    Μουσική : Χρήστος Λεοντής

    Λούζεται η αγάπη μου
    στο Γουαδαλκιβίρ,
    και τ” άνθη παίρνουν ευωδιά
    απ’το γλυκό κορμί της.

    Τρέξε πέτα χελιδόνι
    φέρ” της Βενετιάς βελόνι
    να κεντήσει στο μαντίλι
    τη χαρά της να μου στείλει.

    Μεταξωτά η αγάπη μου
    μαντίλια μου κεντά
    κι όλο φιλάει την κλωστή
    και βυσσινιά τη βάφει.

    Τρέξε πέτα χελιδόνι
    φέρ” της Βενετιάς βελόνι
    να κεντήσει στο μαντίλι
    τη χαρά της να μου στείλει.

Σχολιάστε

Top