Συνέντευξη από τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας

 των Γιοβανοπούλου Πηνελόπης, Διαμιανίδου Σοφίας, Καραγκιοζοπούλου Παναγιώτας, Αβραάμ Αναστασίας

Η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού μας συνάντησε τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας, κ. Καραστογιαννίδου Μαρία, η οποία διατύπωσε την άποψή της για το σχολείο, τους μαθητές, αλλά και για το περιοδικό.

 ΔηΟμ : Σε ποιο σχολείο υπηρετούσατε , πριν έρθετε στο δικό μας;

Διευθύντρια: Ήμουν στο Γυμνάσιο Τρικάλων. Τα Τρίκαλα -το χωριό από το οποίο κατάγομαι- είναι ένα χωριό στον ίδιο Δήμο με την Αλεξάνδρεια  και πολύ κοντά σε αυτήν.

ΔηΟμ:  Πώς προέκυψε και επιλεχθήκατε εσείς για να έρθετε εδώ;

Διευθύντρια: Πριν τρία χρόνια είχα κάνει αίτηση για διευθύντρια στο σχολείο σας,  όμως δεν είχα την απαραίτητη εμπειρία και προϋπηρεσία και, έτσι, δεν επιλέχθηκα. Αυτήν τη χρονική στιγμή, ήρθε  η σειρά μου και εφόσον η κυρία Βαβούρα βγήκε στη σύνταξη, πήρα τη θέση της ως διευθύντρια.

ΔηΟμ: Πώς σας φάνηκε η πρώτη μέρα στο σχολείο μας;

Διευθύντρια: Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη μέρα ήταν άβολη. Ερχόμενη από ένα μικρό σχολείο που ήξερα όλα τα παιδιά, ήταν δύσκολο για μένα, γιατί έπρεπε να συναντήσω και να γνωρίσω νέους συναδέλφους και μαθητές. Πραγματικά είχα πολύ άγχος και σκεφτόμουνα αν έκανα καλά που το επέλεξα  (το σχολείο).

ΔηΟμ: Αν έπρεπε να συγκρίνετε στο σχολείο μας  με  το προηγούμενο που  ήσασταν, τι γνώμη έχετε για το καθένα;

Διευθύντρια: Στο προηγούμενο σχολείο είχα περισσότερη άνεση και  ήμουν συναισθηματικά δεμένη  με εκείνο. Ήταν,   βέβαια,  πιο μικρό, αλλά ήξερα όλα τα παιδιά  και τους καθηγητές. Το δικό σας σχολείο είναι πιο μεγάλο και  υπάρχουν πολλά παιδιά και καθηγητές που πρέπει να γνωρίσω.

ΔηΟμ: Πώς βρίσκετε την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου μας;

Διευθύντρια: Υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως υπάρχουν τόσες ελλείψεις, ώστε να μην  μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλεία μας . Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στα  εργαστήρια και στις καθημερινές ανάγκες του σχολείου, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε.

ΔηΟμ: Τι σχέδια έχετε για τη βελτίωση του σχολείου σε όλους τους τομείς;

Διευθύντρια:  Επειδή μου αρέσει αυτό που κάνω και είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω χρέη διευθύντριας, τα σχέδια για τη βελτίωση του σχολείου μας είναι πάρα πολλά. Πρώτα, θέλω να βελτιώσω τη αισθητική του σχολείου, αν και με έχουν ενημερώσει πως κάθε χρόνο γίνονται προσπάθειες γι’ αυτό. Είναι, βέβαια, δύσκολο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Επίσης, μπορεί να γίνει μια αλλαγή στο χώρο της αυλής, αλλά το πιο σημαντικό είναι η βελτίωση των εργαστηρίων και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Γενικά, μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί η εικόνα και το προφίλ του σχολείου μας, γιατί θέλω στο σχολείο μας οι μαθητές να μην ενδιαφέρονται μονό για τα μαθήματα,  αλλά και για άλλα θέματα.

ΔηΟμ: Καταφέρατε να προσαρμοστείτε στο νέο αυτό, για εσάς, σχολείο;

Διευθύντρια: Νομίζω πως ναι και μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα πως είναι πλέον δικό μου σχολείο. Νιώθω πια  πολύ άνετα και εξοικειωμένη και κάθε μέρα που περνάει προσπαθώ για το καλύτερο.

ΔηΟμ: Τι θέση είχατε στο προηγούμενο σχολείο;

Διευθύντρια: Στο προηγούμενο σχολείο ήμουνα αναπληρώτρια διευθύντρια. Όταν έλλειπε ο διευθυντής, τον αντικαθιστούσα και διεύθυνα εγώ το σχολείο.

ΔηΟμ: Καθημερινά πρέπει να μαλώνετε κάποια άτακτα παιδιά. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Διευθύντρια: Σίγουρα δε νιώθω καθόλου ωραία. Το να μαλώνω και να τιμωρώ δεν είναι καθόλου ευχάριστο, πόσο μάλλον για εμάς τους εκπαιδευτικούς που επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τα παιδιά και προσπαθούμε κάθε μέρα να τα βελτιώσουμε. Φυσικά, όμως, επιβάλλεται, γιατί αν υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει να λυθεί.

ΔηΟμ: Γενικά πώς σας φαίνεται η συμπεριφορά των παιδιών του σχολείου μας;

Διευθύντρια: Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών είναι πολύ καλά και ήσυχα. Βέβαια, όλοι ξέρουμε πως τα παιδιά είναι παιδιά και δε μπορούμε να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από δώδεκα και δεκατριών χρονών μαθητές. Επίσης, είναι μικρό το ποσοστό των παιδιών που δεν έχουν καλή συμπεριφορά. Σε αυτά τα παιδιά προσπαθούμε να είμαστε πιο αυστηροί και να τους δώσουμε το σωστό παράδειγμα. Θέλουμε να τους μάθουμε ποιο είναι το σωστό και πιο το λάθος.

ΔηΟμ: Ποιες είναι οι απαιτήσεις σας από τα παιδιά του σχολείου;

Διευθύντρια: Οι απαιτήσεις είναι αρκετές. Αρχικά, τα παιδιά οφείλουν να είναι κόσμια, πρέπει δηλαδή να έρχονται σε μια κοινότητα, το σχολείο, και να δείχνουν σεβασμό στους μεγαλύτερους. Επιπλέον, να δείχνουν ευγένεια και  συνέπεια στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή να μελετούν τα μαθήματά τους. Αυτό δε σημαίνει πως είναι κακό να αριστεύει κανείς.  Εννοώ να προσπαθούν όσο μπορούν.

ΔηΟμ: Ουσιαστικά ποιες είναι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις ενός διευθυντή σχολείου;

Διευθύντρια: Είναι πάρα πολλές. Καταρχάς, ένας διευθυντής κάνει κάποιες ώρες, έστω και λίγες, μάθημα. Είναι υπεύθυνος για το σχολείο, τα παιδιά, τις καθαρίστριες, τους συναδέλφους, των οποίων τη βοήθεια χρειαζόμαστε,  καθώς οι απαιτήσεις είναι πολλές. Έρχεται το πρωί και φεύγει το μεσημέρι, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να λύσει. Γενικά, η θέση αυτή συνεπάγεται πολλές ευθύνες, γι’ αυτό άλλωστε λέγεται και διευθυντική, γιατί διευθύνεις το χώρο.

ΔηΟμ: Είπατε ότι κάνετε κάποιες ώρες μάθημα . Σε ποιες τάξεις κάνετε;

Διευθύντρια: Κάνω αρχαία ελληνική γλώσσα στη Γ τάξη.

ΔηΟμ: Όσον αφορά στο περιοδικό, είστε ενημερωμένη γι” αυτή την ωραία και δημιουργική πρωτοβουλία του σχολείου μας;

Διευθύντρια: Βεβαίως το γνωρίζω. Είναι από τα πρώτα πράγματα που έμαθα, όταν ήρθα, και έτσι «μπήκα» στην ηλεκτρονική του διεύθυνση, για να το διαβάσω. Είναι μια πρωτοβουλία πρωτότυπη και αξιόλογη. Μέσα από αυτό, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ενεργούν και να συμμετέχουν σε κάτι εξωδιδακτικό. Γενικά, είναι κάτι που βοηθάει στην προώθηση του σχολείου μας και την επιπλέον απόκτηση γνώσεων των μαθητών.

ΔηΟμ: Πιστεύετε πως θα πρέπει να γίνουν και άλλες τέτοιες κινήσεις για τη βελτίωση του σχολείου μας;

Διευθύντρια:Φυσικά! Αυτό είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που υλοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του κ. Καρκαμάνη. Μπορούν και άλλοι καθηγητές να υλοποιήσουν τέτοιες δράσεις, ώστε να βοηθήσουν στη βελτίωση της εικόνας του σχολείου μας, ώστε τα παιδιά να μην μαθαίνουν μόνο, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητές του και  να ψυχαγωγούνται.

3 comments on “Συνέντευξη από τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας

  1. Ο/Η ματινα βελουδη λέει:

    Συγχαρητηρια στην δημοσιογραφικη ομαδα…μενω αφωνη απο τις ερωτησεις που υποβαλατε αλλα και απο την αφοπλιστικη ειλικρινια της διευθυντριας μας…να φανταστω οτι μετα ερχεται η σειρα μας;…αστειευομαι βεβαια ,μην σας βαζω και ιδεες!!!

  2. Ο/Η Σπύρος Κιζιρίδης λέει:

    Συγχαρητήρια στις δημοσιογράφους του γυμνασίου μας! Εύστοχες, καίριες και ουσιαστικές οι ερωτήσεις! Σε συνδυασμό με την αμεσότητα και την ειλικρίνεια των απαντήσεων αποτελούν μια πετυχημένη συνέντευξη!
    Και σε άλλες τέτοιες, και καλύτερες ακόμη, συνεντεύξεις, με υγεία και έμπνευση, κορίτσια!

  3. Ο/Η Τάσος Ζουπίδης λέει:

    Μπράβο κορίτσια! Οι ερωτήσεις σας δείχνουν ότι έχετε δημοσιογραφικό δαιμόνιο και ότι σας ενδιαφέρει να ανιχνέυσετε και να παρουσιάσετε πτυχές του σχολείου μας, οι οποίες δεν είναι άμεσα ορατές. Εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια δημιουργικότητα.

Σχολιάστε

Top