Σωκράτης Μάλαμας…

του Δημήτρη Μπενίσκου

Αγαπητοί αναγνώστες, μια νέα σειρά από άρθρα με θέμα «Έλληνες καλλιτέχνες» αποκτά το περιοδικό μας.

Σε κάθε του τεύχος θα υπάρχει μία αφιέρωση σε έναν καταξιωμένο τραγουδιστή. Μπορείτε και εσείς να επιλέξετε τον τραγουδιστή τον οποίο θα θέλατε να μάθετε πράγματα γι’ αυτόν, αφήνοντας το κατάλληλο σχόλιο κάτω από το άρθρο.

 Στο συγκεκριμένο τεύχος το πρόσωπο στο οποίο θα ασχοληθούμε είναι ένας άντρας που θεωρείται από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές και με τη φωνή του και τα τραγούδια του μαγεύει το κοινό του. Μιλάμε φυσικά για τον Σωκράτη Μάλαμα.

 Γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου του 1957 στη Συκιά της Χαλκιδικής, πέρασε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την εφηβεία στη Γερμανία λόγω εργασίας. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη με ένα μπουζούκι δώρο του πατέρα του ξεκινά η λατρεία του για τη μουσική. Στα 17 παρακολούθησε μαθήματα κιθάρας στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

 Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, επέστρεψε και πάλι στη Γερμανία για να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της Στουτγάρδης. Σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του αποφασίζει να επιστρέψει και να πάει για σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, μαθητεύοντας δίπλα στον Βαγγέλη Ασημακόπουλο και στον Νότη Μαυρουδή.

 Στα 23 του κάνει τα πρώτα βήματα προς την λαμπρή καριέρα που θα ακολουθήσει καθώς εργάζεται ως δάσκαλος κιθάρας και δουλεύει και σε λαϊκά μαγαζιά. Μάλιστα πριν την προσωπική του πορεία, υπήρξε κιθαρίστας στην ορχήστρα του Νίκου Παπάζογλου.

Σταδιακά η πορεία του καλλιτέχνη έγινε ευρύτερα γνωστή και αγαπήθηκε από το κοινό.

Έχει συνεργαστεί στη διάρκεια της πορείας του με διάφορους καλλιτέχνες, όπως ο συνθέτης Nίκος Ξυδάκης, η ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου, ο ερμηνευτής και συνθέτης Αλκίνοος Ιωαννίδης , η ερμηνεύτρια Μελίνα Κανά, οι τραγουδοποιοί Ορφέας Περίδης και Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Με στιχουργούς όπως ο Γιάννης Tσατσόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Γιώργος Aθανασόπουλος, ο Άλκης Aλκαίος, η Φωτεινή Λαμπρίδη,η Πηγή Καφετζοπούλου, ο Θοδωρής Γκόνης, ο Mιχάλης Γκανάς, ο Oδυσσέας Iωάννου και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, είχε αρκετές συμμετοχές σε έργα άλλων καλλιτεχνών, όπως ο Λουδοβίκος των Aνωγείων, ο Διονύσης Τσακνής, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, η Μαρία Θωίδου, ο B.D. Foxmoor και η Sadahzinia (των Active Member), η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Μαρία Λουκά, ο Νίκος Χαλβαντζής και οι Χαΐνηδες.

 

 

 

Σχολιάστε

Top