Eμπιστοσύνη

της  Καλλιόπης Μουσκεφτάρα

                                                                  

   Σε αυτό το τεύχος του περιοδικού αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο με θέμα την εμπιστοσύνη.

   Είναι σχεδόν βέβαιο πως όλοι μας  έχουμε ακουστά τον όρο ¨εμπιστοσύνη¨, καθώς και την τεράστια  σημασία της στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ας αναλύσουμε, λοιπόν, την έννοια του όρου αυτού. Εμπιστοσύνη ονομάζεται το αίσθημα της ασφάλειας, σιγουριάς  και προστασίας και μπορεί να θεωρηθεί ως ένας στενός δεσμός που ενώνει τους ανθρώπους, καθώς προϋποθέτει  ανιδιοτελή αγάπη, συμπόνια , συμπαράσταση. Είναι αισθητή σε σχέσεις, φιλίες, οικογένειες και αποτελεί βίωμα που αναπτύσσεται συνήθως μετά από αρκετό χρόνο, αλλά αρκούν λίγα λεπτά για να χαθεί.

   Στη συνέχεια, ας αναφερθούμε σε μορφές εμπιστοσύνης που διακρίνουμε στους ανθρώπους. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των φίλων σημαίνει πως έχω τη δυνατότητα να μιλήσω σε φίλους για θέματα προσωπικά, θέματα που διαταράσσουν την ψυχική μου ηρεμία, θέματα που με πικραίνουν. Αυτοί από τη μεριά τους θα μου δώσουν συμβουλές και θα μου καταθέσουν την άποψή τους για την επιλογή που έκανα και οδηγήθηκα σε αυτήν την κατάσταση. Επίσης, η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών μιας οικογένειας μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο σημαντική μορφή της,  αφού, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, η οικογένεια κυρίως θα μας προστατεύσει από οποιονδήποτε επιχειρήσει να μας επιβουλευτεί, προσφέροντάς μας, ταυτόχρονα, μια ανοιχτή αγκαλιά γεμάτη παρηγοριά και υποδείξεις σε κάθε δύσκολη περίοδο της ζωής μας. Τέλος, η εμπιστοσύνη σε μία σχέση είναι εξίσου πολύτιμη με τις παραπάνω δύο μορφές της στη ζωή ενός ανθρώπου και αποτελεί τη βάση της αρμονίας στη σχέση αυτή. Σε αυτήν την περίπτωση αξίζει να συμπεριλάβουμε στην έννοια της εμπιστοσύνης (πέρα από την αποκάλυψη μυστικών και καταστάσεων που μας επηρεάζουν ψυχολογικά,  αναφορικά στον σύντροφό μας) και την έλλειψη της ζήλιας, η οποία  κυρίως οφείλεται στην καχυποψία και αποτελεί ένδειξη φθοράς της σχέσης, όμως ίσως και να αποτελεί συναισθηματική απόδειξη του ενδιαφέροντός μας για τον άλλο.

   Συμπερασματικά, ένα συναίσθημα άξιο θαυμασμού είναι η εμπιστοσύνη. Μας καθοδηγεί στο δρόμο των σχέσεών μας και μας αποτρέπει από το να κάνουμε μοιραία λάθη στις σχέσεις με τους ανθρώπους της ζωής μας.

2 comments on “Eμπιστοσύνη

  1. Ο/Η Τάσος Ζουπίδης λέει:

    Πόπη, συγχαρητήρια για την συνεχή σου συμμετοχή στο ηλεκτρονικό περιοδικό του σχολείου.
    Θεωρώ ότι το άρθρο σου είναι πολύ καλό. Ωστόσο, διάλεξες ένα δύσκολο θέμα, δηλαδή να ορίσεις και να περιγράψεις μια αφηρημένη έννοια, την εμπιστοσύνη. Μπορείς να πάρεις σημαντική βοήθεια εάν ψάξεις για το θέμα, δηλ. την «εμπιστοσύνη», στο διαδίκτυο.
    1. Μπορείς να βρεις για παράδειγμα το ορισμό της λέξης αυτής σε ένα λεξικό (π.χ. http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html) και να ξεκινήσεις το κείμενο με τον ορισμό και ίσως κάποια δικά σου σχετικά σχόλια.
    2. Ψάχνοντας γενικά στο google θα βρεις έγκυρες σελίδες όπως η (π.χ. http://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/17277/fovos-kai-empistosyni.html), οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να διευκρινίσεις εάν η εμπιστοσύνη είναι συναίσθημα ή όχι.

  2. Ο/Η Ματινα Βελουδη λέει:

    Πιστη και εμπιστοσυνη στον εαυτο μας και στους συνανθρωπους μας…απαραίτητα στοιχεια για να προχωρήσουμε στη ζωη με αισιοδοξια…καλη χρονια !

Σχολιάστε

Top