TRAFFICKING: Παράνομη διακίνηση και εμπόριο ανθρώπων

                                  της Σοφίας Λαμπροπούλου

 To Trafficking είναι η παράνομη διακίνηση και το εμπόριο ανθρώπων. Είναι μία μορφή σύγχρονης δουλείας στην οποία καταπατούνται συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχου 4 είδη Trafficking: σεξουαλική εκμετάλλευση, εργασιακή εκμετάλλευση, εμπόριο οργάνων και εμπόρια παιδιών.  Σήμερα είναι το τρίτο οργανωμένο έγκλημα το οποίο συμβαίνει και στην Ελλάδα και ίσως δεν το έχουμε παρατηρήσει. Ας μάθουμε λοιπόν για τα είδη του Trafficking, πώς να καταλάβουμε αν κάποιος έχει πέσει θύμα  και να ξεχωρίζουμε το θύμα από το θύτη.

Τα είδη του Trafficking είναι:

Σεξουαλική εκμετάλλευση: Είναι η εμπορία και η διακίνηση ανθρώπων με σκοπό τον εξαναγκασμό σε σεξουαλικές πράξεις με χρηματικό αντάλλαγμα ή χωρίς.

Εργασιακή εκμετάλλευση: Είναι ο εξαναγκασμός εργασίας που επιβάλλεται με βία είτε φυσική, είτε ψυχική.

Εμπόριο οργάνων: Είναι η αναγκαστική απόσπαση τμημάτων του σώματος, οργάνων ή κυττάρων για εκμετάλλευση ή εμπορία τους.

Εμπόρια παιδιών: Είναι η καταναγκαστική εργασιακή ή σεξουαλική εκμετάλλευση τους,καθώς επίσης και η καταναγκαστική απόσπαση οργάνων του σώματός τους για εμπορία και σε κάποιες περιπτώσεις η υποχρεωτική ένταξή τους σε ομάδες που συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις.

   Το θύμα δεν έχει συγκεκριμένη εμφάνιση μπορεί να είναι γυναίκα, άνδρας ή παιδί και το περισσότερο ευάλωτο άτομο. Για να αναγνωρίσεις αν κάποιος έχει πέσει θύμα Trafficking πρέπει να παρατηρήσεις αν υπάρχουν τραυματισμοί στο σώμα του ή αν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του. Μπορεί επίσης να κοιμάται στη δουλειά του ή ακόμα να βρίσκεται στη χώρα παρά τη θέλησή του. Από την άλλη πλευρά ο θύτης μπορεί να είναι κάθε άτομο το οποίο έχει εμπλακεί σε δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, ασκώντας εξουσία και βία πάνω στο σώμα, στην ψυχή και στο μυαλό άλλων προσώπων.

Σχολιάστε

Top