Το Σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα

των Θεοδώρας Μαντζιουκοπούλου, Αρετής Μχαλακάκη, Ελένης  Κουτσογιάννη, μαθήτριες της Β΄τάξης   

Το εκπαιδευτικό σύστημα παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα, μα έχει παντού ως στόχο την αγωγή και εκπαίδευση των  παιδιών του πλανήτη. Το καλύτερο και πιο οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα όμως, είναι το σουηδικό.

Το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης, περιλαμβάνει την προσχολική εκπαίδευση για παιδιά κάτω των 6 ετών. Στην ηλικία αυτή στην Σουηδία, παρουσιάζεται στα παιδιά μία θέση στο μη-υποχρεωτικό νηπιαγωγείο που στοχεύει στην προετοιμασία για τη  σχολική ζωή. Αναλυτικά η κοινωνία έχει την υποχρέωση πρόνοιας για τα παιδιά των πολιτών που σπουδάζουν ή εργάζονται. Τους εξασφαλίζει δομές, όπως παιδικούς σταθμούς, σχολικούς παιδότοπους, κέντρα ελεύθερου χρόνου και κέντρα με ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες  καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Ακόμη το 2014, ψηφίστηκε νόμος ο οποίος επιτρέπει στα παιδιά ανέργων ή μονογονεϊκών οικογενειών, να γίνονται δεκτά στα εκπαιδευτικά κέντρα χωρίς δίδακτρα. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ενσωματώνονται στις προσχολικές τάξεις.

Η υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινά από την ηλικία των 7 και διαρκεί έως τα 13 έτη.Σε όλη τη διάρκειά της, προσφέρεται δωρεάν εξωσχολική φροντίδα πριν και μετά τις ώρες διδασκαλίας. Στη συνέχεια τα παιδιά φοιτούν στο Hog stadium, ένα σχολείο της Σουηδίας που αποτελεί το ανώτερο κομμάτι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και απευθύνεται σε ηλικίες από 13 έως 16 ετών και είναι τριετής και παρέχεται δωρεάν. Όλοι οι μαθητές συνεχίζουν την φοίτηση μετά το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Σκοπός της βασικής εκπαίδευσης είναι, να παρέχει σε όλους τους μαθητές γνώσεις και δεξιότητες, για να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ευτυχισμένα, ικανά και υπεύθυνα άτομα .

Οι εκπαιδευτικοί, έχουν ειδικευτεί στη  διδασκαλία σε μικρότερες ή μεγαλύτερες τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθώς και σε δύο μαθήματα. Το υπόλοιπο προσωπικό  αποτελείται από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, προγραμματιστή, νοσοκόμο, φροντιστή, υπεύθυνο για καθαριότητα και διάφορες άλλες ειδικότητες. Το σουηδικό σύστημα δεν περιλαμβάνει τις παραδοσιακές πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά διάφορα  προγράμματα κατάρτισης εκπαιδευτικών. Την ευθύνη αυτού του επιπέδου εκπαίδευσης, έχει η κυβέρνηση  της χώρας. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Σουηδία  διαιρείται σε προπτυχιακές, μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα.

Το εκπαιδευτικό σύστημα διαφέρει από κράτος σε κράτος και στο καθένα  έχει τη δική του  διαφορετική οργάνωση . Το σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι οργανωμένο και ικανό για να καλύψει τις μαθησιακές ανάγκες των νέων.

One comment on “Το Σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα

  1. Ο/Η Τάσος Ζουπίδης λέει:

    Ενδιαφέρουσα η αποψή σας. Θα ήθελα όμως να μάθω με βάση πιο κριτήριο θεωρείτε ότι το σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι το καλύτερο και πιο οργανωμένο. Είναι αλήθεια ότι το σουηδικό σύστημα δεν έχει κανένα μειονέκτημα ή πρόβλημα;

    Στη θέση σας, θα προτιμούσα να γράψω ότι το σουηδικό σύστημα είναι ανάμεσα στα πιο καλά και πιο οργανωμένα. Έτσι αποφεύγετε περίεργες ερωτήσεις σαν αυτές που σας έκανα παραπάνω. Παρόλα αυτά, θέλω να σας συγχαρώ για την δομή του κειμένου.

Σχολιάστε

Top