Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Στις 23 Μαρτίου η ομάδα του περιοδικού επισκέφτηκε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Η υπεύθυνη δημόσιων σχέσεων της βιβλιοθήκης κα. Ασπασία Τασιοπούλου μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη.

-Κα. Τασιοπούλου, πότε ιδρύθηκε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας;

-Η Βιβλιοθλήκη ιδρύθηκε το 1952.

-Πόσους τίτλους βιβλίων περιλαμβάνει και τι είδη βιβλίων υπάρχουν;

-Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία. Έχει μια μεγάλη συλλογή από 1300 τεκμήρια και, όταν λέμε τεκμήρια, εννοούμε βιβλία , εφημερίδες , περιοδικά, cd rom, dvd ,cd μουσικής, kidls, δηλαδή συσκευές με ηλεκτρονικά βιβλία. Ακόμη, έχουμε επιτραπέζια παιχνίδια, πατρόν ραπτικής, βιβλία σε μορφή braille για άτομα με προβλήματα όρασης και πλέον έχουμε προσθέσει στη συλλογή μας φωτογραφική μηχανή και tablets, τα οποία είναι διαθέσιμα για δανεισμό.

-Πώς λειτουργεί η βιβλιοθήκη και τι είδους υπηρεσίες προσφέρει σε έναν έφηβο πλην του δανεισμού βιβλίων;

-Μετά την ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης  και τη δημιουργία του media lab, όλο και περισσότεροι έφηβοι επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη για να κάνουν τις εργασίες τους,  καθώς έχουμε 10 υπολογιστές με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο , έγχρωμο και ασπρόμαυρο εκτυπωτή και scanner. Από το 2007 διαθέτουμε εξοπλισμό ρομποτικής , ο οποίος μπορεί να δανειστεί και σε σχολεία και επίσης, πρόσφατα προσθέσαμε στον εξοπλισμό μας ένα 3D εκτυπωτή  για να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μιας μικρής επαρχιακής πόλης να δουν αυτά που πρόκειται να συμβούν στο μέλλον. Αγαπημένο μέρος των εφήβων είναι και το στούντιο ηχογράφησης που λειτουργεί  εδώ και ενάμιση χρόνο και δίνει στους νέους τη δυνατότητα να ηχογραφoούν τις μελωδίες τους.

-Η  Βιβλιοθήκη σας συνεργάζεται με άλλες βιβλιοθήκες;

-Η βιβλιοθήκη μας συνεργάζεται με άλλες βιβλιοθήκες. Από το 2010 που πήρε το βραβείο Gates, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο βιβλιοθηκών, το οποίο ξεκίνησε από αυτή τη βιβλιοθήκη, το Future Library, στο οποίο συμμετέχει και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αλλά και άλλες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας γίνονται σεμινάρια και ανταλλάσσονται απόψεις  και νέες πρακτικές.

-Τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να καταστήσει μια βιβλιοθήκη πόλο έλξης για τους πολίτες ;

-Λοιπόν, μια βιβλιοθήκη πρέπει να είναι καλά ενημερωμένη και να εμπλουτίζει τη συλλογή της με καινούρια βιβλία, αν και αυτό είναι δύσκολο, γιατί η κρατική επιχορήγηση είναι μικρή. Τα τελευταία χρόνια δεχόμαστε δωρεές βιβλίων από  Κοινωφελή  Ιδρύματα κοινωνικού και πολιτιστικού έργου. Παράλληλα, από το 1999 οργανώνονται σεμινάρια πάνω σε οτιδήποτε νέο υπάρχει.

-Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη βράβευση της Βιβλιοθήκης από το Ίδρυμα Bill Gates; Ποιοι είναι οι λόγοι που το Ίδρυμα επέλεξε τη Βιβλιοθήκη της Βέροιας;

 

-Το Ίδρυμα Bill Gates από την Αμερική με έδρα το Σιατλ έχει ένα τμήμα το οποίο στηρίζει την παιδεία και υποστηρίζει τις βιβλιοθήκες. Από το τμήμα αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια ένας θεσμός βράβευσης της καλύτερης βιβλιοθήκης του κόσμου κάθε χρόνο. Αυτή που θεωρείται ως η καλύτερη βιβλιοθήκη είναι αυτή που προσφέρει πρωτοποριακές, καινοτόμες και δυνατές υπηρεσίες στη συγκεκριμένη περιοχή όπου λειτουργεί. Από την Ευρώπη έχουν βραβευτεί η Βιβλιοθήκη του Άρχους στη Δανία και η Βιβλιοθήκη του Ελσίνκι στη Φινλανδία.Όπως αναφέρει το επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ίδρυμα Gates και μπορείτε να να βρείτε στην ιστοσελίδα μας, η Βιβλιοθήκη της Βέροιας προσφέρει  πρόσβαση στη γνώση μέσω των νέων τεχνολογιών στις οποίες έχει επενδύσει ιδιαίτερα από το 1997. Αξιόλογο είναι και το παιδικό τμήμα <<Τα μαγικά κουτιά >>, που λειτουργεί στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης  και το οποίο λειτούργησε ως πρότυπο για τις βιβλιοθήκες που ανακαίνισε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Βόρεια Ελλάδα.

-Πώς ξεκίνησε η εκστρατεία υποστήριξης για την ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης;

-Με την ανακαίνιση του δεύτερου ορόφου που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, παραλάβαμε 1.000.000 δολάρια, δηλαδή περίπου 850.000 ευρώ απο το Ίδρυμα Gates, τα οποία έπρεπε να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία υποδομών και όχι για λειτουργικά έξοδα. Η Βιβλιοθήκη ελεγχόταν απευθείας από το Ίδρυμα, στο οποίο έστελνε κάθε 3 μήνες αναφορά για τη διαχείριση των χρημάτων.Έτσι λοιπόν, βάλαμε φωτοβολταϊκά, αναβαθμίσαμε τον τεχνολογικό εξοπλισμό μας, εγκαταστήσαμε σύστημα αυτοεξυπηρέτησης, ανακαινίστηκε ο πρώτος όροφος, που περιλαμβάνει τον χώρο έμπνευσης, το στούντιο ηχογράφησης , το εργαστήριο με τον εξοπλισμό ρομποτικής , το 3D printer  και το αναγνωστήριο. Το τελευταίο τμήμα του βραβείου αξιοποιήθηκε για την ανακαίνιση του δεύτερου ορόφου, όπου δημιουργήθηκε μια πολύ ωραία αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 80-100 ατόμων. Για την αποπεράτωση της, όμως, υπολειπόταν το ποσό των 100.000 ευρώ και γι΄αυτό, ξεκινήσαμε μια καμπάνια με σύνθημα <<Μαζί θα ανάψουμε τα φώτα>>για την οικονομική μας στήριξη. Κάναμε ανοιχτό κάλεσμα στον κόσμο της Βέροιας, πρακτική πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, αλλά όχι στην Ελλάδα. Ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στη Βιβλιοθήκη και έτσι, στους δύο πρώτους μήνες καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό.

-Ποια είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση της Βιβλιοθήκης την οποία μπορούμε να επισκεφτούμε για να ενημερωθούμε για τις δράσεις της;

-www.libvert.gr  ή αλλιώς θα μας βρείτε, κάνοντας αναζήτηση στο Google Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας. Επίσης, θα μας βρείτε στο facebook , twitter , flicker, youtube.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

2 comments on “Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

  1. Ο/Η Σπύρος Κιζιρίδης λέει:

    Ουσιαστικές ερωταπαντήσεις σε μια σύντομη και περιεκτική συνέντευξη! Μπράβο στη δημοσιογραφική ομάδα!

  2. Ο/Η Ματινα Βελουδη λέει:

    Ένα από τα στολιδια της Βεροιας και όχι μονο …πολύ κατατοπιστικη συνεντευξη και ενδιαφερουσα!!!

Σχολιάστε

Top