Γνωρίστε τα τροχοπέδιλα

γράφουν οι Μελίνα Χρυσάφη και Κατερίνα Κυροπούλου, μαθήτριες  της Γ” τάξης

Τα τροχοπέδιλα (πατίνια ή rollers) είναι μπότες με τροχούς. Πρωτοεμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα και έγιναν δημοφιλή περίπου το 1990. Συνήθως υπάρχουν τέσσερις τροχοί σε κάθε μπότα και σπανιότερα πέντε.

Πώς να μάθετε πατίνια. Μερικές συμβουλές για αρχάριους και προχωρημένους:

    Πριν ξεκινήσετε πρέπει να ξέρετε ότι τα προστατευτικά είναι απαραίτητα. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται είτε στις παλάμες των χεριών, είτε στα γόνατα. Οπότε αυτά τα σημεία πρέπει να είναι προστατευμένα. Αν κινήστε μέσα στην πόλη ,προτείνουμε κράνος, φωτάκι την νύχτα και ρούχα έντονου χρώματος. Αν και ο συνδυασμός rollers και mp3 είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, είναι επικίνδυνος ,γιατί όταν κυκλοφορείς μέσα στην πόλη δεν ακούς τα αυτοκίνητα γύρω σου. Άρα, είναι καλύτερο να ακούς μουσική ή οτιδήποτε άλλο μόνο μέσα σε προστατευμένους χώρους.

Δώστε ΠΡΟΣΟΧΗ στην προετοιμασία.

   Τα πατίνια πρέπει να είναι γερά και σωστά σφιγμένα, επίσης το πατίνι σου πρέπει να είναι «ένα με το πόδι σου», δηλαδή να το ακολουθεί στις κινήσεις του, αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να σε πονάει. Η σωστή θέση είναι να έχεις τα πόδια ελαφρά λυγισμένα και να κοιτάς μπροστά για την αποφυγή εμποδίων. Δεν είναι σωστό να κοιτάς τα πατίνια σου συνεχώς! Μέσα στην πόλη πρέπει να ανεβαίνεις στο πεζοδρόμιο, όταν αυτό είναι εφικτό. Να φρενάρεις σιγά σιγά και όχι με μία και απότομη κίνηση για εντυπωσιασμό. Όταν κυκλοφορείς στην πόλη, πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα σκυλιά. Για τα σκυλιά είναι εντελώς περίεργο θέαμα ένας άνθρωπος πάνω σε ρόδες. Η πρώτη αντίδραση θα είναι να σε κυνηγήσουν ,όπως κάνουν με τα μηχανάκια. Πριν ξεκινήσεις πρέπει πάντα να ελέγχεις: οι άξονες να είναι καλά σφιγμένοι, τα ρουλεμάν σου να είναι σε καλή κατάσταση, οι ρόδες και τα φρένα σου να μην είναι φθαρμένα και τα κορδόνια να είναι καλά δεμένα.

Ερωτήσεις που γίνονται συχνά:

Α. Πόσο κάνει ένα ζευγάρι πατίνια;

Απάντηση: Οι τιμές ξεκινάνε από 60 ευρώ. Ένα καλό ζευγάρι όμως κάνει 100-160 ευρώ. Υπολόγισε συν 20-30 ευρώ για τα προστατευτικά.

Β. Που μπορώ να βρω πατίνια στην Αλεξάνδρεια;

Απάντηση: Μπορείς να απευθυνθείς στα διάφορα αθλητικά μαγαζιά στην Αλεξάνδρεια. Μεγαλύτερη ποικιλία μπορείς να βρεις, αν ψάξεις στα διάφορα καταστήματα online.

Γ. Είναι επικίνδυνο;

Απάντηση: Αν γνωρίζεις τα όρια σου, φοράς πάντα τα προστατευτικά και κάνεις σε δοκιμασμένα μέρη τότε όχι δεν είναι πιο επικίνδυνο από το ποδήλατο. Εάν κάνεις σε ανηφόρες και ανάμεσα σε αμάξια, τότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Δ. Είναι εύκολο να μάθει κανείς;

Απάντηση: Τα βασικά μαθαίνονται σε μερικές ώρες. Για πιο προχωρημένα κόλπα στον δρόμο, χρειάζεται κάποια προπόνηση μερικών ημερών.

Πάντως πιστεύουμε ότι τα rollers είναι ένα καταπληκτικό χόμπι που σε βοηθάει να αθλείσαι και σε διασκεδάζει ταυτόχρονα. Απολαύστε το με ΠΡΟΣΟΧΗ και ΤΗΡΩΝΤΑΣ όλους τους κανόνες. Αξίζει να το δοκιμάσετε!!!

 

 

Σχολιάστε

Top