Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα στην πόλη μας

γράφουν οι Μαντζιουκοπούλου Θεοδώρα, Μεσσαλά Ξανθούλα, Μιχαλακάκη Αρετή και Κουτσογιάννη Ελένη, μαθήτριες τη Γ”  Τάξης    

    Από τα μέσα της χρονιάς του 2016, το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα απασχολεί και την πόλη μας, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Τη χρονιά αυτή λοιπόν, λόγω του ισχυρού πολέμου που ξέσπασε στη Συρία, η Ελλάδα υποδέχτηκε πλήθος προσφύγων, ώσπου έφτασε ένας μεγάλος αριθμός τους και στην πόλη μας.

    Η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας και ελευθερίας σε μία περιοχή που φλέγεται, αλλά και πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, να λειτουργεί ως φάρος για τους ανθρώπους που επιχειρούν να γλιτώσουν από σφαγές, δυστυχία και πολέμους, εκθέτοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο. Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και να προσφέρει άσυλο και ελπίδα. Ήδη η χώρα μας φιλοξενεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

      Όπως όμως αναφέραμε στην πρώτη παράγραφο, πλήθος προσφύγων έφτασε στην μικρή κοινωνία της Αλεξάνδρειας. Από την πρώτη στιγμή, η πόλη μας τους υποδέχτηκε με οικείο τρόπο, τους συμπόνεσε και ο απλός κόσμος συγκέντρωσε τρόφιμα. Στρατιωτικά σώματα της Αλεξάνδρειας, καθώς και αστυνομικοί, στάθηκαν κοντά τους και έβαλαν τα «δυνατά» τους, έτσι ώστε να αισθανθεί άνετα και ασφαλής αυτός ο εξουθενωμένος κόσμος. Στην Αλεξάνδρεια συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε ένας καλά οργανωμένος χώρος στο παλιό στρατόπεδο, όπου οι πρόσφυγες ζουν ασφαλείς, προστατευμένοι από τις καιρικές συνθήκες. Δεν ξεχνάμε βέβαια πως ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά, τα οποία έφυγαν από τη χώρα τους, καθώς έζησαν τραγικά πράγματα και έφτασαν στη χώρα μας κάτω από άθλιες συνθήκες.

      Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα λοιπόν, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα, κυρίως στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας είναι ικανοί να το κατανοήσουν, αφού το βιώνουν στην ίδια τους την πόλη. Εμείς πρέπει σαφώς να τους στηρίξουμε και να τους συμπονέσουμε, αφού έχουν ζήσει τραγικές καταστάσεις και κανένας πιστεύω από εμάς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση τους.

                                                                                            

                                                                                   

Σχολιάστε

Top