Εφηβεία και κατάθλιψη

 γράφει η  Ειρήνη Λαμπροπούλου, μαθήτρια της Γ΄γυμνασίου

     Η κατάθλιψη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, και αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, δεν πρόκειται για μια κακή διάθεση ή μια περιστασιακή μελαγχολία που μπορεί να νιώθουμε.

    Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται κυρίως από ένα μόνιμο αίσθημα θλίψης ,απελπισίας και αδιαφορίας για  οτιδήποτε .Η κατάθλιψη εμφανίζεται διαφορετικά στα δύο φίλα κατά την ηλικία της εφηβείας .Τα αγόρια συνήθως παρουσιάζουν επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ τα κορίτσια κλείνονται στον εαυτό τους .Η εφηβική κατάθλιψη είναι πολύ σοβαρή και έτσι αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα μπορεί να οδηγήσει τον έφηβο στη βίαιη συμπεριφορά ,στη σχολική αποτυχία ,στην κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ, ακόμα κι στην αυτοκτονία.

   Δεν είναι καθόλου εύκολο να καταλάβει κάποιος αν η αλλαγή στην συμπεριφορά ενός εφήβου οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτή την ηλικία ή στην κατάθλιψη .Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια συμπτώματα από τα οποία μπορεί κάποιος να κατανοήσει αν κάποιος έφηβος βρίσκεται σε κατάθλιψη. Μερικά από αυτά είναι:

Θλίψη

Αδιαφορία

Έλλειψη συγκέντρωσης

Απομόνωση

Αϋπνία ή υπνηλία

Απώλεια βάρους ή το αντίθετο ,αύξηση βάρους

Έλλειψη αυτοπεποίθησης

Ο έφηβος γίνεται πολύ ευαίσθητος

Συνεχείς σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Βέβαια για να μιλήσουμε για κατάθλιψη θα πρέπει ο έφηβος να παρουσιάζει τουλάχιστον πέντε από τα παραπάνω συμπτώματα σχεδόν καθημερινά και έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Η κατάθλιψη έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε έναν έφηβο ο οποίος βιώνει έντονο στρες ,έχει ζήσει κάποια απώλεια στη ζωή του ή τον χωρισμό των γονιών του .Ακόμα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένας έφηβος να αποκτήσει κατάθλιψη, αν στην οικογένειά από την οποία προέρχεται, υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης .Οι γονείς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στον έφηβο και να προσπαθήσουν να τον καταλάβουν, να συζητούν μαζί του ,να του παρέχουν ασφάλεια, έτσι ώστε ο έφηβος να τους εμπιστευτεί και να  τους εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ,να τον ενθαρρύνουν στο να έχει αυτοπεποίθηση και να τον βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθεί και να κάνει παρέες .Επίσης, ο έφηβος είναι πολύ βασικό να νιώθει πως μπορεί να βασιστεί στους γονείς του.

    Ακόμα μία περίπτωση στην οποία μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα κατάθλιψης σε έναν έφηβο είναι όταν περνάει τη πρώτη του ερωτική του απογοήτευση .Η ερωτική απογοήτευση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που παρατηρούνται στην εφηβική ηλικία, γιατί φυσικά  πολλοί έφηβοι χωρίζουν συναινετικά ,αρκετοί όμως χωρίζουν με πρωτοβουλία «του άλλου». Έτσι, ο ένας από τους δύο νιώθει εγκαταλελειμμένος και βιώνει την απόρριψη. Βέβαια, κατά έναν τρόπο η απογοήτευση υπάρχει και στους «συναινετικούς» χωρισμούς, γιατί ο έρωτας έχασε τη γοητεία του και το άλλο πρόσωπο απομυθοποιήθηκε. Η απογοήτευση όμως πονάει πιο πολύ, όταν ο ένας από τους δύο εξακολουθεί να βρίσκει το πρώην ταίρι του αναντικατάστατο και επιθυμητό. Μπορεί βέβαια αυτό το θέμα να μην απασχολεί τους μεγαλύτερους και να το θεωρούν αστείο, αλλά όταν ένας έφηβος βιώνει την απόρριψη σε αυτήν την ηλικία, ο πόνος που νιώθει είναι ασύγκριτος .Συνολικά, ένα ποσοστό 10-20% των εφήβων εμφανίζουν κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο στη διάρκεια της εφηβικής τους ηλικίας.

Η κατάθλιψη στην εφηβεία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν γίνει έγκαιρα αντιληπτή .Έρευνες έχουν αποδείξει πως ένας στους πέντε εφήβους που πάσχουν από κατάθλιψη έχει λάβει την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται, καθώς εξαρτάται από τους μεγαλύτερους να το αντιληφθούν και να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό .Ο ειδικός θα ερευνήσει τα συμπτώματα τις κατάθλιψης, καθώς και την αιτία της και έτσι θα δώσει τις κατάλληλες συμβουλές, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

 

One comment on “Εφηβεία και κατάθλιψη

  1. Ο/Η Χαρά Κουτόβα λέει:

    Ώριμη προσέγγιση για ένα θέμα που θεωρείται ταμπού αλλά και αναφέρεται συχνά και καταχρηστικά… καλό είναι να προστεθούν και κάποια τηλέφωνα ή φορείς που παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη σε όποιον παρατηρεί κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις στον εαυτό του…

Σχολιάστε

Top