Η Ιστορία του κινηματογράφου

γράφουν οι Ματράκα Ζωή, Ρεσινιώτη Αθανάσια,   μαθήτριες της Γ” τάξης

   Είναι δύσκολο να θεωρηθεί κάποιος μοναδικός εφευρέτης του κινηματογράφου. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνικής του κινηματογράφου έπαιξε η ανακάλυψη και διάδοση της φωτογραφίας , κατά τα μέσα του 19ου αιώνα.Μια από τις πρώτες και σημαντικές αναλύσεις της κίνησης με  φωτογραφική μηχανή έγινε περίπου το 1878 ,όταν ο Βρετανός φωτογράφος Έντουαρτ Μοί  απεικόνισε την κίνηση ενός αλόγου ,αποδεικνύοντας πως κατά την διάρκεια του καλπασμού του υπάρχουν στιγμές που τα πόδια δεν έχουν επαφή με το έδαφος . Την ίδια εποχή, ο  Γάλλος φυσικός Ετιέν Μαρέ κατόρθωσε να φωτογραφίσει το πέταγμα ενός πουλιού με μια φωτογραφική μηχανή ,η οποία αποτύπωνε 12 στιγμιότυπα ανά λεπτό. Η σπουδαιότερη εφεύρεση όμως  έγινε στα τέλη του 18ου αιώνα  και ήταν η εφεύρεση του κινητοσκοπίου. Το κινητοσκόπιο ήταν μια μηχανή προβολής με  δυνατότητα να προβάλλει την κινηματογραφική ταινία σε ένα κουτί ,η οποία ήταν ορατή από  έναν θεατή μόνο , μέσω μιας τρύπας. Η συσκευή παρουσιάστηκε πρώτη φόρα στης 20 Μαΐου 1991 με την πρώτη κινηματογραφική ταινία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ :

Η αιχμάλωτη της ερήμου (περιπέτεια), ΗΠΑ 1956: Βρισκόμαστε στο Τέξας , τρία χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου. Η ιστορία ξ02081226εκινά με την άφιξη του Βετεράνου  Ίθαν Έντουαρντς  στο σπίτι της παντρεμένης αδελφής του. Σε μια κλασική σκηνή βλέπουμε να ανοίγει η πόρτα ενός σπιτιού κάπου στην έρημο και τη σιλουέτα μιας γυναίκας να προχωρεί αργά προς τα έξω.Στο βάθος βλέπουμε τη μικροσκοπική φιγούρα ενός καβαλάρη που πλησιάζει αργά και μόλις φτάνει κοντά στο σπίτι ξεκαβαλικεύει . Είναι ο Ιθαν , ο πρωταγωνιστής , που επιστρέφει στους δικούς του ,ενώ οι άλλοι άντρες του σπιτιού λείπουν σε ένα κυνηγητό-παγίδα των Ινδιάνων . Οι Απάτσι επιτίθενται και σκοτώνουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας . Έτσι ο Ιθαν ξεκινά με τον θετό γιο της οικογένειας ένα μακρόχρονο κυνηγητό ψάχνοντας την Ντέμπι , το μόνο άτομο που δεν σκότωσαν, αλλά την  πήραν ως λάφυρο οι Απάτσι.

Σκηνοθέτης : John Ford

Ηθοποιοί: Wayne grey Hunter, Vera Miles, John Queulen

Πρώτη προβολή: 1956

 Οργισμένο είδωλο (περιπέτεια), 1980 ΗΠΑ: Η ταινία αφηγείται τη ζωή του πρωταθλητή μεσαίων βαρών στο μποξ το 1960, Raging-Bull-300x225με βάση την αυτοβιογραφία του ίδιου του μποξέρ . Τον παρακολουθούμε στην προσπάθεια του να κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή – πράγμα που καταφέρνει νικώντας τον Γάλλο αντίπαλο του -αν και λίγο αργότερα θα νικηθεί από τον Ζουγκαρ Ρει Ρόμπισον ,για να καταλήξει τελικά σε ένα παχύσαρκο αξιολύπητο ον που παρουσιάζει στριπτιζέζ  σε ένα άθλιο καμπαρέ. Η ταινία παρουσιάζει τον αγώνα του ήρωα να ξεπεράσει τον βίαιο χαρακτήρα του, που στάθηκε αιτία να χωρίσει από την γυναίκα και να αποξενωθεί από τον αδελφό του και τον πρώην μάνατζερ  του.

Σκηνοθεσία : Μάρτιν Σκορσέζε

Πρωταγωνιστές : Ρόμπερ Ντε Νίρο , Τζό Πέσι , Κάθι Χένρικσον

Πρώτη προβολή :  14/11/1980

Η ταινία προτάθηκε για 8 βραβεία Όσκαρ.

Σχολιάστε

Top