Εσείς κάνετε σκονάκια;

                                                                                     γράφει ο  Χαριτόπουλος Κυριαζής, μαθητής της Β΄Γυμνασίου

   Οι περισσότεροι μαθητές για να πετύχουν ένα ικανοποιητικό βαθμό σε ένα διαγώνισμα ή σε ένα τεστ στο μάθημα της ημέρας , επιλέγουν ένα πιο εύκολο τρόπο από το διάβασμα ,δηλαδή τα σκονάκια. Τα σκονάκια είναι διάφορα μικρά χαρτάκια ,σημειώσεις συνήθως γραμμένες στο χέρι ,που χρησιμοποιούν οι μαθητές ως βοήθεια .Σκονάκια χρησιμοποιούν όλοι οι μαθητές ,οι μαθητές με χαμηλό βαθμό για να ανεβάσουν τον μέσο όρο τους ,αλλά και οι καλοί μαθητές ,όταν δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά.Συνήθως τα περισσότερα σκονάκια βοηθούν τους μαθητές στα φιλολογικά μαθήματα ,όπως στην Αρχαία  Ελληνική Γλώσσα(δύσκολοι ρηματικοί τύποι ) και στην Ιστορία (χρονολογίες και ονόματα),αλλά και στη Βιολογία και στη Χημεία (ορισμοί και χημικοί τύποι).

Αποτέλεσμα εικόνας για σκονάκιαΤα κλασικά σκονάκια είναι συνήθως κρυμμένα στις τσέπες των ρούχων ή στις κάλτσες των παιδιών.Μπορούμε, επίσης ,να βρούμε σκονάκια μέσα σε κασετίνες ή κάτω από ένα ρολόι.Οι μαθητές γράφουν σημειώσεις και σε διάφορα μέρη του σώματος τους ,όπως στις παλάμες τους ή στα πόδια τους.Γράφουν φυσικά και επάνω στα θρανία τους ή στην καρέκλα του μπροστινού τους . Στις μέρες μας  που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολλά παιδιά εμφανίζονται στο σχολείο με <<Smart Watches>> ,δηλαδή έξυπνα ρολόγια , τα οποία είναι  ρολόγια και κινητά τηλέφωνα μαζί.Αυτά τους επιτρέπουν να γράφουν διάφορες σημειώσεις και απλά την ώρα που τις χρειάζονται κοιτάν την ώρα!Αλλά η εφευρετικότητα δεν τελειώνει εκεί.

   Οι μαθητές ψάχνοντας για κάτι νέο και πρωτότυπο ανακάλυψαν το στυλό -σκονάκι. Το συγκεκριμένο στυλό έχει κρυμμένο μέσα στο πλαστικό του ένα χαρτάκι.Υπάρχει μια λαβή την οποία όταν τραβάς προς τα έξω  εμφανίζεται το χαρτάκι και εκεί γράφεις τις σημειώσεις σου με μολύβι . Όταν τελειώσεις την εξέταση τις σβήνεις και ξαναχρησιμοποιείς το στυλό. Βέβαια τα σκονάκια δεν έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.Πρώτα πρώτα δεν γνωρίζεις τα θέματα και έτσι μπορεί να περάσεις ώρες ολόκληρες για να τα φτιάξεις,αντί να μελετάς , και τελικά να μην <<πέσουν>> αυτά που προετοίμασες. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι και οι καθηγητές ήταν κάποτε μαθητές ,οπότε μπορούν να βρουν τα σκονάκια ή να καταλάβουν αν ένας μαθητής δεν έχει διαβάσει από το ένοχο ύφος του. Κατά τη γνώμη μου τα σκονάκια πάντα θα υπάρχουν στο μυαλό των μαθητών. Ελπίζω όμως οι μαθητές να καταλάβουν  ότι κοροϊδεύουν  τον εαυτό τους  παίρνοντας ένα βαθμό που δεν τους αξίζει. Άλλωστε το σχολείο δεν είναι μόνο για να παίρνουμε καλούς βαθμούς , αλλά και για να μάθουμε να προσπαθούμε και όχι να επιλέγουμε τον εύκολο δρόμο.

2 comments on “Εσείς κάνετε σκονάκια;

  1. Ο/Η Πουρτσίδου Ευδοκία λέει:

    Αυτό δεν το ήξερα….. ρολόι σκονάκι ….κοίτα τι μαθαίνω

  2. Ο/Η Ζουπίδης Τάσος λέει:

    Κάποιες φορές που έκανα σκονάκι, τελικά τα έμαθα τόσο καλά που δεν το χρησιμοποίησα. :)

    Πάντως, Κυριαζή έχεις δίκιο. Ο εύκολος δρόμος έχει συνέπειες που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε.

Σχολιάστε

Top