Εκδρομή στα λουτρά του Πόζαρ

γράφουν οι Γκουτσίδου Χρύσα και Συμεωνίδης Γιάννης, μαθητές της Β΄τάξης

  Που θα πάμε εκδρομή με φίλους μικρούς ή «μεγάλους»; Μα στα λουτρά Αριδαίας. Να κάνουμε το ζεστό μπάνιο στον καταρράκτη, στην εξωτερική πισίνα ή στους εσωτερικούς λουτήρες , να φάμε το κατιτί μας ή αν δεν θέλουμε μπορούμε απλώς να περπατήσουμε στο φαράγγι.

Αποτέλεσμα εικόνας για λουτρά ποζαρ1

   Εμείς γνωρίσαμε την περιοχή  όταν την επισκεφτήκαμε  ως εξόρμηση των ομάδων του περιοδικού και της περιβαλλοντικής. Περπατήσαμε στα μονοπάτια, κάναμε μετρήσεις του νερού σε τιμές ρΗ,  περιεκτικότητας σε άλατα και οξυγόνο, αλλά και παίξαμε και ένα περιβαλλοντικό παιχνίδι με γρίφους οργανωμένο από το ΚΠΕ Έδεσσας για να γνωρίσουμε την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

   Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) βρίσκονται 80 χμ. από την Αλεξάνδρεια στην πόλη της Αριδαίας στον νομό Πέλλας και απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά». Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από το βουνό και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και αφού φτάσει σε μεγάλο βάθος, θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για ρευματοπάθειες και δερματικές παθήσεις.

   Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του «Τόπλιτσα», θερμοποτάμου που διασχίζει την περιοχή δημιουργώντας  ένα φαράγγι που εκτείνεται από τα Ελληνικά σύνορα μέχρι τα Λουτρά.  Ένα  μονοπάτι ξεκινά πάνω από την μεγάλη ανοιχτή πισίνα με θερμό νερό, που είναι σε ένα πλάτωμα παράλληλα με το ποτάμι, και οδηγεί στο φαράγγι. Αν ακολουθήσετε  τις ξύλινες γέφυρες και τα δρομάκια με πλακάκια παράλληλα με το ποτάμι με το παγωμένο νερό ,αλλά και ποταμάκια με ζεστό νερό, θα φτάσετε στα σπήλαια(αρκουδοσπήλαια) όπου βρήκαν οστά από λύγκες, αρκούδες και άλλα άγρια ζώα.

Μπορείτε να πάτε εκδρομή στην περιοχή για ένα μπάνιο και περίπατο στο φαράγγι όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Σχολιάστε

Top