ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ-Από Πολύμνια

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Νοε• 27•17

αρχείο λήψης (12)μυρμιδον

ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ
Αγαπητοί αναγνώστες της Πελασγιώτιδας,
Σύμφωνα με τον μύθο οι Μυρμιδόνες κατάγονταν από τον Αιακό, γιο του Δία και της Αίγινας. Η Ήρα για να εκδικηθεί την απιστία του συζύγου της, έστειλε στο νησί του Αισώπου, την Αίγινα, τρία φίδια. Τα ερπετά δηλητηρίασαν το νερό και όλοι οι κάτοικοι του νησιού βρήκαν τραγικό θάνατο. Ο μόνος που επέζησε, ήταν ο Αιακός. Τότε η μητέρα του Αίγινα, για να μην είναι μόνος του παρακάλεσε τον Δία να τον βοηθήσει. Ο Δίας μετέτρεψε τα μυρμήγκια που βρίσκονταν στον κορμό ενός δέντρου σε ανθρώπους, τους Μυρμιδόνες. Ο Αιακός απέκτησε 3 γιους. Ένας από αυτούς ήταν ο Πηλέας, ο οποίος αφού σκότωσε τον αδελφό του, κατέφυγε με μερικούς Μυρμιδόνες στην περιοχή της Φθίας και δημιούργησε το βασίλειο των Μυρμιδόνων.
Στην πραγματικότητα όμως οι Μυρμιδόνες ήταν αρχαίος πολεμικός λαός που κατοικούσε στη Φθία και ήταν υπήκοοι του Αχιλλέα και του Πηλέα. Το βασίλειο των Μυρμιδόνων εκτείνονταν από τα αρχαία Φάλαρα (Φάρσαλα), όλο το οροπέδιο του Δομοκού με πολλούς οικισμούς και πόλεις όπως  η αρχαία Μελιταία, η Ελλάς και η Ξυνιάς, ενώ νότια εκτεινόταν από την αρχαία Πελασγία ως και τη Λαμία.  
Οι Μυρμιδόνες του Αχιλλέα ονομάστηκαν έτσι από την ασήκωτη πανοπλία τους από χαλκό και μπρούτζο, χρώματος  καφέ, όπως και τα μυρμήγκια.
Στον Τρωικό πόλεμο κυρίευσαν και λεηλάτησαν 23 πόλεις στο πλευρό του Αχιλλέα.
Πολύμνια


images (1)images

 

Σχολιάστε

Top