Μικρά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας -Από Τηλέμαχο

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Δεκ• 18•17

               image013

 

Μικρά  αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας            

      Χθες το πρωί στην πόλη μας σε μια επίσημη αλλά λιτή τελετή, η Επιτροπή Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομίας Θεσσαλίας, παρουσίασε επίσημα  τα πρόσφατα ευρήματα από το Διμήνι: μια πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β΄ και ένα λίθινο σταθμίο Γραμμικής  Β΄.

    Ο επικεφαλής της επιτροπής, ειδικός στις γραφικές τέχνες  της Εποχής του Χαλκού(1.600-1.100 πχ) προλόγησε την παρουσίαση κι έπειτα δέχτηκε ερωτήσεις  από τους εκπροσώπους των Μυκηνών, της Πύλου και της Κνωσού ( σημαντικά κέντρα του μυκηναϊκού πολιτισμού).

  « Η Γραμμική Β΄ είναι η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας,  μεταγενέστερη της Γραμμικής Α’ και χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή περίοδο από τον 17ο ως τον 13ο  αιώνα π.Χ . Πήρε το όνομα της από τα σχήματα των γραμμάτων της, τα οποία μοιάζουν με απλές γραμμές. H Γραμμική Β΄ περιλαμβάνει 89 συλλαβογράμματα  που  αναπαραστούν συλλαβές και 260 ιδεογράμματα που αποδίδουν έννοιες όπως άνδρας, γυναίκα ,λάδι, κρασί κ.α. καθώς και σύμβολα για την απόδοση αριθμών.Στις πινακίδες καταγράφονται κατάλογοι αντικειμένων και περουσιακών  στοιχείων ,και λίστες εφοδίων  αποθηκευμένων στα ανάκτορα.

   Η εκμάθηση της Γραμμικής Β’ ήταν πολύ δύσκολη και την κατείχαν ειδικοί γραφείς. Οι πινακίδες ήταν μικρές πήλινες και γράφονταν όταν ο πηλός ήταν νωπός .Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν τα μυκηναϊκά ανάκτορα ήταν σωτήριες για τις πινακίδες, καθώς ο πηλός ψήθηκε στις φλόγες και έτσι άντεξε στο χρόνο.

    Σας παρουσιάζω λοιπόν τα πρόσφατα ευρήματα που προέρχονται από την περιοχή του Διμηνίου Β. Δ. της Ιωλκού: μια φυλλόσχημη πήλινη πινακίδα με κείμενο 4  γραμμών και ένα λίθινο σταθμίο (λίθινο μέτρο βάρους)  με επιγραφή στο πάνω μέρος και τα δυο σε Γραμμική Β’.»

       Όταν ρωτήθηκε από τους παρευρισκομένους  για τη γνησιότητα της επιγραφής και τη χρονολογική τοποθέτηση, ο επικεφαλής διαβεβαίωσε ότι το επιστημονικό προσωπικό της επιτροπής μετά από λεπτομερή έλεγχο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πινακίδα και το σταθμίο  τοποθετούνται  γύρω στο 1.200 πχ και είναι γραμμένα σε Γραμμική Β΄.

       Έπειτα τον λόγο  πήρε ο άνθρωπος που τυχαία βρήκε την πινακίδα. ‘‘Δε θα μπορούσα να φανταστώ  ποτέ ότι εκείνη τη μέρα που ξεκίνησα για το χωράφι μου θα ήταν μια μέρα που θα άλλαζε η ζωή μου. Όταν άκουσα τη μάκελλα (αξίνα) να χτυπά κάτι σκληρό, σκέφτηκα τι ατυχία να βρω πάλι πέτρα στο χωράφι. Όταν έβγαλα την πινακίδα από το χώμα είδα ότι κάτι ήταν χαραγμένο πάνω της που δεν έβγαζε νόημα στα μάτια μου, γι΄αυτό την πήγα στην Ακρόπολη. Εκεί , αφού την εξέτασαν, μου είπαν ότι ήταν ένα σπουδαίο εύρημα. Εγώ είμαι αγρότης… άνθρωπος απλός… Πολύ αργότερα κατάλαβα τι ακριβώς είχα βρει!’’

      Τέλος η επιτροπή έδωσε την άδεια να δούμε από κοντά την πήλινη πινακίδα που φαίνεται να αναπαριστά κάποια προϊόντα και την ποσότητά τους και το σταθμίο.

      Μια ματιά στα ευρήματα μας φέρνει πιο κοντά στο παρελθόν και μας κάνει να αναρωτηθούμε για το μέλλον .

                                 Τηλέμαχος images (1)λήψη Συλλαβογράμματα

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΘΩΜΑΗ(ΚΑΤΩ) ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΕ ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β΄

P1090263 [640x480]

 
P1090264 [640x480]

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top