ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-Από Αγησίλαο

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Ιαν• 13•18

 

δωριεις

     Αποχώρηση των Δωρικών στρατευμάτων από την Αθήνα!
     Το χρονικό μιας μάχης που δεν έγινε ποτέ:
     Πριν από λίγες μέρες ισχυρή δωρική δύναμη ,υπό την ηγεμονία του Αλήτη και του Αλθαιμένη, στρατοπέδευσε έξω από την Αθήνα με μάλλον πολεμικές διαθέσεις.
     Ο ανταποκριτής μας στους Δελφούς, Κλεομάντης, μετέδωσε ότι ομάδα του δωρικού στρατού ζήτησε χρησμό από το Μαντείο σχετικά με το πώς θα νικήσουν απάντηση της Πυθίας ήταν η εξής «Θα νικήσετε μόνο αν δεν σκοτωθεί ο βασιλιάς των Αθηναίων , Κόδρος».
     Αμέσως ειδοποιήθηκε ο βασιλιάς, ο οποίος ,παρά τις προσπάθειες των συμβούλων του να τον μεταπείσουν ,αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χεριά του. Έφυγε βιαστικά ,ντυμένος με φτωχικά ρούχα.
     Τις επόμενες ώρες ένα περίεργο περιστατικό συνέβη στο στρατόπεδο των Δωριέων. Σύμφωνα με τον πολεμικό μας ανταποκριτή, ένας ρακένδυτος άντρας προκάλεσε δυο Δωριείς στρατιώτες ο ένας εκ των οποίων έπεσε νεκρός από τον άγνωστο άντρα. Ο δεύτερος στρατιώτης όμως κατάφερε και σκότωσε τον εισβολέα.
     Οι Δωριείς δεν γνώριζαν την ταυτότητα του αγνώστου άντρα μέχρι τη στιγμή που εκπρόσωποι της Αθήνας ζήτησαν τη σορό του για να την θάψουν. Μόλις πληροφορήθηκαν ότι ο νεκρός ήταν ο βασιλιάς Κόδρος, έγινε αμέσως σύσκεψη των ηγεμόνων όπου αποφασίστηκε η άμεση απόσυρση των στρατευμάτων από την Αθήνα, όπως έγινε γνωστό κατά την ενημέρωση των πολεμικών ανταποκριτών.
     Η Αθήνα γλίτωσε τον πόλεμο αλλά έχασε έναν γενναίο βασιλιά.
     Μετά την ταφή του Κόδρου, ειδική τελετή έγινε για τον Κλεομάντη, κατά την οποία οι Αθηναίοι για να τον τιμήσουν, παραχώρησαν σε αυτόν και απογόνους του το προνόμιο της μόνιμης σίτισης στο Πρυτανείο.
     Αναμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Αγησίλαος

δωριεις1

Σχολιάστε

Top