Αίθουσα «Αλεύας ο Πυρρός» -Από Τηλέμαχο

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Μαρ• 07•18

image0000087A_876αρχείο λήψης (2)

Αίθουσα  «Αλεύας  ο Πυρρός»          

                             Η ιστορία των θεσσαλικών φύλων  από τις  τετραρχίες  στο  Θεσσαλικό  Κοινό

    Στα πλαίσια του εορτασμού για την ίδρυση του Κοινού των Θεσσαλών, εκγαινιάστηκε στη Λάρισα αίθουσα στα ανάκτορα προς τιμή της ιστορικής, βασιλικής οικογένειας των Αλευάδων.

Η αίθουσα «Αλεύας ο Πυρρός» δίκαια έλαβε το όνομά της από τον γενάρχη και εμπνευστή της διαίρεσης της Θεσσαλίας σε τετραρχίες. Τον 6ο  αιώνα π.χ. ο Αλεύας ο Πυρρός, γιος του Θεσσαλού και εγγονός του Ηρακλή, συνέλαβε την ιδέα της διαίρεσης της ευρείας περιοχής της Θεσσαλίας σε τέσσερις «τετραρχίες» ή «μοίρες». Ο διαχωρισμός έγινε αρχικά με κριτήρια γεωγραφικά, αφού οι τετραρχίες προσδιορίστηκαν από τα φυσικά τους σύνορα.Έτσι έχουμε:

α.Την Πελασγιώτιδα, η οποία περιλαμβάνει τη λεκάνη της Βοιβηίδας λίμνης προς τα ΒΔ και πέρα από τον Πηνειό  και ΝΑ μέχρι τον Παγασητικό κόλπο.                                                                                              β.Τη Θεσσαλιώτιδα στα ΝΔ.                                                                                             γ.Την Εστιαιώτιδα στα ΒΔ και προς τα ανατολικά ως και την Περραιβία.  δ.Την Αχαΐα Φθιώτιδα στα ΝΑ.

Πολύ γρήγορα φάνηκε η πολιτική και οικονομική διάσταση των τετραρχιών που οδήγησε στην ένωση των θεσσαλικών πόλεων σε μια κοσμοπολιτεία, ένα ομόσπονδο κράτος, το Θεσσαλικό Κοινό με έδρα τη Λάρισα.Επικεφαλής όπως όλοι γνωρίζουμε είναι  ο Ταγός(τίτλος κληρονομικός που μεταβιβάζεται σε άτομα της ίδιας οικογένειας)Ας θυμηθούμε τον Αρίστιππο, τον Λατταμία, τον Εχεκρατίδη και άλλους που διοίκησαν το Κοινό με σύνεση και σοφία, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των τετραρχιών.Ιδιαίτερη θέση στη μνήμη και στις καρδιές μας έχει ο Ευρύλοχος ο Λαρισαίος που ήταν αρχηγός στον Ιερό Πόλεμο για την προστασία της αμφικτυονίας των Δελφών.

Ο ίδιος ο Αλεύας ο Ευρύλοχος κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης που φιλοξενείται στην αίθουσα «Αλεύας ο Πυρρός», τόνισε τη σημασία του Θεσσαλικού Κοινού και ιδιαίτερα της Πελασγιώτιδας, για την ευημερία της ευρύτερης περιοχής και την ειρηνική και δημιουργική πορεία των τετραρχιών.

Η έκθεση περιλαμβάνει χάρτες, ιστορικές μαρτυρίες, έγγραφα, αναφορές ποιητών, επιγραφές αντικείμενα, κοσμήματα κ.α. που μαρτυρούν την ιστορική πορεία των θεσσαλικών φύλων από τον 6ο  αιώνα ως σήμερα.

Η αίθουσα «Αλεύας ο Πυρρός» έχει ανοίξει τις πύλες της στο κονό.Η προσέλευση του κόσμου αναμένεται να είναι μεγάλη.

Τηλέμαχος

Σχολιάστε

Top