Η ΦΕΤΙΝΗ ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΗΝΑΙΑ-Από Αγησίλαο

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Μαρ• 14•18

ληναια

Η ΦΕΤΙΝΗ ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΗΝΑΙΑ

Ολοκληρώθηκαν χθες τα Λήναια. Παρουσιάστηκαν δύο τραγικές διλογίες και πέντε κωμωδίες.
Το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Αριστοφάνης με το έργο του «Αχαρνείς». Τη δεύτερη θέση πήρε ο Κρατίνος με τους «Χειμαζόμενους» και την τρίτη ο Εύπολις με την κωμωδία του «Νουμηνίαι».
Οι «Αχαρνείς» είναι το τρίτο έργο του 21χρονου Αριστοφάνη, το όποιο, λόγω του επίκαιρου θέματός του, κέρδισε τις εντυπώσεις και απέσπασε τελικά το πρώτο βραβείο.
Λίγα λόγια για τον νικητή. Πρόκειται για έναν νέο, μορφωμένο, πνευματώδη και αρκετά τολμηρό, αφού δε διστάζει να καυτηριάσει γεγονότα και πρόσωπα, κυρίως δημαγωγούς και σοφιστές, αλλά και τον Δήμο Αθήνας. Είναι βαθύς γνώστης των προγενέστερων ποιητών . Θαυμάζει τον Αισχύλο και έχει μελετήσει βαθιά τον Πίνδαρο και τον Στησίχορο. Φαίνεται επηρεασμένος από τον Ευριπίδη τόσο στο ύφος και τη γλώσσα, όσο και στην τεχνική.
Οι «Αχαρνείς» είναι το τρίτο του έργο. Προηγήθηκαν τα έργα του «Δαιταλείς» και «Βαβυλώνιοι» τα οποία όμως δεν είχαν την απήχηση του τελευταίου του.
Η απονομή των βραβείων έγινε χθες το βράδυ στο χώρο του ιερού του θεού Διονύσου, σε μία λαμπρή τελετή όπου παρευρέθηκαν μεγάλες προσωπικότητες της Αθήνας.
Αγησίλαος

Σχολιάστε

Top