EΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ -Από Τηλέμαχο

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Απρ• 17•18

                         larisa

Ελεύθερη αγορά όχι μόνο κατά όνομα

Ένταση προκλήθηκε χθες στο χώρο της Ελεύθερης Αγοράς, όταν ομάδα πέντε ατόμων έγινε αντιληπτή ανατολικά του ναού του Κερδώου Απόλλωνα τη στιγμή που κατευθύνονταν προς το θέατρο όπου συνεδρίαζε η διοίκηση του Κοινού των Θεσσαλών. Η εμφάνισή τους, φανερή απόδειξή της μη αριστοκρατικής καταγωγής τους, ξεσήκωσε θύελλα  αντιδράσεων από τους παρευρισκόμενους στο χώρο. Τους  ζητήθηκε να αποχωρίσουν άμεσα καθώς η παρουσία τους εκεί δεν ήταν εξουσιοδοτημένη. Οι εισβολείς που όπως αποδείχτηκε ήταν μικροκαλλιεργητές από της γύρω περιοχές, δήλωσαν ότι ήταν κι αυτοί ελεύθεροι πολίτες και ότι η φτώχια και η οικονομική εξάρτηση από τους πλούσιους γαιοκτήμονες δεν πρέπει πλέον να μπαίνουν ως εμπόδια στην άσκηση των  πολιτικών τους δικαιωμάτων. Ένας εκ των Πρυτάνεων που ασκούσε αστυνόμευση εκείνη την ώρα στην Αγορά, με τη βοήθεια των ανδρών της Περιπόλου, οδήγησαν τους εισβολείς έξω από τον χώρο της Ελεύθερης Αγοράς,  υπενθυμίζοντας την αξεπέραστη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους αριστοκράτες  φεουδάρχες και στους φτωχούς μικροκαλλιεργητές.

Ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος που βρισκόταν στην Αγορά για να καλύψει τη συνεδρίαση του Κοινού μας δίνει τη δική του ερμηνεία για το γεγονός.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο θεσμός της Ελεύθερης Αγοράς προέκυψε από την ανάγκη διαχωρισμού της από την εμπορική αγορά που περιλαμβάνει καταστήματα και βιοτεχνικά εργαστήρια. Η Ελεύθερη Αγορά προορίζεται για τη θρησκευτική και πολιτική ζωή των πολιτών. Εκεί βρίσκονται οι Ναοί, το Πρυτανείο, το Βουλευτήριο, το Δικαστήριο, το Θέατρο και οι Στοές.Σύμφωνα με τους νόμους δικαίωμα να μπουν έχουν οι πολίτες που είναι ελεύθεροι, δεν εργάζονται με τα χέρια τους και έχουν πλήρη οικονομική ανεξαρτησία.Απαγορεύεται η είσοδος στους αγρότες,στους χειρονάκτες και στους τεχνίτες.

Όμως χθες το  αυστηρό ολιγαρχικό πολίτευμα των αριστοκρατικών οικογενειών που διοικούν για αιώνες την πόλη, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα.Η απόπειρα εισόδου στον χώρο της Ελεύθερης Αγοράς από τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στα πολιτειακά θέματα.Οι οξύτατες κοινωνικές αντιθέσεις αρχίζουν να προκαλούν ρήγματα στο αυστηρά φυλετικό κράτος.Καλό θα είναι ο πρωτοστάτης ταγός και η βασιλική οικογένεια να σταματήσουν να εθελοτυφλούν. Η δεσποτική  ολιγαρχία των Αλεύαδων, ας δείξει ένα περισσότερο μετριοπαθές και ανθρώπινο πρόσωπο γιατί οι δημοκρατικές αντιλήψεις των Αθηνών έχουν φτάσει στην Πελασγιώτιδα και σε λίγο θα αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις τους.Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι παρόμοια εσωτερική αναταραχή εκμεταλλεύθηκαν οι Φεραίοι με τον τύραννο Λυκόφρονα το 404 και εισέβαλαν στην πόλη μας. Σίγουρα ο τύραννος Ιάσονας των Φερών τρίβει τα χέρια του με την εσωτερική κρίση στη Λάρισα και καραδοκεί για να επιβάλλει την εξουσία του στη Θεσσαλία.

Τελειώνοντας θα ήθελα να θυμήσω ότι ο ίδιος ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης είχε αναφερθεί στη Θεσσαλική Ελεύθερη Αγορά ως το ιδανικό πρότυπο για όλες τις ελληνικές πόλεις.Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να προβληματιστούμε και να αναθεωρήσουμε την έννοια του ελεύθερου πολίτη.

Τηλέμαχος

imagesYP7M24Y2

Σχολιάστε

Top