ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ -Από Αγησίλαο

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Μάι• 14•18

αρχείο λήψης (6)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

 Βρίσκομαι στα Σούσα. Έχω δίπλα μου τον Αλέξανδρο, βασιλιά των Μακεδόνων.

Αγησ.- Βασιλιά Αλέξανδρε, όλοι γνωρίζουμε τις μάχες που δώσατε εναντίον των Περσών και το πώς φτάσατε να έχετε πλέον ένα τεράστιο και ισχυρό κράτος. Λίγα όμως γνωρίζουμε για τα χρόνια πριν αναλάβετε τη βασιλεία, ξεκινώντας από τα παιδικά σας χρόνια.

Αλέξ.- Είχα την τύχη να έχω δύο γονείς που μου κληροδότησαν χαρακτηριστικά τα οποία με βοήθησαν να φτάσω μέχρι εδώ. Από τον πατέρα μου κληρονόμησα την οξεία αντίληψη, τις οργανωτικές ικανότητες και την ταχύτητα ενεργειών, ενώ από τη μητέρα μου την υπερηφάνεια και την ισχυρή θέληση.

Αγησ.- Σε όλα αυτά όμως συνέβαλε και η μόρφωση που λάβατε, έυσι δεν είναι;

Αλέξ.- Πράγματι. Στα παιδικά μου χρόνια είχα δύο εξαιρετικούς παιδαγωγούς ,τον Λεωνίδα τον Μολοσσό και τον Λυσίμαχο τον Ακαρνάνα που έθεσαν τις βάσεις της εκπαίδευσής μου.

Αγησ.- Τα επόμενα χρόνια;

Αλέξ.- Σε ηλικία 13 ετών μαθήτεψα δίπλα στον Αριστοτέλη. Ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος μου δίδαξε τα ελληνικά ιδεώδη και μου ενέπνευσε τον θαυμασμό και την αγάπη για το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό. Είναι ένα πρόσωπο που θα έχει πάντα τον σεβασμό μου. Άλλωστε, στον πατέρα μου χρωστάω το ότι ζω αλλά στον Αριστοτέλη το ότι ζω μια καλή και σωστή ζωή.

Αγησ.- Ο πατέρας σας τι ρόλο έπαιξε στη διαπαιδαγώγησή σας;

Αλέξ.- Εξίσου σημαντικό. Από τον Φίλιππο έλαβα σπουδαία μαθήματα πολιτικής και στρατηγικής. Από μικρό με είχε πάντα δίπλα του όταν συζητούσε με ξένους πρεσβευτές και απεσταλμένους. Τον ακολουθούσα στις εκστρατείες όπου πήρα μαθήματα στρατιωτικής τέχνης. Από νωρίς απέκτησα στρατιωτική ωριμότητα. Ήμουν 16ετών όταν κατέπνιξα την επανάσταση των Μαιδών. Ο πατέρας μου τότε έλειπε σε εκστρατεία. Δύο χρόνια αργότερα ήμουν διοικητής στρατιωτικού σώματος στη μάχη της Χαιρώνειας.

Αγησ.- Πώς νιώθετε για όλα όσα έχετε κατακτήσει μέχρι σήμερα;

Αλέξ.- Νιώθω ικανοποίηση και φυσικά απέραντη ευγνωμοσύνη προς όλους όσοι συνέβαλαν στο να γίνω αυτός που είμαι σήμερα.

Αγησ.- Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε. Σας εύχομαι να συνεχίσετε την επιτυχή σας πορεία ως ηγεμόνας αυτού του κράτους για πολλά χρόνια ακόμα.-

Αγησίλαος

images images (1)

Σχολιάστε

Top