Άστεγοι κάνουν Χριστούγεννα στους δρόμους

ΑΠΟ: gelnmoudm5 - Δεκ• 23•16

Σε μια τυχαία βόλτα στις στολισμένες πόλεις ο καθένας μπορεί να προσέξει σε διάφορες γωνίες, εκεί που κάνει λιγότερο κρύο, ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν λίγη ζεστασιά για να μπορέσουν να κοιμηθούν και να επιβιώσουν ακόμα μια βραδιά. Αυτή την εικόνα μπορείς να την δεις και σε άλλες στιγμές του έτους, αλλά τα Χριστούγεννα σε πειράζει ποιο πολύ. «Μου χάλασε τη διάθεση, τέτοιες μέρες δεν πρέπει να σου χαλάει την διάθεση κανείς. Θα μπορούσε να πάει κάπου που δεν φαίνεται να μην ενοχλεί κιόλας.» θα πει ο κλασικός πονόψυχος έλληνας. Φαντάσου να έκανε και κάτι κακό …

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι αριθμοί των αστέγων έχουν αυξηθεί δραματικά. Πριν το 2008 μπορούσες να δεις τους χαρακτηριστικούς ανθρώπους, οι οποίοι κουβαλούσαν τα υπάρχοντά τους σε σακούλες σκουπιδιών και ήταν οι κλασικές φιγούρες των περιθωριοποιημένων αστέγων. Τελευταία όμως αυτή η εικόνα έχει αλλάξει. Άνθρωποι  υψηλότερου κοινωνικού επιπέδου έχουν βρεθεί στο δρόμο. Αυτό το φαινόμενο προέκυψε κυρίως από την οικονομική κρίση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

aste02Υπάρχουν 2 κατηγορίες αστέγων. Η μια είναι η λεγόμενη ραφ φλίπερς, αυτοί, δηλαδή, που κοιμούνται κάτω από άγριες συνθήκες. Ο άστεγος, όμως, έτσι όπως ορίζεται διεθνώς, είναι αυτός ο οποίος ζει κάτω από άσχημες  συνθήκες: δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ζει με πολλά άτομα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, σε εγκαταλελειμμένο σπίτι ή σε έναν ξενώνα.

Τα Χριστούγεννα έχουν παρεξηγηθεί από τους περισσότερους. Χριστούγεννα δεν είναι να δίνουμε και κυρίως να παίρνουμε δώρα, να πηγαίνουμε για ψώνια και γενικότερα να περνάμε καλά. Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης. Δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποι μας δεν μπορούν να περάσουν καλά στις γιορτές. Προσωπική μου άποψη είναι πως αυτός που μπορεί να περάσει άνετα αυτές τις μέρες, μπορεί και  να βοηθήσει για να βελτιωθεί ελάχιστα η δύσκολη κατάσταση που περνάει ο συνάνθρωπος του!

One Comment

  1. Ο/Η Μαρία Ζωγραφάκη λέει:

    Χαίρομαι πολύ που τα παιδιά ασχολούνται με τόσο σημαντικά κοινωνικά θέματα, μπράβο στα παιδιά και στον υπεύθυνο καθηγητή τους, κ. Μαλακούδη.

Σχολιάστε

Top