Διακρίσεις του Πάοκ και του Ολυμπιακού στην ευρώπη

ΑΠΟ: gelnmoudm1 - Δεκ• 23•16

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ : ΠΛΑΤΩΝ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΗΓΚΑΡΗΣ

κατάλογοςΠΑΟΚ

Από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου και φυσικά του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Ο «Δικέφαλος» μετά από το άνετο πέρασμα στον προκριματικό επί της Σπάρτας Τράβνα (5-3 και 1-0) έπεσε πάνω στην Αρσεναλ.. Παρά την αρχική παγωμάρα, ο ΠΑΟΚ έπαιξε εξαιρετικά στην Θεσσαλονίκη και πήρε τη νίκη με 1-0, αλλά οι Λονδρέζοι είχαν και πάλι τον πρώτο λόγο για πρόκριση στον δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1997-98), Στο Λονδίνο οι παίκτες της Αρσεναλ πίεσαν, ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα (1-0) και πίεζαν μήπως τελειώσουν την υπόθεση πρόκρισης πριν την παράταση. Οπως και έγινε, αλλά για τον ΠΑΟΚ !

Η εκπληκτική ατομική ενέργεια και το γκολ του Ζήση Βρύζα στο 87’ που έκανε το 1-1 αναφέρεται ακόμα και σήμερα (και όχι άδικα) ως έπος.

Ένα άλλο μεγάλο παιχνίδι που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για τον αγώνα με τη Σάλκε, είναι αυτό κόντρα στον Αγιαξ, την περίοδο 2010-11 για τον 3ο προκριματικό γύρο του τσάμπιονς λίγκ. Μετά το 1-1 στην Ολλανδία, ο ΠΑΟΚ έβλεπε καθαρά πλέι οφ, στον επαναληπτικό, αλλά οι Ολλανδοί δεν είχαν πει την τελευταία λέξη και χαμογέλασαν τελευταίοι παίρνοντας την πρόκριση στα εκτός έδρας γκολ με τη χορταστική ισοπαλία 3-3.

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο ημίχρονο, έχασε σημαντικές ευκαιρίες, αλλά ένα μπλάκ άουτ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν καταστροφικό αφού δέχτηκε τρία γκολ σε οκτώ λεπτά και η πρόκριση πέταξε. Παρά το χαμένο πέναλτι (77’) η ομάδα της Θεσσαλονίκης ισοφάρισε (88’) αλλά δεν πρόλαβε να κάνει την ολική ανατροπή. Υπάρχει και μια ακόμα πιο εντυπωσιακή ισοπαλία στην Τούμπα το 4-4 με την Ατλέτικο Μαδρίτης που όμως είχε εξασφαλίσει την πρόκριση από το 5-2 του πρώτου αγώνα.

Επίσης ένα ακόμα μεγάλο ματς στην Τούμπα, που δεν συνδυάστηκε τελικά με πρόκριση ήταν αυτό κόντρα στη Νάπολι του μεγάλου Μαραντόνα για το πρωταθλητριών (περίοδο 1988-89). Το τελικό 1-1 με πολύ καλή εμφάνιση (έχασε με 1-0 στην Ιταλία) είναι από τις πιο σημαντικές βραδιές της ομάδας.

Οπως και η νίκη επί της Τόττεναμ στο Λονδίνο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λίγκ, χωρίς αντίκρισμα.Αλλά παρόλου που δεν είχε τοσο μεγάλες στιγμές στην ευρώπη παραμένει μια από τις καλύτερες Ελληνικες ομάδες.

κατάλογοςΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει πλούσια ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αρκετές σημαντικές επιτυχίες στην πολυετή παρουσία του στην Ευρώπη. Την περίοδο 1959–60 ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε στα ευρωπαϊκά σαλόνια και μάλιστα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου όμως στάθηκε άτυχος αφού η κλήρωση του έφερε αντίπαλο στα προκριματικά την Μίλαν. Παρόλα αυτά στο ιστορικό πρώτο επίσημο παιχνίδι ελληνικής ομάδας σε μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, ο Ολυμπιακός κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη από την πανίσχυρη πρωταθλήτρια Ιταλίας με 2–2, έχοντας μάλιστα προηγηθεί δύο φορές, αλλά αποκλείστηκε στο Σαν Σίρο του Μιλάνο με ήττα 1–3. Οι ερυθρόλευκοι διατηρούν και άλλα ρεκόρ στην ευρωπαϊκή τους ιστορία, αφού την περίοδο 1963–64 στον προκριματικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε στον επόμενο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αποκλείοντας την πολωνική Ζαγκλεμπιέ. Μάλιστα οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες, αφού ο Ολυμπιακός κέρδισε στο Φάληρο με 2–1 και έχασε στην Πολωνία με 0–1, και έτσι οδηγήθηκαν σε τρίτο αγώνα σε ουδέτερο έδαφος και συγκεκριμένα στην Βιέννη, όπου ο Ολυμπιακός κέρδισε με 1–0 και έγινε η πρώτη ομάδα της χώρας που κέρδισε επίσημο ευρωπαϊκό αγώνα σε ξένο έδαφος. Ο Ολυμπιακός έχει να επιδείξει και άλλα μεμονωμένα επιτεύγματα στην Ευρώπη, όπως στον όμιλο του Champions League του 2002–03 όταν διέσυρε με το εξωπραγματικό 6–2 την δευτεραθλήτρια Ευρώπης Μπάγερ Λεβερκούζεν στην Ριζούπολη, που αποτελούσε για την επόμενη δεκαετία τη μεγαλύτερη ήττα της γερμανικής ομάδας στην Ευρώπη. Ξεχώρισαν επίσης η ευρεία νίκη με 3–0 επί της Γαλατασαράι την επόμενη χρονιά στην ίδια διοργάνωση, η ιστορική νίκη με 2–1 επί της Γιουβέντους μέσα στην Ιταλία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 1999–00, καθώς και οι μεγάλες νίκες στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 2008–09 με 5–1 επί της Μπενφίκα και με 4–0 επί της Χέρτα Βερολίνου, με την τελευταία να είναι η μεγαλύτερη ήττα και αυτής της γερμανικής ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο Ολυμπιακός κατέχει επίσης το ρεκόρ εισιτηρίων ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη

Σχολιάστε

Top