Ο Γιώργος Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης

ΑΠΟ: Δήμητρα Κιούση - Μαρ• 20•18

Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς, σήμερα, 20 Μαρτίου 2018-μια μέρα πριν την 21η που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ποίησης- να προβληθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του λυκείου Ιαλυσού, η ταινία-ντοκιμαντέρ των Δημήτρη Κόκκινου και Γιώργου Τζεδάκη, «Ο Γιώργος Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης», από τους ίδιους τους δημιουργούς. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές/-τριες της Β΄Λυκείου.

Το έργο αποτελεί παραγωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Εμμ. και Μ. Σταματίου, καθώς και της Κινηματογραφικής του Ομάδας «CinéChevalier».  Η ταινία, διάρκειας 20 περίπου λεπτών, που προκρίθηκε στην τελική λίστα μεταξύ των καλύτερων του διεθνούς φεστιβάλ «Beyond the Borders» τον Σεπτέμβριο του 2017, πραγματεύεται το θέμα της σχέσης του ποιητή Γιώργου Σεφέρη με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, με αφορμή την επίσκεψη του στο μνημείο της Δωρικής Κρήνης της Φιλερήμου στην Ιαλυσό (η ταινία είχε προβληθεί το Νοέμβριο στη Ρόδο)

αφισα

Περίληψη:

«Το καλοκαίρι του 1971, λίγους μήνες προτού πεθάνει, ο Γιώργος Σεφέρης θα επισκεφθεί για μια μονοήμερη εκδρομή το νησί της Ρόδου. Κατά την επίσκεψή του αυτή θα ξεναγηθεί από τον φίλο του πεζογράφο Νίκο Κάσδαγλη σε ένα αρχαιολογικό μνημείο εξαιρετικής ομορφιάς, την Δωρική Κρήνη της Φιλερήμου. Η ταινία επιχειρεί, ακολουθώντας τα βήματα του ποιητή, να ανασυνθέσει το ύστατο αυτό βλέμμα του προς το αρχαιοελληνικό κάλλος. Ένα βλέμμα που μας καλεί να αναστοχαστούμε τη σχέση μας με τη δυσβάσταχτη πολιτισμική κληρονομιά που φέρουμε καθώς και με την οργιαστική ομορφιά της φύσης που μας περιβάλλει σε τούτο τον κλειστό τόπο που μας έλαχε να ζήσουμε. Ίσως έτσι μπορέσουμε ν’αναμετρηθούμε με τη σειρά μας με «τ’ αρχαία μνημεία και τη σύγχρονη θλίψη».»

Γιώργος Τζεδάκης & Δημήτρης Κόκκινος

https://www.youtube.com/watch?v=lqcgmu3-0c8

Υπεύθυνη Δράσης: Δήμητρα Κιούση, Φιλόλογος

 

Σχολιάστε

Top