Ιός του Έμπολα

ΑΠΟ: Αρβανίτου Ελπίδα - Δεκ• 02•14

Ιός Του Έμπολα

Η νόσος του Έμπολα είναι μια ανθρώπινη νόσος που προκαλείται από τον ιό του Έμπολα. Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσο της μετάγγισης του αίματος ή με τα υγρά του σώματος κάποιου μολυσμένου ζώου π.χ. (πίθηκοι , νυχτερίδα). Μέχρι τώρα δεν έχει τεκμηριωθεί η διάδοση του μέσω του αέρα. Μόλις  επέλθει η νόσος σε ανθρώπινο οργανισμό, η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και μεταξύ των ανθρώπων.

Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας: ποσοστό 50% έως και 90%  των ατόμων που μολύνονται  από τον ιό, και συνήθως καταλήγει στον θάνατο.

Συμπτωματολογία:

Τα συμπτώματα εμφανίζονται από δύο ημέρες έως και τρεις εβδομάδες από την επαφή με τον ιό. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους στον λάρυγγα, μυαλγίες και κεφαλαλγίες. Εμφανίζονται επίσης, συμπτώματα ναυτίας, εμέτου και διάρροιας, με ηπατικές και νεφρικές διαταραχές, μυαλγίες και επιπεφυκίτιδα. Σε αυτό το σημείο αναφέρονται ενίοτε αιμορραγικά προβλήματα και εντός μιας εβδομάδας συνήθως αναπτύσσεται σοκ, κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας .

Πρόληψη:

Η πρόληψη περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης από μολυσμένους πιθήκους και χοίρους σε ανθρώπους. Αυτό σημαίνει προληπτικούς ελέγχους αυτών των ζώων για μόλυνση, επακόλουθη θανάτωση εφόσον αποδειχθούν θετικά στον ιό και κατάλληλο ενταφιασμό. Το κατάλληλο μαγείρεμα του κρέατος και η προστατευτική ενδυμασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και χειρισμού κρεάτων είναι επίσης επιβοηθητική, όπως και η προστατευτική ενδυμασία και το πλύσιμο των χεριών, όταν βρίσκεται κανείς κοντά σε άτομο που έχει προσβληθεί από τη νόσο. Δείγματα σωματικών υγρών και ιστών από νοσήσαντες  χρειάζονται ειδικό χειρισμό.

EMPOLA22_520886521

2 Comments

  1. Ο/Η selmalisk λέει:

    το άρθρο σου μου κάλυψε αρκετές από τις απορίες μου σχετικά με αυτόν τον ιό

Σχολιάστε

Top