Η μόδα στην ψυχολογία των νέων

ΑΠΟ: Αναγνώστη Ζωή - Δεκ• 09•14

Η μόδα σε κάθε χρονική περίοδο αφορά  τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τα μαλλιά και τους τρόπους συμπεριφοράς. Οι εναλλαγές στις τάσεις της μόδας είναι συχνές και συνήθως βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην νεολαία.

Οι νέοι νιώθουν την ανάγκη να ακολουθούν μια οποιαδήποτε τάση της μόδας, γιατί ταυτίζονται με αυτήν. Η μόδα συμφωνεί με το ιδεολογικό περιεχόμενο της νεολαίας, δηλαδή με τις νέες ιδέες και την λογική της αλλαγής.

Σε κάθε μία από τις προηγούμενες δεκαετίες το στυλ και το ντύσιμο των νέων είχε και ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα.Στην δεκαετία του ’70 ήταν τα μακριά μαλλιά και οι φαβορίτες. Στην δεκαετία του ’80 ήταν τα πολύχρωμα ρούχα. Στην δεκαετία του ’90 επικρατέστερο ήταν το αθλητικό ντύσιμο.

Τα Μέσα Μαζικής Ενυμέρωσης  καθορίζουν την τάση της μόδας για καταναλωτικούς λόγους. Οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, τα μοντέλα και οι αθλητές επηρεάζουν τους νέους και τους «ψυχαναγκάζουν»  να ταυτιστούν με μια τάση της μόδας.

Σε κάθε εποχή υπάρχουν πάντα κάMB_Fashion_v03ποιοι που ντύνονται διαφορετικά από την πλειοψηφία. Τα μακριά μαλλιά, τατουάζ, σκουλαρίκια και τα σκισμένα ρούχα είναι ακραίες εμφανίσεις για κάποιες εποχές. Αντίθετα το κουστούμι,το ταγιέρ και η τσάντα εργασίας παραπέμπει σε σοβαρό στυλ. Οι φόρμες, τα αθλητικά παπούτσια και το αθλητικό καπέλο θεωρείται φυσιολογικό στυλ.

Οι νέοι επιλέγουν το ντύσιμό τους είτε γιατί θέλουν να διαφέρουν είτε γιατί μ’αυτό τον τρόπο θέλουν να δείξουν την αντίδρασή τους σε κάτι είτε για δικούς τους άγνωστους λόγους.

Όποιος και να είναι ο λόγος που κάποιος ακολουθεί πιστά την μόδα , αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά είναι πως :

«Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να είσαι υπερβολικά μοντέρνος. Διατρέχεις το κίνδυνο να γίνεις ξαφνικά υπερβολικά ξεπερασμένος.»

Oscar Wilde, 1854-1900, Ιρλανδός συγγραφέας

 

 

2 Comments

  1. Ο/Η Κουφού Δώρα λέει:

    Το άρθρο σου είναι επίκαιρο και πολύ σημαντίκο για τους νέους Είναι άμεσο και περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια την επιρροή που ασκεί η μόδα στην ψυχολογία των νέων Είναι πολύ ενδιαφέρον μπράβο πολύ καλή δουλεια !

  2. Ο/Η Άννα λέει:

    Το άρθρο σου είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και φαίνεται να περιγράφεις την πραγματική εικόνα του ρόλου της μόδας στη ζωή των νέων…πολυ ωραίο,μπράβο!!

Σχολιάστε

Top