Εθελοντική δωρεά μυελού των οστών.

ΑΠΟ: Άννα Καΐκη - Μαρ• 02•15

Καλό θα ήταν πριν μιλήσουμε για την εθελοντική δωρεά του μυελού να εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι ο μυελός των οστών, αφού ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας πάσχει ή ακόμα και πεθαίνει από αυτή την ασθένεια.

Τι είναι ο μυελός των οστών;

Ο μυελός των οστών είναι ένας μαλακός, λιπώδης ιστός, ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό οστών.

Μακροσκοπικά ανάλογα με την εμφάνισή διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • ερυθρός μυελός των οστών, πλούσιος σε ερυθροκυττάρων
  • κίτρινος μυελός των οστών, πλούσιος σε λιποκύτταρα και δεν παράγει κύτταρα του αίματος.

Σήμερα,  ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας πάσχει ή ακόμα και πεθαίνει από σοβαρές αιματολογικές ασθένειες. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μυελός, το «εργοστάσιο» του οργανισμού που παράγει κύτταρα αίματος, παθαίνει βλάβη. Σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζονται ασθένειες όπως λευχαιμία και αντιμετωπίζονται είτε με την χορηγία φαρμάκων είτε με την μεταμόσχευση κυττάρων. Το μόσχευμα χορηγείται στον ασθενη με μετάγγιση αίματος !

Διαδικασία δωρεάς:

Εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18 έτος της ηλικίας του και δεν είναι μεγαλύτερος από 55 (προτιμότερο 50) χρόνων, δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών (παρόμοιες με την παρακάτω διαδικασία:
• Ενημερώνεται προφορικά και με έντυπο υλικό για όλες τις πλευρές της δωρεάς μυελού των οστών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια του εθελοντισμού, της δωρεάς προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη, της ανωνυμίας και της ελευθερίας του δότη για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την τελική δωρεά του μυελού του.
• Συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο με ιατρικές πληροφορίες, από τις οποίες κρίνεται η καταλληλότητα του να συμπεριληφθεί στους εθελοντές.
• Συμπληρώνει ένα έντυπο με προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα κ.α.), τα οποία παραμένουν αυστηρά εμπιστευτικά.
• Υπογράφει δήλωση συγκατάθεσης, όπου εκφράζει την επιθυμία του να περιληφθεί στους εθελοντές χωρίς αυτό να σημαίνει δέσμευσή του για την συμμετοχή του στα επόμενα βήματα της διαδικασίας εάν βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή.
• Υποβάλλεται σε λήψη μικρής ποσότητας αίματος (15 ml περίπου), προκειμένου να καθορισθεί ο ιστικός του τύπος (HLA) για να μπορεί να συγκριθεί με εκείνους των ασθενών.
• Τα HLA αντιγόνα του εθελοντή δότη καταγράφονται στο αρχείο του Κέντρου Δοτών και το Εθνικό Αρχείο Δοτών του ΕΟΜ, από τον οποίο και αναφέρονται στο Διεθνές Αρχείο. Αντίθετα, τα προσωπικά του στοιχεία παραμένουν τοπικά και δεν γίνονται γνωστά σε κανέναν εκτός του προσωπικού του Κέντρου όπου στρατολογήθηκε ο εθελοντής και της Εθνικής «Δεξαμενής» εάν ο ίδιος έχει συγκατατεθεί γι” αυτό.
• Ο εθελοντής δότης μπορεί να παραμείνει στο αρχείο ως τα 55 του χρόνια. Έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή του οποιαδήποτε στιγμή, αλλά και την υποχρέωση να ενημερώνει για τυχόν αλλαγές στην υγεία του ή στα προσωπικά του στοιχεία.
• Με τα σημερινά δεδομένα (αριθμό εθελοντών και ασθενών που χρειάζονται δότη ετησίως), 1 στους 15.000 εθελοντές θα κληθεί να δώσει τελικά μυελό για ασθενή.

Πηγή πληροφοριών: «Φλόγα – Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια»

                                                                     http://www.floga.org.gr/

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment

  1. Ο/Η Δεσποινα-Κυριακη λέει:

    Αυτό το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον , αφού μας πληροφορεί για τν εθελοντή δότη μυελού των οστών ..Ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους και ειδικότερα τους δότες αλλά και τους παθόντες.Μας ενημερώνει για τη διαδικασία δωρεάς και για το τι είναι ο μυελός.

Σχολιάστε

Top