ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ της Πολυτίμης Μαντά

- Μαρ• 10•13

Ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει κάθε άνθρωπο. Είναι κάτι παραπάνω από άσκηση. Είναι ένας όρος που ξεφεύγει από τα τυπικά όρια της εκγύμνασης του σώματος μέσα από ένα διευρυμένο ασκησιολόγιο. Ο αθλητισμός είναι μια αξία και χρειάζεται ψυχή. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και προσπάθεια. Ο αθλούμενος ασκεί ταυτόχρονα σώμα και πνεύμα, και τα συντονίζει έτσι ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους αρμονικά. Αυτή η συνεργασία σώματος και πνεύματος, βοηθά τον άνθρωπο να ξεπερνά καθημερινά τον εαυτό του, να γίνεται καλύτερος και να θέτει όλο και υψηλότερους στόχους. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» που έλεγαν και οι Αρχαίοι Έλληνες.

Ο αθλητισμός υπάρχει ήδη από τα αρχαία χρόνια. Στην χώρα μας άλλωστε πρωτοξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το πρώτο επίσημο δείγμα αθλητισμού, (8ος π.Χ. αιώνας). Φυσικά, εκείνη την εποχή τα αγωνίσματα ήταν κυρίως δρόμοι, άλματα και ρίψεις, ήταν δηλαδή όλα, με σημερινά δεδομένα, αγωνίσματα του κλασσικού αθλητισμού (στίβου). Οι αγώνες αυτοί γίνονταν κάθε 4 χρόνια στην Ολυμπία. sports

Προχωρώντας στον χρόνο, ανακαλύπτουμε ότι περίπου την 3η χιλιετία π.Χ. οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρωτεργάτες των αγώνων πάλης, δρόμων και βάδην. Στην περίοδο ακμής της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, απουσιάζει από τους αθλητικούς χώρους το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι» και ‘γεννιέται’ ο αθλητισμός ως μέσο ψυχαγωγίας του κοινού (βάρβαροι αγώνες του Ρωμαϊκού Ιπποδρόμου). Κατά τον 8ο μ.Χ. αιώνα, ο αθλητισμός γίνεται μέσο επίδειξης της ευγενικής καταγωγής (ιπποτικοί αγώνες), αγώνες οι οποίοι περιελάμβαναν ανάδειξη του νικητή και θάνατο του ηττημένου. Τον 12ο αιώνα, εισάγονται στα έως τότε γνωστά αθλήματα, οι ρίψεις σφαιρών (παραπλήσιες των σημερινών ρίψεων). Κατά τον 16ο αιώνα, δημιουργούνται οι πρώτες ρακέτες και σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες σφαίρες ξεκινούν αθλήματα όπως η αντισφαίριση. Τον 20ο αιώνα, ο αθλητισμός ξεκινά να είναι πιο οργανωμένος, και με πιο αυστηρά δομημένα όρια – κανόνες. Εμφανίζεται όμως και μια τάση εμπορευματοποίησης του αθλητισμού καθώς εισάγονται στα στάδια το χρήμα και η διαφήμιση των κερδοφόρων αθλημάτων από τα ΜΜΕ. Στις μέρες μας, (21ος αιώνας), σε αθλητές με υψηλές επιδόσεις σε ορισμένα αθλήματα, πολλά κράτη δίνουν επιπλέον βαθμούς για την είσοδο των αθλητών – μαθητών στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα (στην χώρα μας το ποσοστό αγγίζει το 10%) και  κάποια πανεπιστήμια του εξωτερικού δίνουν υποτροφίες σε παιδιά με καλές αθλητικές και σχολικές επιδόσεις.

Ο αθλητισμός προσφέρει μια ισορροπία στο άτομο. Το βοηθά να γίνει πιο δυνατό και πιο ενεργητικό. Αντιμετωπίζει ευκολότερα το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. Ο αθλητισμός είναι ζωή…

Νεαροί αθλητές και αθλήτριες, φίλοι μου, στους οποίους έθεσα την ερώτηση «Τι είναι κατά τη γνώμη σας ο αθλητισμός;», απάντησαν:

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΧΑΡΑ

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

ΕΚΦΡΑΣΗ

ΖΩΝΤΑΝΙΑ

ΑΓΑΠΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ

ΕΚΤΟΝΩΣΗ

Σχολιάστε

Top