Τα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης

316dcafa93ed9d0e6077b32ea87179dc_XLΥπάρχουν πολλά πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Όμως λίγα είναι αυτά που ξεχωρίζουν. Μερικά από αυτά είναι το αγγλικό ή αλλιώς Premier league, το ιταλικό ή αλλιώς Serie A. Ανάμεσα  στα μεγάλα αυτά πρωταθλήματα είναι ακόμη και το Ελληνικό. Ας τα πάρουμε όμως τώρα ένα ένα.

Αγγλικό (Premier League): Το αγγλικό ποδόσφαιρο προσφέρει το καλύτερο θέαμα σε όλους. Είκοσι ομάδες με έναν σκοπό, την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εφόσον η Αγγλία είναι σε ένα υψηλό επίπεδο η πρώτες 8 ομάδες της κατάταξης προκρίνονται σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως το Champions league. Υπάρχουν 5 κατηγορίες. Οι τελευταίοι 3 της πρώτης κατεβαίνουν στην δεύτερη και ανεβαίνουν οι πρώτοι 2 της δεύτερης κατηγορίας και ο νικητής τον πλέι οφ (διαδικασία μετά το τέλος τις χρονιάς μεταξύ τεσσάρων ομάδων). Μερικές μεγάλες αγγλικές είναι η Λίβερπουλ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κ.α.

Το Ισπανικό(LaLiga): Όπως και το Αγγλικό ποδόσφαιρο το Ισπανικό μας προσφέρει υπέροχα θεάματα. Έχει 8 ομάδες στην Ευρώπη. Ακολουθεί το ίδιο σύστημα υποβιβασμού με την Αγγλία με τις τελευταίες τρείς ομάδες να υποβιβάζονται. Το Ισπανικό πρωτάθλημα έχει μεγάλη ιστορία και μεγάλες ιστορικά ομάδες. Όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης. Όταν αυτές η δύο ομάδες παίζουν μαζί όλα τα βλέμματα στρέφονται πάνω τους. Αυτό το ντέρμπι μεταξύ των δύο αυτών ομάδων ονομάζεται el classico. Είναι πιθανότατα το καλύτερο ντέρμπι που έχει δει ποτέ ο κόσμος του ποδοσφαίρου.

Το Γερμανικό(Bundesliga): Όπως και τα παραπάνω πρωταθλήματα έχει 8 ομάδες στην Ευρώπη και το ίδιο σύστημα υποβιβασμού. Στην Γερμανία υπάρχουν τα πιο ωραία και μεγάλα γήπεδα όπως το Allianz Arena ή το Borussia Park. Οι κάτοχοι αυτών των γηπέδων είναι η Μπάγιερν Μονάχου η Μπορούσια Ντόρτμουνντ και γκλάντμπαχ. Αυτές οι τρεις και άλλες λίγες ομάδες κυριαρχούν στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Το Ιταλικό(Serie A): Έχει τέσσερεις κατηγορίες όμως και αυτή ακολουθεί το ίδιο σύστημα υποβιβασμού. Οι πρώτοι 7 περνάνε στην Ευρώπη. Πολλοί θρύλοι πέρασαν από το Ιταλικό ποδόσφαιρο όπως ο Ντιέγκο Μαραντόνα στην Νάπολι ο οποίος απεβίωσε πριν λίγες ημέρες. Οι ομάδες που λάμπουν στο ιταλικό ποδόσφαιρο είναι η Γιουβέντους, η Νάπολι, η Ρόμα, η Ίντερ, η Μίλαν και η Αταλάντα.

Γαλλικό (league A): Χώρα με τέσσερεις κατηγορίες και ολόιδιο σύστημα υποβιβασμού. Το γαλλικό πρωτάθλημα είχε πολλούς θρύλους του αθλήματος όπως τον Καντονά η τον Τιερί Ανρί. Επίσης τώρα η Παρί Σεν Ζερμαίν έχει ένα αρκετά υποσχόμενο ταλέντο που μόλις 20 χρονών θεωρείται ένας από τους καλύτερους. Οι καλύτερες ομάδες της Γαλλίας είναι η Παρί Σεν Ζερμαίν η Λυών και η Λίλ.

 Κωστής Πουτακίδης, μαθητής β΄ γυμνασίου

Σχολιάστε

Top