Εορτή 25ης Μαρτίου

ΑΠΟ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Απρ• 24•13

Χατζηγεωργίου Σοφία

Φιλόλογος

Την Παρασκευή 22/3/2013, το σχολείο μας τίμησε με την καθιερωμένη γιορτή, την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στην εκδήλωση πήραν μέρος αρκετά παιδιά, του Γυμνασίου και του Λυκείου, που συμμετείχαν είτε στη χορωδία, είτε στους χορούς, είτε στις απαγγελίες και στις δραματοποιήσεις.

Στόχος των διοργανωτών ήταν, χωρίς να παραγνωρίσουμε τα κατορθώματα των ηρώων και το ιστορικό πλαίσιο της γιορτής, να σταθούμε περισσότερο στη δύναμη, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία αυτών των ανθρώπων, που απελευθέρωσαν και έχτισαν λιθαράκι-λιθαράκι το νέο ελληνικό κράτος. Αλήθεια, που τη βρήκαν τόση δύναμη, αυτοί, μια χούφτα άνθρωποι, να αντισταθούν και στον Τούρκο δυνάστη, και στους ντόπιους υποστηρικτές του, και στις ευρωπαϊκές δυνάμεις, που ήταν εξαρχής και για πολύ διάστημα ενάντιοι; Γι’ αυτό το λόγο, παρουσιάσαμε, μέσα από τις απαγγελίες των μαθητών, αυτούσια τα λόγια και τις σκέψεις διαφόρων ελλήνων αγωνιστών, για να φανεί με λιτό και λακωνικό τρόπο, το μεγαλείο της ψυχής τους.

Μέσα από δραματοποιήσεις, όπως του Παπαφλέσσα, λίγο πριν από τον ηρωικό θάνατό του στο Μανιάκι, ή των ανώνυμων γυναικών του πολιορκημένου Μεσολογγίου, όπως πέρασαν στην αθανασία μέσα από τους στίχους του εθνικού μας ποιητή, θελήσαμε να συναισθανθούμε το μέγεθος των πράξεων και της θυσίας τους και να ψηλώσουμε κι εμείς λίγο, στο πλάι τους.

Και είναι αλήθεια, ότι στις δύσκολες για τη χώρα και για όλους μας μέρες μας, λίγη περηφάνια από τα διδάγματα των παλιών μας χρειάζεται. Έτσι, ντύσαμε έναν μαθητή περήφανο και επιβλητικό Κολοκοτρώνη και αξιοποιήσαμε το μονόλογο του Κολοκοτρώνη, από το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που απευθύνεται στους νεοέλληνες, σε μια δυσβάστακτη συγκυρία της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, της Χούντας των Συνταγματαρχών, και τους καλεί σε αφύπνιση και αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι τα λόγια του είναι πάντα επίκαιρα. Αξίζει να απομονώσουμε μια φράση: «εμείς επολεμήσαμε, για να ’χετε εσείς τα γράμματα και το ψωμί που δεν είχαμε, και να μη χρειάζονται θάματα, για να ζήσετε μια ζωή ανθρώπινη. Αφήστε το δικό μας αγώνα και κοιτάξτε το δικό σας!». Η ανταπόκριση των μαθητών δικαίωσε την επιλογή μας.

Όμως μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των μαθητών –και όσων συμμετείχαν και αυτών που παρακολούθησαν- στα χορευτικά. Κι εδώ αποφύγαμε τα τετριμμένα ακούσματα και παρουσιάσαμε αυθεντικούς παραδοσιακούς χορούς, απ’ όλο τον ελληνισμό. Γιατί, ας μη ξεχνάμε, πως ανεξάρτητα από το ποιες περιοχές πέτυχαν την απελευθέρωσή τους τότε, το 1821 ξεσηκώθηκαν όλοι οι Έλληνες, από τη Μακεδονία ως την Κρήτη και από την Μ. Ασία και τα νησιά του Αιγαίου, ως την Κύπρο. Και όσοι δεν απελευθερώθηκαν τότε, συνέχισαν να αγωνίζονται για περισσότερα από 100 χρόνια για να ενωθούν με την Ελλάδα. Η εθνική μας γιορτή λοιπόν, τιμά όλο τον ελληνισμό.

Άντε, και του χρόνου!

Θεόδωρος Βρυζάκης, Έξοδος Μεσολογγίου

Θεόδωρος Βρυζάκης, Έξοδος Μεσολογγίου

 

Σχολιάστε

Top