Σκουτάρι – Πλύτρα / Παχιάμμος – Μαυροβούνι – Αρχάγγελος

arhaggelos

Σκουτάρι

skoutari

Το Σκουτάρι είναι ένα πανέμορφο Μανιάτικο χωριό 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γυθείου. Η αμμώδης παραλία του το κάνει ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές. Ο μικρός κόλπος που ξετυλίγεται μπροστά του κάνει τη θάλασσα ήρεμη σχεδόν όλο το καλοκαίρι.

 

Πλύτρα / Παχιάμμος

Η Πλύτρα ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Ασωπού που βρίσκεται στο Δήμο Μονεμβάσιας του νομού Λακωνίας.

plitra

Απέναντι από την Πλύτρα και πριν από το ακρωτήριο Ξυλί βρίσκεται ο οικισμός Καραβοστάσι με παραδοσιακά πέτρινα οικήματα. Το λιμάνι της Πλύτρας βρίσκεται κατ΄ έναντι του λιμένα Γυθείου, στην ανατολική πλευρά του Λακωνικού κόλπου στον ομώνυμο όρμο, του μυχού του ευρύτερου όρμου Ξυλής. Ο λιμένας της Πλύτρας εκτός από τα σκάφη και τις ψαρόβαρκες των μονίμων κατοίκων μπορεί να φιλοξενεί και σκάφη αναψυχής. Παλαιότερα ήταν λιμένας προσέγγισης πλοίων της άγονης γραμμής Πειραιά – Γυθείο – Καλαμάτα – Πάτρα – Κέρκυρα. Στην Πλύτρα υφίσταται τελωνειακός υπάλληλος που εκτελεί παράλληλα καθήκοντα υπαλλήλου λιμένος, υπαγόμενος στο Υπολιμεναρχείο Γυθείου.Η Πλύτρα είναι παραθαλάσσιος αραιοχτισμένος οικισμός πολύ κοντά ( 4 χιλ. ) στα Παπαδιάνικα του Δήμου Μονεμβάσιας και 17 χλμ. από τους Μολάους, επίσης απέχει από την Αθήνα 290 χιλ. και από την Σπάρτη 73 χιλ. Στη Πλύτρα θα βρείτε πεντακάθαρες παραλίες με γαλανά νερά, ιδανικές για κολύμβηση και για ψάρεμα,όπως η «Παχειά Άμμος» (που διακρίθηκε με «Γαλάζια Σημαία»). Ο πληθυσμός της το 1950 ήταν περίπου 50 κάτοικοι, το 1971 83, το 1981 87 και το 2001 167.

Πηγή: Wikipedia

Μαυροβούνι 

mavrovouni

Το Μαυροβούνι είναι μια πανέμορφη παραλία 2 χιλιόμετρα νότια του Γυθείου.

Αρχάγγελος 

arhaggelos

Ο Αρχάγγελος Λακωνίας είναι ένα παραλιακό γραφικό χωριό που βρίσκεται την ανατολική ακτή του Λακωνικού Κόλπου, στο νότιο άκρο του ευρύτερου όρμου Ξυλής, η παραλία του οποίου διαγράφει ομώνυμο ορμίσκο. Αποτελεί έναν από τους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας.

Το όνομά του έλαβε από την ομώνυμη εκκλησία του χωριού που δεσπόζει στη παραλία του. Οι κάτοικοι του Αρχαγγέλου ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την αλιεία καθώς και με τον θερινό τουρισμό. Σημειώνεται ότι στη γύρω περιοχή έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα Μαγγανίου.

Ο Αρχάγγελος Λακωνίας άλλοτε αποτελούσε οικισμό της κοινότητας Δαιμονίας της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς του Νομού Λακωνίας. Σήμερα υπάγεται στο Δήμο Ασωπού στο δημοτικό διαμέρισμα Δαιμονίας του αυτού Νομού. Το 1971 αριθμούσε 24 μόλις κατοίκους, το 1981 έφθασαν τους 46 ενώ στη τελευταία απογραφή του 2001 αριθμούσε πλέον 66 κατοίκους.

 

Άγαλμα Λεωνίδα

leonidas

Στο νεότερο μνημείο που υπάρχει σήμερα στις Θερμοπύλες προς τιμή του Λεωνίδα, όπου βρίσκεται και το άγαλμά του, είναι χαραγμένη η απάντησή του στην απαίτηση του Ξέρξη «Μολών Λαβέ».

Στη Σπάρτη βρέθηκε το άγαλμα του Λεωνίδα παριστάνοντας ένα πολεμιστή χωρίς μουστάκι, με Αττικού τύπου περικεφαλαία, έργο των αρχών του 5ου αιώνα π.Χ. και από τη στάση του σώματος μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κρατούσε στο αριστερό χέρι ανασηκωμένη ασπίδα, ενώ σ

Top