ΞΙΦΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ- Παντσέτα χοιρινή γεμιστή με τυρί και λαχανικά[χριστουγεννιάτικο φαγητό]

ΑΠΟ: admin - Δεκ• 14•12

Αρθρογράφοι: Χάζλαρη Δήμητρα, Τσουκαράκη Ελισσάβετ, Βούλγαρη Μαριαλένα

ΞΙΦΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ

 Υλικά

  • 6 φέτες ξιφία
  • 2 μέγαλες πατάτες κομμένες σε φέτες
  • 4-5 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 10 ντοματίνια ολόκληρα
  • 2 κ.τ.γ. πέστο βασιλικού 
  • 8 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 8 κ.τ.σ κρασί λευκό

     Εκτέλεση

  1. 1.    Σε ένα μπολ  αδειάζετε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τα

      ντοματίνια. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το μισό

      ελαιόλαδο, προσθέτετε ενα κουταλάκι πέστο και

      ανακατεύετε. Τα αδειάζετε σε ένα ταψί.
      2. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζετε τον ξιφία με το υπόλοιπο πέστο

          και κάνετε χώρο  ανάμεσα στα λαχανικά και τοποθετείτε 

          τον ξιφία.

          Περιχύνετε με το κρασί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο,

          αλατοπιπερώνετε και ψήνετε στους 180 βαθμούς

          για 30-40 λεπτά.

                    (και προσέξτε μην το  κάψετε κοιτώντας t.v κορίτσια!)
          Σερβίρετε ζεστό με σαλάτα!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

 Παντσέτα χοιρινή γεμιστή με τυρί και λαχανικά[χριστουγεννιάτικο φαγητό]

Μια παντσέτα χοιρινή (ανάλογα τα άτομα, ζητάτε στο χασάπη μεγάλη η μικρή. Όσο πιο μεγάλη όμως τόσο περισσότερο λίπος θα έχει).
Τυρί σκληρό (κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα ή ανάλογα με τα γούστα του καθενός-εδώ έβαλα γραβιέρα και ρεγκάτο που είχα).
Ντομάτα, καρότο, πιπεριές πράσινες, κομμένα σε στενόμακρα κομμάτια, σκόρδο (ό,τι αρέσει στον καθένα).
Μουστάρδα της αρεσκείας σας (εγώ προτιμώ μια πικάντικη).
Αλάτι, πιπέρι
Λεμόνι

Προετοιμασια:
Παραγγέλνουμε στο χασάπη μας μια παντσέτα χοιρινή. Του ζητάμε να μας την καθαρίσει από κόκκαλα αλλά να ΜΗΝ την τεμαχίσει σε κομμάτια. Τα κοκκαλάκια που θα βγάλει ο χασάπης δεν τα πετάμε, αλλά τα βάζουμε μέσα στο ταψί.
(Λέω ζητάμε από τον χασάπη επειδή σε μικρά μέρη όπως εδώ καμιά φορά δεν είναι διαθέσιμη. Στο δικό μου χασάπη 2-3 ώρες νωρίτερα είναι αρκετό να τον έχω ειδοποιήσει).
Αν η παντσέτα είναι πολλή μεγάλη του ζητάμε να την κόψει στα δύο για να χωράει κατά μήκος στο ταψί μας.

Εκτέλεση:
Όση ώρα προετοιμάζουμε το κρέας προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω αντίσταση.

Πλένουμε την παντσέτα, τη στεγνώνουμε.

Τεμαχίζουμε τα λαχανικά, τις πιπεριές σε ζουλιέν (στενόμακρα κομμάτια) τις ντομάτες το ίδιο και τα καρότα στενόμακρα στα 4 κομμάτια ή ανάλογα το μέγεθος του καρότου

Βάζουμε σε μια καθαρή επιφάνεια την παντσέτα με την καθαρισμένη από κόκκαλα μεριά προς τα πάνω έτσι ώστε η πλευρά με το λίπος να μείνει εξωτερικά.

Αλατοπιπερώνουμε όλη την παντσέτα από την πάνω πλευρά.

Βάζουμε μουστάρδα σε όλη την πάνω πλευρά.

Τοποθετούμε λαχανικά και τυρί κατά μήκος της παντσέτας 2-3 φορές ανάλογα με το μέγεθός της. Το τυρί να μην είναι κομμένο μικρά κομμάτια γιατί λιώνει και φεύγει.

Όταν έχουμε τελειώσει με τη γέμιση, το τυλίγουμε σφιχτά.

Κατόπιν, το τυλίγουμε σφιχτά με σπάγγο ειδικό για ψητά, υπάρχει σε σούπερ μάρκετ ή με δίχτυ (εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ δίχτυ, πάντα το δένω με σπάγκο ή κλωστή για … πλέξιμο- μη γελάτε!)

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στο άλλο κομμάτι (αν μας το έχει κόψει στα δύο).

Βάζουμε την παντσέτα σε βαθύ ταψί ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ λάδι. Βγάζει δικό της λίπος.

Ρίχνουμε λεμονάκι από πάνω και λίγο νερό (ένα ποτήρι του νερού ή και παραπάνω, να καλύψουμε τον πάτο του ταψιού).

Απλώνουμε και στην εξωτερικη της μεριά αλατοπιπεράκι και λίγη μουστάρδα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο φούρνο στους 130 και ψήνουμε όλη νύχτα (5-6 ώρες) ΧΩΡΙΣ λαδόκολλα.

Είναι ένα φαγητό που έχω φτιάξει πάρα πολλές φορές γι αυτό και ούτε καν μετράω τα υλικά (όπως το νερό στο ταψί, δεν είμαι σίγουρη αν είναι ένα ή δύο ποτήρια.
Αν τύχει και σηκωθώ μέσα στη νύχτα το γυρίζω μια φορά, αλλιώς το γυρίζετε το πρωί να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά.
Όσο πιο σκληρό είναι το τυρί τόσο καλύτερα, γιατί με τόσες ώρες ψήσιμο θα δείτε πολλά κομμάτια του τυριού λιωμένα και βγαλμένα έξω από το κρέας. Επίσης βοηθάει και ένα πολύ σφιχτό τύλιγμα με το σπάγκο. Πάντως την έξοδο του τυριού δεν τη γλυτώνω. Αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα πως θα αποφύγω να μη φύγει το τυρί έξω, τον παρακαλώ να το πει.

Σχολιάστε

Top