Ακτινοβολία στο σπίτι

ΑΠΟ: admin - Δεκ• 17•12

Αθρογράφοι: Ιωάννου Στέλλα, Τζανής Ευάγγελος

 


Ποιές συσκευές στο σπίτι εκπέμπουν ακτινοβολία???


bluetooth.    
  • WLAN
  • baby monitor
  • τηήεόρασης
 Σήμερα σε μια σύγχρονη κατοικία βρίσκονται δυστυχώς πολλές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τις οποίες θα μπορούσαμε να τις κατατάξουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες: της υψηλής και της χαμηλής συχνότητας.
   
  Υψηλής συχνότητας θεωρούνται συνήθως όλες οι ασύρματες συσκευές καθώς και ο φούρνος μικροκυμάτων ο οποίος λειτουργεί στην υψηλότερη μάλιστα συχνότητα ακτινοβολίας από όλες τις άλλες συσκευές που υπάρχουν μέσα σε ένα σπίτι. Η συχνότητα αυτή είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτή των κινητών τηλεφώνων (1,5 έως 2,5 φορές περίπου) ενώ είναι ίδια με αυτή των συσκευών με bluetooth.
  Άλλη μια σημαντική πηγή ακτινοβολίας είναι το ασύρματο τηλέφωνο. Η συχνότητα λειτουργίας του εξαρτάται από το μοντέλο και είναι τις περισσότερες φορές ίδια με αυτή των κινητών τηλεφώνων και μερικές φορές ίδια ακόμα και με αυτή του φούρνου μικροκυμάτων! Το πιο τρομακτικό δε, είναι ότι πολλά σύγχρονα μοντέλα εκπέμπουν ακτινοβολία 24 ώρες το εικοσιτετράωρο άσχετα εάν μιλάει κανείς ή όχι στο τηλέφωνο! Αυτό πρέπει να ελεγχθεί με μια μέτρηση ακτινοβολίας και αν συντρέχει λόγος να απομακρυνθεί η συσκευή βάσης στην ανάλογη απόσταση ασφάλειας την οποία θα υποδείξει η μέτρηση.
  Μερικές νέες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, είναι τα διάφορα ασύρματα αξεσουάρ του κινητού και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Δηλαδή τα bluetooth και τα WLAN. Αυτά λειτουργούν στην ίδια υψηλή συχνότητα με αυτή του φούρνου μικροκυμάτων και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να τον ξεπεράσουν στο διπλάσιο. Το πιο άσχημο όμως είναι ότι μερικές συσκευές εξοπλισμένες με bluetooth και WLAN, είναι προρυθμισμένες από το εργοστάσιο να εκπέμπουν συνεχώς άσχετα εάν χρησιμοποιούνται! Πρέπει λοιπόν ο χρήστης να τις ελέγξει και να τις απενεργοποιήσει χειροκίνητα.
  Μια ακόμη περίπτωση πηγής ακτινοβολίας μέσα στο σπίτι είναι το baby monitor. Είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος αυτής της συσκευής διότι έχει να κάνει με παιδιά και μάλιστα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Δυστυχώς και εδώ υπάρχουν κάποια μοντέλα που δεν είναι εξοπλισμένα με αυτοματισμό που ανιχνεύει το θόρυβο, και επομένως εκπέμπουν συνεχώς για να παρακολουθούν το μωρό. Επίσης πρέπει απαραίτητα να τοποθετούνται στην απόσταση ασφάλειας που θα υποδείξει η μέτρηση της α
κτινοβολίας τους.
 
  Σε κάποια σπίτια ακόμη, ή σε κοντινά της περιοχής, υπάρχουν ραδιοτηλέφωνα και ερασιτεχνικοί ασύρματοι των οποίων η ακτινοβολία είναι αρκετά πάνω από τα όρια διότι οι χειριστές τους αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν δυνατούς ενισχυτές για να αυξήσουν την εμβέλεια της επικοινωνίας τους. Είναι κρίμα, εξαιτίας κάποιων, να ζημιώνονται και όλοι οι υπόλοιποι χωρίς να το θέλουν.
Οι σύγχρονες ανέσεις και ευκολίες κρύβουν κινδύνους που δεν μας γνωστοποιούνται πάντα. Ενημέρωση, έλεγχος, λήψη μέτρων προστασίας και συνετή χρήση πρέπει να είναι λοιπόν τα όπλα που θα μας βοηθήσουν να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και την υγεία μας. Είναι γνωστό σε όλους μας το παράδειγμα των χημικών λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, ενώ λιγότερο γνωστό είναι το παράδειγμα του τσιγάρου το οποίο στην αρχή διαφημίζονταν ως χαλαρωτικό και συστήνονταν ακόμα και σε παιδιά του δημοτικού!!! Μόνο μετά από δεκαετίες ερευνών και σκληρών αγώνων ιατρών ενάντια στις καπνοβιομηχανία που διέψευδαν και απέρριπταν τις προειδοποιήσεις, φτάσαμε μόλις πριν από λίγα χρόνια να παραδεχθούν όλοι ότι «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία».Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που παράγουν οι διάφορες ηλεκτρικές συσκευές με τις οποίες ζούμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά (πχ κινητά τηλέφωνα). Επειδή το αντικείμενο αυτό απαιτεί ειδικές γνώσεις, πολύς κόσμος ή δεν καταλαβαίνει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, ή υπερβάλει και φοβάται ακόμη και αθώα πράγματα. Επίσης οι εταιρείες αλλά και τα κράτη (ως οικονομικά συναλλασσόμενα με αυτές) εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του κόσμου τον παραπλανούν με έντεχνες εξηγήσεις που μοιάζουν λογικές και αληθοφανείς, *Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία για τις αιτίες του αυτισμού, οι ερευνητές συγκαταλέγουν ανάμεσα σε άλλες τη γενετική προδιάθεση και την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων. Ιδιαίτερα δε τα παράγωγα υδραργύρου που βρίσκονται μέσα στα εμβόλια, τα οδοντικά αμαλγάματα και τα μολυσμένα θαλασσινά.

  .   
Μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές θα προσπαθήσω με απλά λόγια να σας εξηγήσω τι συμβαίνει και ποιες είναι οι απάτες και οι μύθοι που χρησιμοποιούνται γύρω από το θέμα της ηλεκτρομαγνητικής μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν την παράγουν μόνο οι πομποί ραδιοφώνου, τηήεόρασης και κινητής τηλεφωνίας όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παράγουν και οι διάφορες ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά διότι κρύβουν έναν μικρό πομπό μέσα τους. Η πρώτη άποψη οδηγεί στο να οριστούν υψηλότερα όρια για την ένταση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και αυτή την άποψη υιοθετούν τα περισσότερα κράτη (Αμερική, Ευρώπη, Ελλάδα, κτλ) αφού βέβαια παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν «αρκετά» στοιχεία για να αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Η δεύτερη άποψη βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες οι οποίες έδειξαν αύξηση λευχαιμίας, καρκίνων, αποβολών, αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, σπάσιμο DNA, κ.α.για εντάσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας η οποία ήταν έως και χιλιάδες φορές κάτω από τα επίσημα όρια! Και εδώ φυσικά αρχίζει ο πόλεμοίς ανάμεσα στους υποστηρικτές των δύο απόψεων, ο οποίος κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι πόλεμος ανάμεσα στο οικονομικό συμφέρον και στο συμφέρον της υγείας μας.
Το ότι οι βλάβες μπορούν να συμβούν πολύ πριν αρχίσουν τα κύτταρα μας να θερμαίνονται, γίνεται εύκολα κατανοητό εάν γνωρίζουμε ότι τα κύτταρα μας και κυρίως το νευρικό μας σύστημα, επικοινωνούν μεταξύ τους ή με άλλα όργανα του σώματός μας, μέσω ηλεκτρικών σημάτων!!!!. Η Ελλάδα τώρα, θέλοντας να εξευμενίσει τις αντιδράσεις και τους φόβους των πολιτών, υιοθέτησε τα όρια της Ευρώπης μειωμένα κατά 20%. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό έως και γενναίο. Για κάποιον όμως που έχει τις τεχνικές γνώσεις, δε σημαίνει παρά μια μηδαμινή και ασήμαντη βελτίωση. Δυστυχώς το παραπάνω δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί μέσα σε λίγες γραμμές, αλλά ως παράδειγμα θα αναφέρω ότι στη περίπτωση των κεραιών των βάσεων κινητής τηλεφωνίας, το όριο στην απόσταση ασφάλειας που θέτει η Ελλάδα με αυτήν τη μείωση του 20% είναι μόλις μερικά εκατοστά του μέτρου μακρύτερα σε σχέση με αυτό της Ευρώπης!
Ας ακολουθήσουμε λοιπόν την αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης απέναντι σε έναν καινούργιο και ακόμη διερευνούμενο κίνδυνο, παρά του εφησυχασμού και της αδιαφορίας λόγω έλλειψης «επαρκών» στοιχείων.
       
  
*Ένα στα 100 παιδιά είναι σήμερα αυτιστικό, εκτιμούν αμερικανοί κλινικοί γιατροί,
ενώ πριν από είκοσι χρόνια μόνο 1 στα 10.000 παιδιά διαγιγνωσκόταν με κάποια μορφή αυτισμού. Η κατακόρυφη άνοδος συνέπεσε με το τεράστιο «κύμα» χρήσης κινητών τηλεφώνων και ασύρματων συσκευών από το τέλος της δεκαετίας του 1990. Σήμερα οι χρήστες ασύρματης τεχνολογίας αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια άτομα. 

  Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ καταγραφή των κρουσμάτων και στατιστική έρευνα. «Δεν ξέρουμε αν η αύξηση είναι πραγματική ή οφείλεται στην καλύτερη διάγνωση που κάνουμε. Παλαιότερα δεν μπορούσαμε να διαγνώσουμε τα ελαφρά περιστατικά, ενώ σήμερα έχουμε κατανοήσει όλο το φάσμα του αυτισμού», 
σημειώνει η Αλεξάνδρα Ρούσου, διευθύντρια του παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου Πεντέλης από το 1976 μέχρι το 2005. 

  *Σήμερα προειδοποιεί: «Μην χρησιμοποιείτε ασύρματη τεχνολογία στο σπίτι». Εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή στην ασύρματη τεχνολογία που αφορά παιδιά, όπως οι συσκευές παρακολούθησης βρεφών και τα παιχνίδια. 

«Οι ενσύρματες συσκευές είναι μακράν πιο ασφαλείς από τις ασύρματες. Τα ραδιοκύματα «κλείνουν» τις μεμβράνες των κυττάρων και διαταράσσουν την ενδοκυτταρική επικοινωνία. Κύτταρα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους δεν λειτουργούν ως ιστοί». 

  *Υπάρχουν πολλά ανεξάρτητα ερευνητικά δεδομένα που συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή. Ενα απ' αυτά είναι η ανακάλυψη της επιστημονικής ομάδας του Λ. Μαργαρίτη, διευθυντή του τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ότι: «Η ακτινοβολία των κινητών μπορεί σε επίπεδο 
κυττάρων να αυξήσει τον φυσιολογικό κυτταρικό θάνατο που υπάρχει σε κάθε αναπτυσσόμενο σύστημα. Στα δικά μας πειράματα ήταν η ωογέννηση στα έντομα, στον άνθρωπο είναι η δημιουργία των διαφόρων ιστών που επηρεάζεται αρνητικά από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες», καταλήγει ο καθηγητής.
Συντάκτης: Ιωάννου Στέλλα
Τελευταία τροποποίηση από: Ιωάννου Στέλλα

Σχολιάστε

Top