Αφιέρωμα στον Μίκυ Θεοδωράκη

ΑΠΟ: admin - Δεκ• 17•12

 

Αρθρογράφοι: Λιακοπούλου Δήμητρα, Θεοφανοπούλου Μαριανθούλα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο το 1925 και κατάγεται από την Κρήτη. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες περιοχές της επαρχίας. Συμμετείχε στην διαδήλωση της 25ης Μαρτίου το 1943 όπου και συλλήφθηκε από τους Ιταλούς και βασανίστηκε. Διέφυγε στην Αθήνα και αγωνίστηκε κατά των Γερμανών, ενώ συγχρόνως σπούδαζε στο Ωδείο Αθηνών. Το 1954 πηγαίνει με υποτροφία στο Παρίσι και σπουδάζει μουσική ανάλυση και διεύθυνση ορχήστρας.

Κατά το 1954-1960 δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή μουσική. Αργότερα το 1957 του απονέμεται το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ της Μόσχας για το έργο του Suite No 1 για πιάνο και ορχήστρα και συγχρόνως συνθέτει πολλά έργα συμφωνικής μουσικής και μουσικής δωματίου.

Το 1960 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου σηματοδοτείται η στροφή του προς το λαϊκό τραγούδι.

Ιδρύει την Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και δίνει πολλές συναυλίες σ” όλη την Ελλάδα με  τραγούδια της συμφωνικής μουσικής.
Το 1964 αναγνωρίζεται διεθνώς με τη σύνθεση της μουσικής για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, Αλέξης Ζορμπάς ενώ το 1963 εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ.

Γύρω στο  1967 περνά στην παρανομία και απευθύνει την πρώτη έκκληση για αντίσταση κατά της Δικτατορίας, ενώ ιδρύει την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της Δικτατορίας και συλλαμβάνεται την ίδια εποχή. Ωστόσο, αργότερα καταφέρνει να στείλει πολλά έργα του στο εξωτερικό.
Στον Ωρωπό η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται επικίνδυνα. Προσωπικότητες, δημιουργούν επιτροπές για την απελευθέρωσή του. Τελικά υπό την πίεση αυτή αποφυλακίζεται και βρίσκεται στο Παρίσι το 1970. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 1994 γιορτάστηκε πανηγυρικά στο Όσλο η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που στο μεταξύ έχει γίνει εθνικό τραγούδι του Ισραήλ  και του Ύμνου για την Παλαιστίνη που έγραψε ο Θεοδωράκης. Επισκέπτεται επίσης την Αλγερία, Αίγυπτο, Τύνιδα, Λίβανο και Συρία προσπαθώντας να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ αντιμαχομένων πλευρών. Το 1974 με την πτώση της Δικτατορίας γυρίζει στην Ελλάδα.

Το 1976 ιδρύει το Κίνημα «Πολιτισμός της Ειρήνης» και δίνει διαλέξεις και συναυλίες σ” όλη την Ελλάδα.

Το 1983 του απονέμεται το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη και δίνει πολλές συναυλίες στην Τουρκία.

Επίσης το 1986 πραγματοποιεί μεγάλη περιοδεία με συναυλίες σ” όλη την Ευρώπη κατά της ατομικής ενέργειας. Παράλληλα αγωνίζεται και για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες και στο Παρίσι καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των Τούρκων, κάτι που τελικά πετυχαίνει. Τέλος το 2002 παρουσιάζεται η όπερά του Λυσιστράτη, ένας αληθινός ύμνος στην Ειρήνη.

9 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ

 1. Χάθηκα

2. Δρόμοι παλιοί

3. Ροδιά τετράκλωνη

4. Όμορφη πόλη

5. Βοριάς χτυπάει τη πόρτα μου

6. Nύχτα μαγικιά

7. Μέρα Μαγιού μου μίσεψες

8. Οι στίχοι αυτοί

9. Στράτα τη στράτα   Νίκος Γκάτσος
Αν ενδιαφέρεστε για στίχους τραγουδιών του μουσικού συνθέτη πατήστε εδώ

 

Συντάκτης: Λιακοπούλου Δήμητρα
Τελευταία τροποποίηση από: Λιακοπούλου Δήμητρα

Σχολιάστε

Top