Συνέντευξη με έναν καραβομαραγκό

CoolClips_vc074857

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη που κάναμε στη Σκάλα Καλλονής συναντήσαμε τον καραβομαραγκό κ. Τάκη Ψαραδέλλη. Να τι μας είπε:

-         Καλημέρα κύριε Τάκη.

-         Καλημέρα σας.

-         Πείτε μας λίγα λόγια για την τέχνη σας.

-         Αυτή η τέχνη του, καραβομαραγκού, είναι από τις ωραιότερες τέχνες στον κόσμο. Όχι στην Ελλάδα, στον κόσμο. Αυτή η τέχνη δεν έχει σχέση με τον ναυπηγό. Οι καραβομαραγκοί βγαίνουν από τα ΤΕΙ και το Πολυτεχνείο. Μαθαίνουν να κάνουν σχέδια.

-         Πόσα χρόνια είστε καραβομαραγκός ?

-         Είμαι 53 χρόνια. Η τέχνη αυτή του καραβομαραγκού είναι τόσο παλιά όσο και ο κόσμος. Όταν έφτιαξε την φύση ο Θεός, τον άνθρωπο πάνω στη γη, ο άνθρωπος αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει μεταφορές. Μετέφερε την ύλη, τα πράγματα από ένα μέρος στο άλλο, από ένα μέρος στο άλλο και έφτιαξε σχεδίες. Και μετά εξελίχτηκε. Αυτή λοιπόν είναι η τέχνη του καραβομαραγκού. Εμείς οι καραβομαραγκοί στην Ελλάδα το φτιάχνουμε με τον δικό  μας παραδοσιακό τρόπο. Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι που πρέπει να τους ακολουθήσεις. Αν δεν τους ακολουθήσεις δεν θα μπορείς να φτιάξεις σκάφος ή θα το φτιάξεις και δεν θα είναι όμορφο. Αυτοί οι τύποι πηγαίνουν από πατέρα σε παιδί και  από παιδί σε άλλο πάλι παιδί.  Για να μπορείς να φτιάξεις βάρκες και καΐκια υπάρχει μια προϋπόθεση. Πρέπει να γουστάρεις την δουλειά.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ότι κάνετε στην ζωή σας να το αγαπάτε.  Ο πατέρας μου ήταν ψαράς. Έκανα την αρχή από εκεί. Ο πατέρας μου ήθελε να με κάνει πραγματευτή να γυρίζω να πουλώ πράγματα. Εγώ όμως την αγαπούσα την δουλειά. Και καθόμουν 3 καλοκαίρια εκεί χωρίς μια δραχμή και έμαθα.

-         Τσιράκι όπως λέμε

-         Ναι, ναι

-         Πήγα και στο ναυτικό το 1962 και από εκεί έμαθα.

-         Κύριε Τάκη,  η δουλειά τώρα έχει  πέσει , έχουν μειωθεί οι παραγγελίες?

-         Ναι, ναι σε όλη την Ελλάδα.

-         Ποιοι είναι οι λόγοι?

-         Ένας λόγος είναι τα πλαστικά. Ο άλλος είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

-         Δεν βοηθάνε τώρα να γίνουν νέοι ψαράδες?

-         Είναι βαθιά νυχτωμένοι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν.

-         Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη.

20160225_110051

Επιμέλεια συνέντευξης: Σίλια Φραγκοπούλου μαθήτρια Α΄τάξης

Σχολιάστε

Top