ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

xristougenniatika-glika-thermides-3

Μελομακάρονα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 φλ. λάδι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. αλυσίβα
  • 1 φλ. καφέ κονιάκ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κιλά αλεύρι


Σιρόπι:

  • 1 φλ. μέλι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. νερό

Γαρνίρισμα: 

  • 1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Πώς το κάνουμε:

  • Χτυπάμε επί τρία λεπτά το λάδι με τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το σταχτόνερο, τη σόδα διαλυμένη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το αλεύρι.
  • Κατόπιν ζυμώνουμε το μείγμα, το πλάθουμε και ψήνουμε επί 35΄ στους 200 βαθμούς.
  • Βάζουμε το σιρόπι να βράσει, και μόλις βράσει, κυλάμε πάνω τα μελομακάρονα και γαρνίρουμε.

Κουραμπιέδες

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 gr φρέσκο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού αμύγδαλα (ασπρισμένα και καβουρδισμένα)
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο και προσθέτουμε τμηματικά την ζάχαρη.
  2. Στην συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα και το αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και σφιχτή.
  3. Τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα και πλάθουμε σε ότι μέγεθος και σχήμα θέλουμε.
  4. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  5. Μόλις βγουν από τον φούρνο τους τυλίγουμε σε ζάχαρη άχνη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τους πασπαλίζουμε ζεστούς για να κολλήσει η ζάχαρη. Μυστικό που μου έμαθε η αγαπημένη μου γιαγιά.

Δοκιμάστε τους και θα έχετε σίγουρη επιτυχία…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

Σχολιάστε

Top