ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ

Εικόνα30

Πέρασμα κάτω από σκάλα: η δεισιδαιμονία αυτή αναφέρεται στη σκάλα που σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον τοίχο και το έδαφος υποδηλώνοντας την Αγία Τριάδα. Προφανώς το πέρασμα μέσα από αυτό το τρίγωνο δείχνει ασέβεια προς τα θεία και επομένως φέρνει κακή τύχη.

Μαύρη γάτα: υπάρχουν δύο παραλλαγές σε αυτή τη δεισιδαιμονία. Αν μια γάτα περάσει από μπροστά σου θεωρείται κακή τύχη, ενώ αν έρθει προς το μέρος σου τότε είναι καλός οιωνός.

Σταύρωμα δακτύλων: Η δεισιδαιμονία αυτή έχει θρησκευτικές ρίζες. Το σταύρωμα των δακτύλων είναι ένα είδος προστασίας γιατί τα δυο δάχτυλα που είναι το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζουν έναν κεκλιμένο σταυρό.

Ανοιχτή ομπρέλα μέσα στο σπίτι: η προέλευση της δεισιδαιμονίας αυτής είναι απλή. Ο, τι σχεδιάστηκε για έξω πρέπει να παραμένει έξω. Παρόλο που η σημερινή εκδοχή της παλαιάς δεισιδαιμονίας με την ομπρέλα περιορίζεται μόνο στην κακή τύχη τα παλιότερα χρόνια το άνοιγμα της ομπρέλας μέσα στο σπίτι προοιώνιζε θάνατο.

Ανάποδα εσώρουχα: εάν κάποιος έχει μια κακή ημέρα το μόνο που χρειάζεται για να την βελτιώσει είναι να φορέσει τα εσώρουχά του ανάποδα.

Τετράφυλλο τριφύλλι: Λόγω της σπανιότητας των τετράφυλλων τριφυλλιών εάν κάποιος βρει ένα, θεωρείται τυχερός. . Το σπάνιο αυτό φυτό αντιπροσωπεύει οτιδήποτε  μπορεί να επιθυμήσει κάποιος, όπως πλούτο, δόξα, αγάπη και υγεία.

Το γρουσούζικο 13: ο αριθμός 13 και η Παρασκευή και 13 θεωρούνται γρουσουζιά σε πολλά μέρη, ενώ οι ρίζες αυτής της δεισιδαιμονίας φτάνουν μέχρι τη Βίβλο. Ο Ιησούς είχε 13 μαθητές μέχρι που ένας, ο Ιούδας, τον πρόδωσε.

 

ΚΩΣΤΙΟΥ ΜΙΧΑΛΙΤΣΑ

Σχολιάστε

Top