Αρχαία Ελλάδα

Αρχαία Ελλάδα

Αρχαία Ελλάδα
Υπάρχει άραγε κάποια περιοχή που να σε μαγεύει με τα πανέμορφα νεοκλασικά της κτίρια και να σε ταξιδεύει σε παλιές εποχές; Φυσικά και υπάρχει. Η υπέροχη Πλάκα! Η «ιερή» συνοικία της Αθήνας, που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο κομμάτι της αθηναϊκής γης. Η Πλάκα είναι περισσότερο Αθήνα, από οποιαδήποτε άλλη συνοικία της Αθήνας. Συνιστά την πιο παλιά περιοχή των Αθηνών και τοποθετείται στους ΒΑ πρόποδες της Ακρόπολης. Η ονομασία Πλάκα υφίσταται από το πέρας του 16ου αιώνα και αναφερόταν σε ένα μικρής έκτασης κομμάτι της σημερινής συνοικίας. Κατά μια άλλη εκδοχή το όνομα Πλάκα ανάγει την καταγωγή του στην αρβανίτικη λέξη «πλάκ», που σημαίνει παλαιά. Επομένως, «Πλακ Αθήνα» υποδηλώνει την Παλαιά Αθήνα και συνδέεται με τη διαμονή στη συνοικία αυτή στα τέλη του 16ου αιώνα Αρβανιτών της Αργοναυπλίας, οι οποίοι καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους, επέλεξαν την περιοχή για να εγκατασταθούν, δίνοντάς της και το επίθετο «Παλαιά».
Η Πλάκα είναι, λοιπόν, μία παλιά συνοικία της Αθήνας χτισμένη στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης. Αποτελούσε τη γειτονιά των «γκάγκαρων», δηλαδή των γνήσιων Αθηναίων. Σήμερα που η εικόνα της πρωτεύουσας έχει αλλάξει, η συνοικία της Πλάκας παραμένει η πιο γνήσια γειτονιά της πόλης, παράθυρο στην Αθήνα του παρελθόντος. Μια βόλτα αρκεί για να ξεδιπλωθεί μπροστά μας η ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας. Ευκαιρία, λοιπόν, για έναν περίπατο στην Πλάκα, για έναν περίπατο στον πολιτισμό και την ιστορία.
Στα όρια της Πλάκας βρίσκεται η Αρχαία Αγορά. Μάλιστα, ως τις αρχές του 20ου αιώνα, η εικόνα της περιοχής ήταν εντελώς διαφορετική, αφού εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος, εκτεινόταν η γειτονιά της Βλασαρούς, με τα σπίτια, τα στενά δρομάκια και τα μαγαζάκια της. Οι απαλλοτριώσεις που έγιναν έδωσαν τη δυνατότητα στους αρχαιολόγους να ανασκάψουν και να αναδείξουν το κέντρο της κλασικής Αθήνας.
Ξεχωριστή μνεία αξίζει στη νησιώτικη γειτονιά της Αθήνας, τα Αναφιώτικα. Τον 19ο αιώνα, εργάτες από την Ανάφη ήρθαν στην πρωτεύουσα για να εργαστούν στην ανοικοδόμηση της πόλης. Έχτισαν τη γειτονιά ΒΑ του βράχου της Ακρόπολης, δίνοντας της κυκλαδίτικο χρώμα που θύμιζε την πατρίδα τους. Εκτός από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, η Πλάκα φημίζεται για τις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία της που συγκεντρώνουν Έλληνες και ξένους θαμώνες.

Μουσείο Ακρόπολης (Παλιό και Νέο Κτίριο)

Το μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Κτίστηκε, για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του, καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από τη μυκηναϊκή έως τη ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών.
Το πρώτο μουσείο για τα ευρήματα της Ακρόπολης θεμελιώθηκε στα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα στις 30 Δεκεμβρίου 1865 και ολοκληρώθηκε το 1874 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγή Κάλκου. Λίγα χρόνια αργότερα, στις ανασκαφές του 1885–1890, ανακαλύφθηκαν τα γλυπτά που είχαν καταστρέψει οι Πέρσες κατά την δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα και το μικρό μουσείο παρουσίασε ανάγκη για περισσότερο χώρο. Η ανέγερση νέου μουσείου κρίθηκε επιτακτική, καθώς η Ελλάδα άρχισε να προβάλλει έντονα το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών και τη διευκρίνηση της στρωματογραφίας, επιλέχθηκαν τα σημεία στα οποία επιτρεπόταν η θεμελίωση του κτιρίου. Το 2000 προκηρύχθηκε νέος διεθνής διαγωνισμός.
Το μουσείο βρίσκεται στην νότια κλιτύ της Ακροπόλεως, στο οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Μακρυγιάννη, σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα. Η κύρια είσοδος του κτιρίου βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ περικλείεται από τις οδούς Μακρυγιάννη, Χατζηχρήστου και Μητσαίων. Εξυπηρετείται από τον σταθμό «Ακρόπολη», της γραμμής 2 του Αττικού Μετρό. Υπάρχουν δευτερεύουσες είσοδοι από τις οδούς Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου. Οι συλλογές του μουσείου εκτίθενται σε τέσσερα επίπεδα, ενώ ένα πέμπτο στεγάζει τους βοηθητικούς χώρους, όπως το εστιατόριο, το πωλητήριο και την αίθουσα επισήμων.

Παρθενώνας
Ο Παρθενώνας είναι ναός, χτισμένος προς τιμή της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθησε έναντι των συμμάχων της κατά την περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας στην Αρχαία Ελλάδα.
Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου. Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες. Πολλά τμήματα του γλυπτού διακόσμου, του επιστυλίου και των φατνωμάτων της οροφής έφεραν γραπτό διάκοσμο με κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα. Χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, εκτός από τον στυλοβάτη, ο οποίος κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο.

Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CE%91%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82

Η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου
Βελώνη Στυλιανή

Σχολιάστε

Top