Η Γραμμική Α και ο δίσκος της Φαιστού

Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α

Η πρώτη γραφή των Μινωιτών στην Κρήτη έμοιαζε με τα ιερογλυφικά των Αιγυπτίων. Η Γραμμική Α είναι μία από τις γραφές που χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες από το 1700- 1400 π.Χ. και ονομάστηκε έτσι επειδή χρησιμοποιούσαν γραμμές, σύμβολα και σχήματα για να γράψουν με αυτήν τη γραφή. Η Γραμμική Α ήταν πολύ πιο απλή από την ιερογλυφική. Εξυπηρετούσε τους Μινωίτες που έγραφαν βιαστικά, επειδή ταξίδευαν συνέχεια και ήταν πολυάσχολοι. Τέλος, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει αυτή τη γραφή.

Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ

Ο Δίσκος της Φαιστού βρέθηκε στην Φαιστό της Κρήτης στις 3 Ιουνίου 1908 από τον ιταλό αρχαιολόγο Λουΐτζι Περνιέ (Luigi Pernier) και χρονολογείται πιθανώς το 17ο αι. π.Χ. Σήμερα βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου μαζί με πολλά ακόμη ενδιαφέροντα ευρήματα.

Είναι φτιαγμένος από κεραμικό υλικό, έχει 16εκ. διάμετρο και είναι διπλής όψης. Στις όψεις του βρίσκονται διάφορα σύμβολα, όπως ψάρια, πουλιά και ανθρώπινες μορφές. Οι δύο όψεις έχουν ελαφρά διαφορετικό βάθος κειμένου, σαν να χρησιμοποιήθηκε διαφορετική πίεση σε μία πλευρά ή να ήταν πιο στεγνός και πιο σκληρός ο πηλός. 45 διαφορετικά σύμβολα χρησιμοποιήθηκαν σε ένα σύνολο 242 συμβόλων και στις δύο πλευρές ,τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα χωρίζονται σε ομάδες από κάθετες γραμμές και κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.  Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε είναι τα ιερογλυφικά της Κρήτης. Μελετητές του δίσκου, παρατηρώντας τα σύμβολα, έχουν καταλήξει πως είναι πολύ πιθανόν να περιγράφονται οι άθλοι του Ηρακλή. Η επανάληψη ορισμένων συνδυασμών σημείων σε τύπο επωδού αποτελεί την πειστικότερη ένδειξη ότι πρόκειται για ύμνο ή κείμενο μαγικού χαρακτήρα. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως ο δίσκος δεν είναι γραμμένος σε καμία γλώσσα, αλλά είναι ένα σύστημα αλληγορικών συμβόλων, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με τις γεωμαντικές πυξίδες του Φένγκ Σούι. Έτσι ο δίσκος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο μέχρι στιγμής.

Διαβάστε για τις νεότερες εξελίξεις της αποκρυπτογράφησης του Δίσκου της Φαιστού

Heraklion Archaeological Museum from HERAKLION ARCHAEOLOGICAL MUSEUM on Vimeo.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης