Η ΑΝΤΡΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ

ΑΠΟ: ΒΕΡΟΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ - Απρ• 05•13
Η ΑΝΤΡΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ

Αρχικά οι Ρωμαίοι φορούσαν ένα πολύ μακρύ άσπρο ύφασμα, το οποίο ονομαζόταν τήβεννος. Εξαιτίας της τηβέννου ένας Ρωμαίος θα μπορούσε να επιδείξει πόσο σημαντικός ή πόσο πλούσιος ήταν .Σιγά-σιγά το ένδυμα αυτό τέθηκε σε αχρηστία ,επειδή δεν ήταν βολικό ρούχο και δεν τους προστάτευε από το κρύο ,πρώτα εγκαταλείφθηκε από τις γυναίκες ,ύστερα από την εργατική τάξη και τέλος από ένα μεγάλο ποσοστό των Πατρικίων .Ακόμα για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα η τήβεννος παρέμεινε το επίσημο ένδυμα καθ όλη τη διάρκεια της αυτοκρατορίας .Έπειτα στα κατορθώματα τους και οι ύπατοι φορούσαν τήβεννο κεντημένη στο χέρι .Από τα πρώτα χρόνια της αυτοκρατορίας στη Ρώμη ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται περούκες .Οι άντρες συχνά φορούσαν περούκες είτε για να μην φαίνεται η φαλάκρα τους είτε για μεταμφίεση . Τα παπούτσια άλλαζαν ανάλογα με τις κοινωνικές τάξεις .Συνήθως οι άντρες φορούσαν σανδάλια.

Οι Ρωμαίοι στρατιώτες: Η στρατιωτική στολή των Ρωμαίων ήταν σχετικά    απλή ,η οποία αποτελούνταν από σειρές με μεταλλικά ελάσματα . Είχαν ένα είδος φολιδωτής θωράκισης (μεταλλικές πλάκες περίπου 3 ίντσες μακριές και για 1 ίντσα φαρδιές, κολλημένες πάνω σε λινάρι ή σε δέρμα). Η στολή τους επίσης  αποτελούσε τρία στρώματα.

Οι άνδρες: Οι άνδρες φορούσαν δαχτυλίδια για κοσμήματα. Εκείνη την εποχή οι περισσότεροι φορούσαν ένα δαχτυλίδι. Υπήρχαν επίσης και άνδρες που φορούσαν περισσότερα από ένα .Αργότερα στην  πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο διατηρούσαν μακριά μαλλιά και πυκνές γενειάδες. Στη συνέχεια για ένα διάστημα άρχισαν να ξυρίζονται και να αφήνουν κοντά μαλλιά. Από τον 1ο αιώνα μ.Χ ξανάρχισαν να διατηρούν μακριά μαλλιά και πυκνές γενειάδες.

Τον 3 αιώνα π.χ. αμέσως μόλις κατακτήθηκε η Μεγάλη Ελλάδα εμφανίστηκε μια νέα ενδυμασία στη Ρώμη ,το ιμάτιο ήταν ένα ρούχο που φορούσαν οι άντρες. Παρόλα αυτά οι Ρωμαίοι είχαν κάποιες καινούριες μορφές ενδυμάτων. Ανάλογα με τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις , το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της ρωμαϊκής ένδυσης ήταν η έντονη διαφοροποίηση του .Αργότερα ένα νέο είδος υποκαμίσου που έμοιαζε με τον ελληνικό χιτώνα , εμπορεύτηκε από τους Ετρούσκους στην Ιταλία ,αυτή η καινούρια ενδυμασία , ονομάστηκε tunika , το οποίο αποτελούνταν από δυο κομμάτια λινού υφάσματος , ραμμένα στο πλάι ούτως ώστε να υπάρχουν ανοίγματα για το κεφάλι και για τα χέρια .Επίσης οι κατώτερες τάξεις της Ρώμης φορούσαν στενούς χιτώνες , οι οποίοι ήταν κατασκευασμένοι από χοντρό λινό με σκούρα χρώματα , ενώ αντίθετα οι άρχοντες (Πατρίκιοι) φορούσαν λεπτούς μάλλινους άσπρους χιτώνες.

                        ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.Πηγή:ιστοσελίδα»Δείτε/Ανοίξτε-Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο» , estia.hua.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΜΑΡΙΑ A2

Σχολιάστε

Top