Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΠΟ: ΒΕΡΟΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ - Απρ• 09•13

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στην αρχαιότητα με τον όρο ψυχαγωγία εννοούσαν τους τρόπους δημιουργικής απασχόλησης με στόχο όχι μόνο την ευχαρίστηση αλλά κυρίως την ψυχική και πνευματική διάθεση.

Οι Αρχαίοι διασκέδαζαν με συμπόσια ή  συναντήσεις παρέα με φίλους ξαπλωμένοι σε ανάκλιντρα, πλαισιωμένοι από μουσικούς , χορευτές, ακροβάτες και ύστερα έπιναν νερωμένο κρασί και έτρωγαν δημητριακά, λαχανικά κρέας ή ψάρι φρούτα, γαλακτοκομικά. Η σημερινή διασκέδαση είναι πιο μοναχική, σπάνια γίνεται με φίλους Οι άνθρωποι μαθημένοι σε χαμηλού ποιότητας θεάματα ελάχιστα ψάχνουν για πνευματικές και δημιουργικές αποδράσεις.

Στην ελληνική αρχαιότητα εκτός από το καθημερινό δείπνο (βραδινό γεύμα) υπήρχε και το δειπνούμενο γεύμα με φίλους ή γνωστούς που ονομάζονταν «συμπόσιο» ή «εστίαση» που σήμερα λέγεται συνεστίαση. Υπήρχαν και δείπνα όπου οι συμμετέχοντες συνεισέφεραν ή οικονομικά, ή με τρόφιμα, τα οποία και λέγονταν «συμβολές».

Ο συμπόσιον (λέξη που σημαίνει «συνάθροιση ανθρώπων που πίνουν») αποτελούσε έναν από τους πιο αγαπημένους τρόπους διασκέδασης των Ελλήνων.

Δύο στάδια: το πρώτο ήταν αφιερωμένο στο φαγητό ενώ το δεύτερο στην κατανάλωση ποτού. Το δεύτερο μέρος ξεκινούσε με σπονδή, τις περισσότερες φορές προς τιμή του Διονυσίου. Κατόπιν οι παριστάμενοι συζητούσαν ή έπαιζαν διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια, όπως ο κότταβος. Συνεπώς τα άτομα έμεναν ξαπλωμένα.

Κατά την αρχαιότητα υπήρχε ένα Ολυμπιακό μαχητικό άθλημα ονόματι   Παγκράτιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οποίου ήταν ο συνδυασμός κτυπημάτων και λαβών, σχεδόν όπως συμβαίνει και στο σύγχρονο ΜΜΑ .

Η μουσική κατείχε σημαντική θέση στη ζωή και την διασκέδαση των Αθηναίων. Η μουσική στην αρχαία Ελλάδα ήταν σύνθεση τριών στοιχείων: λόγου, μέλους(μελωδία) και     όρχησης(κίνηση, χορός). Παρούσα σε όλες τις πράξεις της καθημερινής ζωής, αποτελούσε το αντικείμενο       βαθιάς σκέψης στις φιλοσοφικές σχολές. Για τον Πυθαγόρα και τη σχολή του, η μουσική ήταν πάνω απ” όλα μια μαθηματική επιστήμη, η εικόνα της ουράνιας αρμονίας. Καθώς αναφέρει ο Πλάτων, η αστρονομία και η μουσική είναι αδελφές επιστήμες. α μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα, ανήκαν και στις τρεις γνωστές μας             κατηγορίες, δηλαδή είχαμε έγχορδα, πνευστά και κρουστά όργανα.

   

ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ¨ΧΟΡΟΣ , ΜΟΥΣΙΚΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΑΘΛΗΜΑΤΑ¨

 Για την ψυχαγωγία στην Αθήνα φρόντιζε και το κράτος και ο πολίτης. Φρόντιζαν για την διασκέδασή τους προσφέροντας στιγμές ξεκούρασης και απαλλαγής από την καθημερινή ρουτίνα, με θυσίες και αγώνες που  γίνονταν όλο το χρόνο. Εκτός από τις εκδηλώσεις προσπαθούσαν να διασκεδάζουν καθημερινά, οι νέοι με παιχνίδια και οι μεγάλοι με συμπόσια. Όμως εκτός από αυτό, μια βόλτα στην αγορά τους έδινε την ευκαιρία για συζήτηση και ψυχαγωγία από τους πλανόδιους μίμους, ταχυδακτυλουργούς, μουσικούς κ.α.    

Στην αρχαία Αθήνα το θέατρο ήταν  ένα μέσο ψυχαγωγίας και γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί πλούσιοι γίνονταν χορηγοί και ανέβαζαν θεατρικές παραστάσεις για την ψυχαγωγία των απλών πολιτών. Εκτός αυτού, οι πλούσιοι Aθηναίοι πλήρωναν και το εισιτήριο των φτωχών πολιτών (θεωρικά).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Βικιπαίδεια-google αρχαία ψυχαγωγία

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α1

Σχολιάστε

Top