ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ

ΑΠΟ: ΒΕΡΟΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ - Απρ• 04•13

   Το κτίριο του Νομισματοκοπείου βρίσκεται σήμερα εν μέρη κάτω από την εκκλησία των Αγίων Απoστόλων, το Νυμφαίο και το Νοτιοανατολικό Ναό, στα ανατολικά της Νοτιοανατολικής Στοάς και στα δυτικά της Παναθηναϊκής οδού, στο νότιο τμήμα της Αγοράς. Αποτελείται από μια ευρύχωρη αυλή και μια σειρά δωματίων. Φαίνεται ότι λειτούργησε ως Νομισματοκοπείο ως τον 2ο αιώνα π.Χ.

4567

   Η περιοχή μεταξύ της Παναθηναϊκής οδού και του ανατολικού άκρου του κτιρίου εγκλείστηκε σε ακανόνιστου σχήματος τείχος. Η εσωτερική διαρρύθμιση του κτιρίου δεν είναι απόλυτα ασφαλής, με εξαίρεση το νότιο τμήμα του. Το κτίριο απαρτίζεται από στεγασμένα δωμάτια και από μια ευρύχωρη αυλή, κάτω από την οποία περνούσε ο μεγάλος αγωγός της Αγοράς. Οι τοίχοι του κτιρίου έχουν σωθεί σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς φαίνεται ότι το υλικό χρησιμοποιήθηκε σε μεταγενέστερες οικοδομές, μετά την καταστροφή του κτιρίου. Δεν είναι σίγουρο αν υπήρχε εσωτερική κιονοστοιχία στον περίβολο, η οποία να στέγαζε Στοά.

   Το κτίριο συνέχισε να είναι σε χρήση και κατά την Ελληνιστική περίοδο, χωρίς εμφανή ίχνη μετατροπών. Την εποχή αυτή, και συγκεκριμένα τον 3ο αιώνα και τον 2ο αιώνα π.Χ.,υπήρχε μια δεξαμενή σε σχήμα φιάλης στο βορειοανατολικό άκρο του περίβολου. Αντίθετα, τα ευρήματα στο εσωτερικό του κτιρίου είναι πλούσια και μαρτυρούν ότι η κύρια περίοδος της νομισματικής δραστηριότητας ανάγεται στην περίοδο αυτή, και ειδικότερα στον τρίτο και 20 αιώνα π.Χ., όταν ανοίγονται διάφοροι λάκκοι, στους οποίους τοποθετούνται μεγάλες πήλινες λεκάνες, στο μεγάλο νοτιοδυτικό δωμάτιο. Τα υστερότερα τμήματα του δαπέδου χρονολογούνται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.

   Αργότερα στην περιοχή εγκαταστάθηκαν εργαστήρια. Το κτίριο πρέπει να καταστράφηκε τον πρώτο αιώνα π.Χ. ή τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και λίγο αργότερα καλύφθηκε από το Νοτιοανατολικό Ναό και το Νυμφαίο. Ακριβώς έξω από το κτίριο, κατά μήκος του δυτικού και βόρειου τοίχου, περνά ένας μεγάλος και προσεκτικά κατασκευασμένος πήλινος Αγωγός. Παράλληλα, κάτω από το κτίριο, ή πιο σωστά κάτω από την αυλή του κτιρίου, περνούσε το ανατολικό παρακλάδι του μεγάλου αγωγού της Αγoράς.

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ      ΣΠΥΡΟΣ    Α3                                                         

 

 

Σχολιάστε

Top